Berkum ontvangt ‘kat in het nauw’ Zutphen

Zwolle – VV Berkum speelt zaterdag thuis het inhaalduel tegen FC Zutphen, een ploeg die in zwaar weer is gekomen en zal moeten knokken om in veiliger vaarwater te komen.

“Zutphen gaat zo’n beetje voor de laatste kans, dus ze zullen er álles aan doen,” weet Berkum-verdediger Jason Huisman. “We moeten er goed rekening mee houden dat ze sterke aanvallers hebben, maar als wij geconcentreerd verdedigen kunnen we daar wat tegenover stellen. We zitten de laatste weken lekker in de flow en spelen goed. We hebben er enorm veel zin in, want we willen allemaal stappen zetten.” Zutphen is bezig met een zwaar seizoen. Het team staat al weken op een directe degradatieplaats, ondanks het feit dat de ploeg van coach Edwin van Nijen met Emir Balavac de topscorer van de 1e Klasse D in huis heeft. Vooral na de eerste periode ging het bergafwaarts en de laatste overwinning voor de Zutphenaren dateert al weer van 25 oktober.

Ook vorige week slaagde Zutphen er niet in om uit die neerwaartse spiraal te komen. Dat was des te pijnlijker omdat toen met 3-1 werd verloren bij hekkensluiter Sparta Enschede, dat daarmee qua punten op gelijke hoogte kwam als Zutphen. Na een snelle 2-0 voorsprong voor de thuisclub kwam Zutphen na rust nog enigszins terug toen Balavac, wie anders, een penalty benutte. Slecht verdedigen zorgde er daarna echter voor dat Sparta voor de derde keer kon scoren. “Slechter dan nu kan het niet. En we moeten eerlijk zijn, in deze vorm verdient het elftal geen plaats in de eerste klasse,” werd na dat duel verzucht op de Zutphense website.

Laatste halfuur
In september won Berkum in Zutphen met 1-3, waarbij de bezoekers het overigens lange tijd moeilijker hadden dan die uitslag doet vermoeden. Berkum kwam snel op voorsprong door Marc van der Meulen, maar Balavac maakte kort na rust gelijk. Zutphen capituleerde pas in het laatste halfuur toen Chris en (uit een penalty) Marc van der Meulen de Zwollenaren de uiteindelijk verdiende overwinning bezorgden.

Sterke serie
Berkum heeft de laatste weken een sterke serie neergezet met drie ruime overwinningen in de competitie. De ploeg van trainer Willem Brouwer staat nu op de tweede plaats in 1D, met slechts twee punten achterstand op koploper DOS ’37. Deze week bevestigde Berkum die goede vorm nog door Go-Ahead Kampen in de achtste finale van het districtsbekertoernooi met 6-0 af te straffen. In dat bekerduel werd Go-Ahead volledig overklast en ontpopte Berkum-spits Chris van der Meulen zich, met vier goals in de tweede helft, tot een ware nachtmerrie voor de zwakke defensie van de Kampenaren. FC Zutphen zal zich zaterdag echter niet zo gewillig naar de slachtbank laten leiden, want de ploeg weet dat ze punten móet pakken om ieder geval uit de buurt van de directe degradatieplaatsen te komen.

De wedstrijd Berkum-FC Zutphen begint zaterdag om 14.30 uur en het duel op Sportpark De Vegtlust wordt geleid door scheidsrechter Gert Keijl uit Heerde.

Artikel delen: