Jongeren in Zwolse stadsbussen in debat

Zwolle – Dinsdag 17 maart, een dag vóór de Provinciale Statenverkiezingen, gaan vijftig jongeren in opdracht van de Jongerenraad Overijssel in de stadsbussen in Zwolle in gesprek met reizigers over de aankomende verkiezingen. Dit doen ze in zogenaamde ‘guerilla-debatten’; onaangekondigd en ‘uit het niets’ beginnen de jongeren gesprekken met passagiers over de vraag wat zij zouden doen met 1 miljard. 

 

Dat is namelijk grofweg het bedrag dat de nieuwe coalitie te verdelen heeft in de nieuwe coalitieperiode (2015-2019). ‘Als jij het voor het zeggen hebt, waar moet dat geld dan aan besteed worden?’, is de vraag waarmee de jongeren de busreizigers willen aansporen om te gaan stemmen. Want door te stemmen, heb je invloed op wat er in je leefomgeving gebeurt, en welke keuzes de provincie moet maken. Of het nu gaat om werkgelegenheid, (openbaar) vervoer, cultuur of natuur.

Vrijstelling voor ‘actief burgerschap’

De jongeren die meedoen aan de guerilla-acties zijn door de Jongerenraad geworven via onder andere hogescholen Windesheim en Saxion. De deelnemers hebben voor de actie vrijstelling van hun school gekregen.

Niet stemmen is niet klagen

 

De Commissaris van de Koning roept iedereen op van zijn stemrecht gebruik te maken. Want volgens haar betekent ‘niet stemmen, ook niet klagen.’ 

Ze hecht extra waarde aan het betrekken van jongeren bij de democratie, onder andere met de mbo-toer die in de weken voorafgaand aan de verkiezingen de ROC’s in de provincie aandoet. Onderdeel hiervan zijn gastlessen van (kandidaat-)Statenleden, workshops debatteren, een eigen rap schrijven, schaduwverkiezingen en de StickerStemwijzer van ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat. De mbo-toer en de guerilla-acties zijn onderdeel van het project (Jong) Overijssel doet mee!(waaronder de Jongerenraad) van de provincie Overijssel. www.jongoverijssel.nl

 

Training van jeugdtheatergroep The Young Ones

 

Voorafgaand aan de guerilla-debatten hebben de jongeren een voorbereidende training gevolgd van jeugdtheatergroep The Young Ones uit Zwolle. The Young Ones is een cultureel broeinest voor jong (theater)talent in Oost-Nederland. Zij maakt professionele, energieke en beeldende voorstellingen en voert theater- en culturele projecten uit met kinderen en jongeren in de leeftijd van 10 tot en met 26 jaar vanuit grote verhalen met thema’s. www.theateryoungones.nl

 

Provinciale Statenverkiezingen

Bij de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart kiezen inwoners van 18 jaar en ouder die de Nederlandse nationaliteit hebben en in de provincie Overijssel wonen, voor een (nieuwe) volksvertegenwoordiging van Overijssel. De personen die gekozen worden zijn de leden van Provinciale Staten, die in verschillende partijen namens de inwoners het woord voeren en beslissen welke maatregelen de komende vier jaar genomen moeten worden. Op hun beurt kiezen zij op 26 mei de leden van de Eerste Kamer. 

 

Op 18 maart kiezen inwoners van Overijssel naast een nieuw provinciebestuur, ook een nieuw algemeen bestuur voor de verschillende waterschappen in de provincie tijdens de Waterschapsverkiezingen. 

 

www.overijsselkiest.nl (met de Stemwijzer, winacties, agenda en de partijprogramma’s)

 

Artikel delen:
Reactie 1
 1. kiezen zij op 26 mei de leden van de Eerste Kamer

  Goed, met Prinsjesdag, in beeld te zien dat prof. dr. ing. S. Schaap (Sybe) nog senator is.

  Misschien komt deze zeer aimabele persoonlijkheid nog wel eens in beeld, bij de argeloze televisiekijker…als invaller-voorzitter van de zéker niet onbelangrijke ‘Commissie BuZa’ bijvoorbeeld:

  Hij is eerste vicevoorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO)

  Mooie staat van dienst ook Het ga je goed Sybe!

  PS en ach ja, over de politieke kleur zullen we het wel nooit eens worden 😉


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.