Project Breecamp-Oost geslaagd

Zwolle – De gemeente beschouwt het zelf ontwikkelen van woningen in Breecamp-Oost (Havezatepark) als geslaagd. Het proces van zelfontwikkelen op deze locatie is afgerond en de eerste 20 woningen zijn in de verkoop. Tijd voor een evaluatie.

Doel van het zelf ontwikkelen van woningen door de gemeente is om het woningbouwtempo te versnellen in Stadshagen waar marktpartijen in een slechte economische markt minder risico’s kunnen nemen.

Goed product
De gemeente is er volgens de evaluatie in geslaagd een kwalitatief goed product te ontwikkelen met een aantrekkelijke prijs/kwaliteit verhouding. Dit wordt bevestigd door de markt. Meer dan 70 geïnteresseerden hebben zich via de website aangemeld voor een woning aan het Havezatepark.

Evaluatie per onderdeel
Het proces van zelf ontwikkelen is geëvalueerd op verschillende onderdelen. Per onderdeel zijn plus- en verbeterpunten genoemd. Duidelijk is geworden dat het vak van ontwikkelaar niet zomaar overgenomen kan worden. Het gaat hele specifieke kennis en ervaring in combinatie met conceptontwikkeling, regelgeving, kostenbeheersing en materiaalkennis. De gemeente heeft voor verschillende gebieden daarom een externe ontwikkelaar ingehuurd.

Toekomst
In eerste instantie blijft het de bedoeling dat de marktpartijen woningen ontwikkelen en dat de gemeente faciliteert. Maar het kan zijn dat in de toekomst de gemeente op nog meer plekken zelf gaat ontwikkelen als blijkt dat de marktpartijen het financiële risico niet kunnen nemen. Of dat de gemeente belang heeft een locatie op korte termijn te ontwikkelen. Dit is beide het geval in Frankhuis waar de gemeente 11 kadewoningen zelf ontwikkelt.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Project Breecamp-Oost geslaagd”

  1. Nou, nou… zo zie je maar weer dat het verhaal wel compleet verteld moet worden. Ik was namelijk één van de geïnteresseerden. Die 70 geïnteresseerden zijn waarschijnlijk mensen die zich via Funda hebben aangemeld voor extra informatie. Als ik het goed heb deden er uiteindelijk 16 mensen mee in de loting. Uiteindelijk zijn (na de loting) nog maar 11 woningen onder optie. Voor de andere 9 was blijkbaar nog helemaal geen interesse. Bijna alle interesse concentreerde zich op één type hoekwoning waar er maar twee van zijn. (Daar viste ik dus ook achter het net, en de andere woningen zijn voor mij niet interessant)

    Prima als de gemeente daar zelf tevreden mee is, ook al zijn de benodigde 14 verkochte woningen om te gaan bouwen nog een bruggetje te ver, maar het wordt hierboven wel heel rooskleurig gesteld.

  2. @Wilbert: Dank je voor de heldere uitleg.
    Het bevestigd het idee wat ik al had toen ik de kop las. Een bouwproject is namelijk pas geslaagd als het geheel verkocht is, gebouwd is en opgeleverd is aan tevreden bewoners. En dat is hier dus bij lange na niet het geval.

    Overigens is een minimum van 14 van de 20 verkochte woningen wat aan de lage kant. Ze hebben de meetlat dus niet erg hoog gelegd. En halen ze die meetlat niet, dan gaat het hele project niet door.

    En dus voelen de ambtenaren zich verplicht om hun straatje schoon te vegen. Ik denk dat de laatste zin van het bericht hiervan de reden is.

    In Frankhuis verkopen op dit moment de woningen zich als warme broodjes. Alleen dat kleine stukje wat de gemeente zou moeten doen zal nog lang een hondenuitlaatveldje blijven. Ambtenaren smeden namelijk alleen koud ijzer. En ik denk dat diverse projectontwikkelaars met alle plezier dat stukje werk van de betrokken ambtenaren zouden willen overnemen.

  3. Die 14 woningen baseer ik overigens op de algemeen geldende norm van 70% verkochte woningen. Ik weet niet hoe dat specifiek in dit project geregeld is.

Reacties zijn gesloten.