Berkum moeizaam voorbij Zutphen

Zwolle – Berkum heeft FC Zutphen met 3-2 verslagen, maar had daar ondanks het grote verschil op de ranglijst van de 1e Klasse D heel wat moeite mee. De thuisclub verzuimde het duel na rust te beslissen en toen Zutphen 10 minuten voor tijd de aansluitingstreffer scoorde werd het nog behoorlijk billenknijpen voor de Zwollenaren.

zutphen_5-_150314.jpg

"We hebben beneden ons niveau van de laatste weken gespeeld. We vergaten de 4-1 te maken en toen Zutphen de tweede maakte gingen we achterin knoeien. In die fase heeft onze keeper er ons doorheen gesleept," vond Berkum-trainer Willem Brouwer. Zutphen-coach Edwin van Nijen had gezien dat er meer in had gezeten voor zijn ploeg. "Van de drie tegengoals kwamen er twee door individuele fouten. Dat overkomt ons veel te vaak en we scoren te moeilijk," aldus de trainer van de Zutphenaren.

In een rommelige beginfase met veel balverlies kreeg Berkum de eerste kans maar Jaouad Akloud kreeg vlak voor het doel de bal niet onder controle en schoot hoog over. Direct daarna ging aan de andere kant de razendsnelle Yessin Maskoul in zijn eentje op de Zwolse goal af maar stuitte daarbij op Berkum-keeper Mathijs Bouwhuis. Zutphen kwam met de schrik vrij toen een kopbal van Dirk Muis van de doellijn werd geramd, maar na krap een half uur moesten de bezoekers toch buigen. William Potkamp nam de bal, na akelig mistasten in de Zutphense defensie, mee en de Zwolse linksbuiten had de hoek toen voor het uitzoeken: 1-0.

Toen Berkum nog in feeststemming verkeerde sloeg Zutphen echter onmiddellijk terug. Bijna vanaf de aftrap werd er voor het Zwolse strafschopgebied slecht uitverdedigd en kreeg Noë Bokila alle gelegenheid om uit te halen voor de 1-1. Even later vestigde trainer Van Nijen alle aandacht op zich nadat een vermeende overtreding op Bokila onbestraft bleef. De Zwolse coach in Zutphense dienst, die al een waarschuwing op zak had, roerde zich daarna zo tegen de assistent-scheidsrechter dat hij met een rode kaart van arbiter Keijl de tribune op moest zoeken. In de hectiek daarna sloeg Berkum direct toe, toen Chris van der Meulen in de diepte werd gestuurd. De Zwolse topscorer liet de verdediging zijn hakken zien en schoot de 2-1 achter keeper Dominic van Hoof.

Direct na rust sloeg Chris van der Meulen opnieuw toe, nadat broer Marc hem vanaf het middenveld fraai aanspeelde. Chris dook prima de diepte in en liet doelman Van Hoof opnieuw kansloos met een knal in de hoek: 3-1. Berkum leek het duel in de knip te hebben en het wachten was op een ruimere uitslag. De thuisclub ging echter slordig om met de kansen, waarbij Zutphen een aantal keren door het oog van de naald kroop. Tien minuten voor tijd maakte Berkum het zichzelf onnodig moeilijk. Tom de Haan kogelde een vrije trap van flinke afstand fraai binnen en na die 3-2 was het bibberen voor de Zwolse fans. Bokila loste vier minuten voor tijd een ogenschijnlijk prijswinnend schot maar Berkum-keeper Bouwhuis, die eerder invaller Niels Verbeek al van scoren had afgehouden, voorkwam met een geweldige reflex dat Zutphen alsnog langszij kwam.

Door deze krappe winst staat Berkum nog steeds tweede op de ranglijst van de 1e Klasse D, maar is het gat met achtervolger DETO gegroeid tot vijf punten. "We hebben vandaag niet zonder geluk gewonnen, maar misschien is dat ook wel weer eens goed. Het kan niet altijd meezitten, en we staan nu weer met beide benen op de grond. We hebben nog acht wedstrijden te gaan," stelde Berkum-coach Willem Brouwer vast.

Berkum-FC Zutphen, 14 maart 2015
Scheidsrechter: Gert Keijl
Eindstand: 3-2 (2-1)
Doelpunten: 27. William Potkamp (1-0), 28 Noë Bokila (1-1), 37. Chris van der Meulen (2-1), 49. Chris van der Meulen (3-1), 80. Tom de Haan (3-2)
Gele kaarten: Gijs Wasseveld, Floris Egbers, Noë Bokila (allen FC Zutphen)
Rode kaart: Edwin van Nijen (trainer FC Zutphen, commentaar op de leiding)
Opstelling Berkum: Mathijs Bouwhuis, Jason Huisman, Dirk Muis, Jordi Lemmens, Razi Kanseyo, Jasper van der Stouw, Ruud Wellenberg, Marc van der Meulen, Chris van der Meulen, Jaouad Akloud (66. Frank Hoolsema), William Potkamp (87. Arjan Kolk)
Opstelling FC Zutphen: Dominic van Hoof, Jelle Macaré, Gijs Wasseveld (80. Teun Loman), Jocko Koster (46. Michael Dijkslag), Melvin Everts, Tom de Haan, Floris Egbers, Koen Klosters, Luuk Haggeman (53. Niels Verbeek), Yessin Maskoul, Noe Bokila

Artikel delen: