PEC Zwolle moet werken aan financieel herstel

Zwolle – De KNVB heeft donderdag de nieuwe categorie-indeling van clubs in het betaald voetbal bekend gemaakt. PEC Zwolle is ingedeeld in Categorie 1, en moet van de voetbalbond werken aan fincieel herstel. De club sloot 2013-2014 af met een tekort van 300.000 euro. De bekerwinnaar kan bijna zeker rekenen op garantstelling van de Gemeente Zwolle .

logo_pec_zwolle.jpg  

De clubs in categorie 1 moeten werken aan financieel herstel. Zij zijn daar zelf verantwoordelijk voor en bepalen zelf op welke wijze zij dit gaan doen. Daartoe maken de clubs een plan van aanpak dat er op is gericht de club binnen maximaal negen meetmomenten (een termijn van drie jaar) structureel naar categorie 2 of 3 te brengen. Gedurende het traject houdt de licentiecommissie de clubs strikt aan de gemaakte afspraken in het plan van aanpak. Als de club daar zonder toestemming van afwijkt, kunnen sancties volgen, oplopend van een waarschuwing, winstpunten in mindering tot intrekking van de licentie.

Categorie 1: De Graafschap, Fortuna Sittard, NAC Breda, FC Twente, PEC Zwolle, Roda JC, RKC Waalwijk, N.E.C., FC Dordrecht, V.V.V.-Venlo en FC Den Bosch. Telstar is ingedeeld in categorie I op grond van een zogeheten vangnetbepaling, besluitvorming op grond van het puntenaantal (FRS) vindt op een later moment plaats.

De licentiecommissie van de KNVB stelt de indeling samen op basis van de ingediende jaarcijfers 2013/’14 en de prognosecijfers 2014/’15. Twaalf clubs zijn ingedeeld in categorie 1, dertien clubs in categorie 2 en negen clubs zitten in de hoogste categorie 3. Vergeleken met de categorie-indeling van hetzelfde meetmoment in 2014 zijn er zeven clubs meer ingedeeld in categorie 1.

“De categorie-indeling toont aan dat het betaald voetbal het financieel gezien niet gemakkelijk heeft”, aldus Mark Boetekees, bestuurssecretaris betaald voetbal en verantwoordelijk voor de afdeling licentiezaken van de KNVB. “Clubs hebben de afgelopen jaren hun uiterste best gedaan om de lasten te beperken, maar tegelijkertijd constateren we dat de inkomsten in het betaald voetbal onder druk staan. De KNVB blijft clubs dan ook ondersteunen in hun financiële beleid. De voetballiefhebbers zijn immers gebaat bij sportieve en stabiele competities, met daarin financieel gezonde clubs.”

Op basis van de ingediende jaarcijfers 2012/’13 en de prognosecijfers 2013/’14 behoorden destijds vijf clubs tot categorie 1, negentien clubs tot categorie 2 en tien clubs tot categorie 3. Van de clubs die destijds in categorie 1 zaten, is Excelsior gestegen naar categorie 2. In tegenstelling tot vorig jaar zitten PEC Zwolle, Roda JC, RKC Waalwijk, N.E.C., FC Dordrecht, V.V.V.-Venlo, Telstar en FC Den Bosch dit jaar in categorie 1. Boetekees: “Het aantal clubs in categorie 1 is een indicatie dat het voor een aantal clubs lastige tijden zijn. Er zijn clubs in categorie 1 die op dit moment middenin een traject van financieel herstel zitten. Tevens geldt voor een aantal clubs dat de teleurstellende sportieve prestaties indringende gevolgen hebben gehad voor de financiële positie van de club. Met de komst van de nieuwe competitiestructuur per 2016/’17 en de bijhorende invoering van een nieuw gefaseerd licentiesysteem is het streven van de KNVB de doorstroming van clubs beter te faciliteren en de weerbaarheid van clubs te vergroten.”

KNVB en clubs hebben in 2010 afgesproken op een transparante wijze te communiceren over het licentiesysteem en het financiële beleid van de clubs. Onderdeel hiervan is de bekendmaking van de categorie-indeling. Door de categorie-indeling ontstaat transparantie over de financiële condities van de Nederlandse clubs. De licentiecommissie beoordeelt de financiële situatie van de clubs aan de hand van een puntensysteem. Per jaar zijn er drie meetmomenten. Clubs worden per meetmoment ingedeeld in één van de drie categorieën. Doelstelling van het licentiesysteem is het waarborgen van de continuïteit van de competities betaald voetbal en in het verlengde daarvan de continuïteit van de clubs.  

In het seizoen 2014/’15 nemen amateurvereniging Achilles ’29 en de beloftenteams van Ajax, FC Twente en PSV in de vorm van een pilot deel voor het tweede jaar op rij deel aan de Jupiler League. Als amateurvereniging wordt Achilles ’29 niet opgenomen in de categorie-indeling. Ten aanzien van de beloftenteams is de categorie-indeling van toepassing voor de club als geheel en is er dus geen aparte categorie-indeling voor het beloftenteam. 

Artikel delen:
Reacties 30
 1. Na zo’n ongekend succesvol jaar is het toch wel treurig dat dit PEC Zwolle overkomt. Mismanagement eerste klas!! Teveel vriendjespolitiek, en wannabe managers. Flink schrappen in (de salarissen van) het kantoorpersoneel, anders dikke problemen.


  ⚠️ Meld

 2. Ongelooflijk en dan aankloppen bij de gemeente laten ze eerst maar eens wat personeel eruit gooien bv een merchandise manager WAT MOET JE ER MEE .  ⚠️ Meld

 3. Die garantstelling van de gemeente gaat ons burgers van Zwolle veel geld kosten. Volgend jaar maar weer meer belasting betalen?
  Doe net als V&D wil, halveer alle salarissen bij iedereen van PEC Zwolle dan houden ze nog minimaal 2x modaal over. Dat is meer dan genoeg.


  ⚠️ Meld

 4. Garantstelling kost niemand iets, alleen wanneer het uitbetaald gaat worden en dat is op dit moment helemaal niet aan de orde.


  ⚠️ Meld

 5. Waarom moet ik als totaal niet in voetbal geïnteresseerde zwolse burger via de gemeente garant staan voor die club? Mijn sportclub en die van de kinderen krijgt ook geen cent subsidie of garantstelling. Dat betalen we allemaal uit eigen zak. En niks geen managers. Allemaal vrijwilligerswerk. Kan iemand mij het verschil uitleggen?
  Op welke politieke partij moet ik stemmen om aan deze uitwassen een einde aan te maken? Komt u even door hier op weblog?
  Ik heb liever dat er geld gaat of garantstellingen komen voor onderwijs en zorg. Niet naar een paar van die overbetaalde voetballertjes.


  ⚠️ Meld

 6. @Mike70 die garantstelling komt eerder aan de orde dan jij denkt, ik verwacht zelfs dit jaar nog. Catagorie waar PEC Zwolle bij de KNVB in staat is de allerslechtste categorie, in het bedrijfsleven heet dat uitstel van betaling.


  ⚠️ Meld

 7. Als PEC zichzelf niet kan bedruipen kan het niet zo zijn dat de gemeente er weer meer geld inpompt! Ook ik heb helemaal niets met voetbal, maar mag er wel indirect voor betalen. Ik ben het met”vroeger” eens. Welke politieke partij meldt zich aan? Voor mij een extra reden om te gaan stemmen!


  ⚠️ Meld

 8. @vroeger, u moet bij de SP zijn. Maar de gemeentelijke verkiezingen zijn (pas) over 2 jaar! De provincie doet hier niets aan (mocht je dat denken).


  ⚠️ Meld

 9. Geen paniek

  PEC Zwolle heeft het vereiste plan van aanpak ingediend bij de voetbalbond en hoopt na dit seizoen promotie te maken. “Wij zijn de voorbije jaren explosief gegroeid en zowel sportief als financieel door het plafond geschoten. Daar was onze organisatie niet op berekend. Wij moeten een enorme inhaalslag maken, zowel administratief als rondom de voetbaltechnische zaken. Wij moeten enorm uitbreiden”, vertelt voorzitter Adriaan Visser aan de NOS.

  Alle spelerssalarissen van PEC Zwolle liggen volgens de preses onder de Balkenende-norm. “Wij doen ook geen dure transfers, eigenlijk geven wij daaraan bijna niets uit. Dat wij in deze situatie terecht zijn gekomen, heeft alles te maken met die explosieve groei, waarop wij niet gerekend hadden en ook niet berekend waren. Wij gaan ervan uit dat wij na dit seizoen de zaken voor elkaar hebben. Er wordt beweerd dat wij de prijs betalen voor onze successen. Maar dat is maar ten dele waar.”

  Visser beseft dat PEC Zwolle de balans tussen presteren en gezond blijven, moet zien te herstellen. “Nogmaals, wij zaten aan ons plafond en zijn daar doorgeschoten. Dat moeten wij even verwerken. Ik verwacht dat ons plan van aanpak wordt goedgekeurd. Die geluiden heb ik al ontvangen. Er is in Zwolle totaal geen paniek over onze indeling. Dat hebben wij zien aankomen.”


  ⚠️ Meld

 10. Wij moeten een enorme inhaalslag maken, zowel administratief als rondom de voetbaltechnische zaken. Wij moeten enorm uitbreiden

  Meen je niet, nog meer managers??


  ⚠️ Meld

 11. De vaste supporter elke wedstrijd 3?? meer laten betalen enals dat er tienduizend zijn heb je 30000?? per wedstrijd extra dat maal10 wedstrijden .Dan is de driehonderd duizend ?? terug verdient


  ⚠️ Meld

 12. Pjotr spoort geloof ik niet…
  laatst met zoon van 6 naar een
  wedstrijd geweest..waar ze me
  een bedrag van 18 euro voor
  lieten betalen..>:(


  ⚠️ Meld

 13. Even aanvulling op bericht van Ronaldo.
  De oplossing is simpel , de stekker eruit.
  Het is een commercieelbedrijf en kan zich niet staande houden dan betekend dat faillissement aanvragen.
  Niet doorgaan op kosten van de gemeente Zwolle en ten koste van belangrijkere maatschappelijke dingen (zorg, stadsonderhoud).  ⚠️ Meld

 14. Hoeveel tijd heeft PEC om uit deze, meest trieste, categorie te komen?

  De clubs in categorie 1 moeten werken aan financieel herstel. Zij zijn daar zelf verantwoordelijk voor en bepalen zelf op welke wijze zij dit gaan doen. Daartoe maken de clubs een plan van aanpak dat er op is gericht de club binnen maximaal negen meetmomenten (een termijn van drie jaar) structureel naar categorie 2 of 3 te brengen.

  Benieuwd naar het “Plan van aanpak”.

  binnen maximaal negen meetmomenten (een termijn van drie jaar) structureel naar categorie 2 of 3 te brengen.

  De 9 meetmomenten moeten dus in 3 jaar plaats hebben gevonden.
  De KNVB beslist dus over “wat structureel is”. Best spannend met die 9 meetmomenten. De KNVB zal hun bevindingen ook wel onder de pet houden. (“Onder de hoge hoed” in KNVB’s geval). Dus weet je als club ook niet of je op die 9 meetmomenten afdoende maatregelen hebt getroffen.

  Alle succes PEC!!


  ⚠️ Meld

 15. Zhhhm annetjuh toch. Wel 18 euro. Gelukkig is je zoon dan geen fan van een andere club. Die zijn nm helemaal niet te betalen.

  Er mag idd wel gesneden worden in managers. Een merchandise manager. Werkelijk te idioot voor woorden. Gevalletje vriendjespolitiek. Wil pec geloofwaardig blijven dan dit soort Pipo’s eruit.


  ⚠️ Meld

 16. Zit geld zat bij de club als nutteloze Mercedessen worden verkocht. Alle voetballers krijgen teveel betaald. Hoeveel boter moet je op je hoofd hebben om te melden dat alle spelers onder de Balkenende norm zitten, wordt eens wakker. We hebben het hier over jongens die een potje voetbal op het veld spelen.

  Als het geld op is, stekker er uit!


  ⚠️ Meld

 17. Lekker ongenuanceerde en ondoordachte meningen weer hier.

  En straks in april zeker weer gewoon in de polonaise meelopen als PEC haar tweede beker op rij binnenhaalt?


  ⚠️ Meld

 18. Precies, allemaal kortzichtige reacties! /Zonder PEC heeft de stad Zwolle een stuk minder aanzien. En ik ben het ook niet altijd eens met garantstellingen/ subsidies van de gemeente aan bepaalde instellingen. Dus niet zo huilen allemaal en als één blok achter PEC staan.


  ⚠️ Meld

 19. Wat een geneuzel hier zeg.
  Allemaal meningen vanachter je beeldscherm spuwen en waarschijnlijk nog in de tijd van je baas ook.

  Lekker anoniem roepen.
  Droeftoeters.


  ⚠️ Meld

 20. Niet iedereen staat achter PEC, ik heb helemaal niets met voetbal. Als het aanzien van Zwolle afhankelijk is van de supporters van PEC komt het denk ik niet goed met onze mooie stad.

  Iedereen moet zijn / haar eigen hobby’s betalen, dat geldt wat mij betreft ook voor voetbal.


  ⚠️ Meld

 21. Kan iemand mij uitleggen waarom de explosieve groei en goede resultaten leiden tot financieel verlies? Meer bezoekers, meer sponsoren en toch verlies?
  Mooie woorden van Visser, even verwerken, plan van aanpak, maar aan de andere kant het ook al lang van te voren aan zien komen?

  Heeft onze commercieel directeur Broerse al wat grote vissen binnen gehengeld? Of is hij nog bezig met zijn cursus Word/Excell…


  ⚠️ Meld

 22. @zwolluh
  Volgens mij rommelt het vooral hier op de weblog en niet intern bij pec. Als jij meer weet dan ben ik benieuwd waar je op doelt.


  ⚠️ Meld

 23. Meer bezoekers is niet alleen meer inkomsten, maar ook hogere beheerskosten. Die moet je goed in de hand houden anders kan je inderdaad verlies leiden.
  Meer sponsoren zouden tot hogere inkomsten moeten leiden als ze ook daadwerkelijk betalen!

  De problemen zouden inderdaad te wijten kunnen zijn aan een organisatie die achterblijft bij de groei van de club. Zelf heb ik me de afgelopen twee jaar ook best lopen verbazen om de organisatorische gang van zaken rondom de club. Goed dat ze het zelf ook inzien en actie ondernemen.

  Maar het is wel flauw om Joost die problemen in de schoenen te schuiven.
  Hij heeft op latere leeftijd in zijn vrije tijd een HBO bachelor gehaald. Dat is wel even wat anders als een cursusje Excel. Geeft hem even tijd. Ik heb alle vertrouwen!


  ⚠️ Meld

 24. Heeft er er erben Wennemars de boel niet kunnen redden?

  Een citaat: “⤽Met een groep enthousiaste mensen Erben Wennemars artikelhebben we de club weer op de rails gekregen. Voetbal had een verkeerd imago. De tendens was: als een club in financiële problemen komt, stapt die voor hulp naar de gemeente, maar het geld gaat toch op aan veel te dure spelers. Dat is een verkeerd beeld. Wij willen graag van maatschappelijke waarde zijn. Misschien komt er ooit een tijd dat we hulp van de gemeente nodig hebben en we dan aan tafel zitten, hoeven we ze niet eerst te overtuigen van het maatschappelijk belang van betaald voetbal in de stad en regio. En dus niet alleen op het veld, maar ook wat je met voetbal maatschappelijk kunt betekenen.⤝

  Hier kunt u de rest van het intervieuw uit 2013 verder lezen (niet in de lach schieten om deze fantast uut Dalfsen)
  http://www.openclub.nl/portfolio/peczwolle/

  Tip voor PEC: schop Wennemars uit Raad van Commissarisen of is hij tegenwoordig commercieel directeur?

  Wie had dat gedacht? Rondjes schaatsen op het ijs voor medailles en tien jaar later met je havo diploma zomaar COMMERCIEEL DIRECTEUR van DE plaatselijke voetbalclub?  ⚠️ Meld

 25. Broerse persoonlijk niet, maar in deze moeilijke tijden met ongekende oncontroleerbare groei, niet betalende sponsoren gaan we toch niet een beginner op die functie zetten? Moet nog steeds lachen om de vergelijking van Joost met van der Sar.

  Hogere beheerskosten? Weer zo’n container begrip.
  Als ze niet achter hun sponsorgeld aan gaan is het dweilen met de kraan open. Ook hier in zie ik geen stappen qua verbetering.


  ⚠️ Meld

 26. Joost hoeft niet persoonlijk achter die sponsoren aan om ze tot betalen te dwingen he. Hij zal vast zijn fouten gaan maken, doen we allemaal toch? Maar ik geloof dat hij prima in staat is een commerciele organisatie op te zetten.

  Er is sprake van ongekende, maar niet van oncontroleerbare groei. De kunst is om hier grip op te krijgen. Hier worden wel degelijk stappen gezet. Men heeft afscheid genomen van de algemeen directeur, een financieel manager en een commercieel directeur aangesteld. De lasten zijn naar mijn idee goed in beeld gebracht en er is een plan om verder te komen.

  Het is vast nog niet optimaal, maar het glas blijft wat mij betreft half vol.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.