“Overijssel moet Regenboogprovincie worden”

Zwolle – De PvdA wil dat Overijssel een Regenboogprovincie wordt. De provincie kan namelijk veel meer doen voor de acceptatie van LHBT’s (lesbienne, homoseksueel, biseksueel en transgender) dan die nu doet. Zo pleit de PvdA er onder andere voor dat 20 procent van de culturele subsidies in de provincie naar activiteiten gaat die de acceptatie van LHBT’s in bevorderen. Ook kan die provincie meer doen om agressie te voorkomen tegen bijvoorbeeld homoseksuelen. 

“Wie je bent of van wie je houdt, mag nooit reden voor uitsluiting zijn”, zegt Tijs de Bree. “We staan voor een eerlijk en inclusief Overijssel waar iedereen welkom is, iedereen zichzelf kan zijn, en iedereen een eerlijke kans krijgt.” Ook in Overijssel zijn nog te veel plekken waar homo’s niet voor hun geaardheid uit durven te komen, niet kunnen zijn wie ze zijn, en niet kunnen leven zoals ze willen. De PvdA ziet dan ook een stevige rol weggelegd voor provincies om bij te dragen aan de acceptatie van LHBT’s.

  Het plan voor de Regenboogprovincies is ondertekend door alle 12 provinciale lijsttrekkers van de PvdA. Het is op zaterdag 14 maart in Haarlem gepresenteerd. De ‘roze kandidaten’ Marieke van Duijn (nr. 2 op de kandidatenlijst van de PvdA-Noord-Holland) en Ron Hillebrand (lijsttrekker PvdA-Zuid-Holland) bieden om 14.00 uur op de Grote Markt het plan aan minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) aan. 

  Speerpunten uit het plan zijn: 

  • Provincies worden lid van Workplace Pride: Provincies stimuleren dat er binnen hun organisatie Workplace Pride netwerken worden opgezet. Workplace Pride is een overkoepelende stichting die streeft naar aanzienlijkere acceptatie van LHBT’s op de werkvloer en in de samenleving. 
  • Diversiteit stimuleren: Provincies stimuleren de regionale cultuur via subsidies. Wij pleiten ervoor dat 20 procent van deze subsidie wordt aangewend voor activiteiten die LHBT-acceptatie combineren met cultuur. Bedrijven die een actief LHBT-diversiteitsbeleid voeren, hebben een streepje voor bij de aanbestedingen van de provincie.
  • Werken aan een veilige provincie: De provincie werkt aan een veilig openbaar vervoer. Dat moet een onderdeel worden van de aanbesteding. Vooral tijdens uitgaansavonden moeten ook OV-bedrijven meer hun best doen om agressieve jongeren te weren uit het OV. 
  • LHBT-acceptatie uitdragen: Onze bestuurders zullen zich de komende periode actief opstellen om LHBT-acceptatie te stimuleren. Dat kan onder andere door consequent aandacht te vragen voor echte LHBT-acceptatie vanuit de representatieve functie die je als politicus hebt.
  Artikel delen:
  Reacties 15
  1. Samengevat: prima gespeeld, alle lof. Resultaat 0 punten en wanneer Heerenveen morgen wint een 7 plek op de ranglijst. Nog een fijn weekend iedereen.


   ⚠️ Meld

  2. Oh, dacht dat het ging om de acceptatie van het Nederlandse volk en gebruiken door andere inheemse volkeren met eigen cultuur en geloof.


   ⚠️ Meld

  3. Er zijn wel andere zaken die de voorkeur hebben de komende verkiezingen in het belang van de burgers .Zoals oplopende kosten in de zorg voor de ouderen in deze provincie de stijgende huren enz eerstdaar maareens aandachtaan besteden voorde burgersdiehet nietzo breed hebben


   ⚠️ Meld

  4. Typisch de PvdA weer. De vele duizenden gezinnen die in armoede leven, de vele ouderen die meer en betere zorgverlening nodig hebben, de aanhoudende werkloosheid en noem het maar op. Daar hoor je ze nauwelijks over. Niet zo gek ook aangezien ze alleen maar die problematiek hebben verergerd de afgelopen jaren. Zoek dan maar lekker de afleiding in een regenboog.


   ⚠️ Meld

  5. De werkgelegenheid trekt sinds 2014 weer aan, joopdesloper.
   (bron: CBS, 15 februari 2015)

   Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen nam in het vierde kwartaal van 2014 toe met 42 duizend. Dit is de grootste stijging in 3? jaar. In het tweede kwartaal van 2014 was er, na ruim twee jaren van banenverlies, voor het eerst weer een lichte groei van het aantal banen. In de loop van het jaar trok de banengroei verder aan: in het tweede kwartaal kwamen er 15 duizend banen bij, in het derde en vierde kwartaal waren dat er respectievelijk 22 duizend en 42 duizend.
   Door de aantrekkende werkgelegenheid kwam het aantal banen in het vierde kwartaal van 2014 uit op 9,8 miljoen. Dat zijn 64 duizend banen meer dan een jaar eerder, maar nog altijd 100 duizend minder dan eind 2008.

   Dat biedt perspectief en hoop, hoewel er nog flinke zorgen zijn voor de toekomst. In Overijssel werken relatief veel mensen in de maakindustrie. Robotiseing kan veel banen kosten. Dit soort maatschappelijke ontwikkelingen zijn van alle tijden, inclusief de bijbehorende werkloosheid. Vaak bleek achteraf dat er wel weer nieuwe, andersoortige banen bijkwamen. Misschien nu ook. Ik hoop dat althans. Niet alles is door de politiek op te lossen. Wel is het van belang dat de politiek de voorwaarden schept om die economische verandering te kunne opvangen. Bijvoorbeeld via onderwijs mensen in staat stellen aan de nieuwe eisen te voldoen. Je kunt veel kritiek hebben op dit kabinet (dat heb ik op onderdelen ook), maar niet dat ze niks gedaan hebben. Er zijn een flink aantal hervormingen doorgevoerd, die hopelijk de basis zijn om uit de crisis te komen en meer werkgelegenheid te creëren.
   Dit regenbooginitiatief heeft daar natuurlijk niets mee te maken. Ik heb anderzijds niet de indruk dat het veel geld kost of ergens kwaad kan voor de economische doelstellingen. Het kan voor de acceptatie van homoseksualiteit misschien behulpzaam zijn. Dus, so what?


   ⚠️ Meld

  6. Het is maar net wie wat en hoe meet als het over economische cijfers gaat…

   http://www.nrc.nl/nieuws/2015/02/26/werkloosheid-stijgt-licht-voor-de-vierde-maand-op-rij/

   20% van de cultuursubsidies naar LHBT-gelieerde activiteiten. Ik noem dat zuivere discriminatie. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt op basis van seksuele geaardheid. Als een andere politicus zoiets doet op basis van religieuze overtuiging is het hek van de dam, maar dit moet gewoon kunnen?


   ⚠️ Meld

  7. @Ed.
   Het is maar net wie, wat en hoe je het leest als het over economische cijfers gaat…

   Het aantal werklozen is in Nederland vorige maand opnieuw licht toegenomen naar 645.000 mensen. Dat zijn er 2.000 meer dan in december vorig jaar, zo maakte het CBS vandaag bekend. Ten opzichte van een jaar geleden ligt het aantal werklozen juist fors lager, aangezien toen nog 692.000 mensen zonder baan zaten.

   Uiteindelijk blijkt het om een afname van 47.000 werklozen te gaan t.o.v. een jaar eerder.

  8. Dat klopt, ed. De cijfers die ik gaf gingen over de banengroei en niet over werkloosheid.
   20% voor “activiteiten die LHBT-acceptatie combineren met cultuur” lijkt mij niet hetzelfde als “20% van de cultuursubsidies voor LHBT-gelieerde activiteiten”, zoals jij stelt. Overigens heb ik daarover ook zo mijn twijfels, vooral omdat ik me er weinig bij kan voorstellen. Hoe combineer je namelijk LHBT-acceptatie met cultuur? En is dat niet erg geforceerd? Anderzijds vind ik het voorstel voor veilig openbaar vervoer,
   óók voor deze groep een goed voorstel, evenals het aandacht vragen (of uit de kast komen) van bestuurders. Uiteindelijk is het een vanzelfsprekend doel, LHBT-acceptatie, of niet?   ⚠️ Meld

  9. Even krom door de bocht, er moet dus geld komen om iemand uit de kast te laten komen? Oke ik ben getrouwd met een blonde maar val eigenlijk op roodharige, durf hier niet over te praten of uit te komen. Is hier ook een potje voor? krijg ik ook zo meteen veilig vervoer?


   ⚠️ Meld

  10. Méér geld voor LGBT-acceptatie? Jarenlang is er geld gestoken in die muffe club die COC heet, die haar taak allerminst serieus neemt en zelfs fraudulente vrijwilligers “in dienst” had. Godzijdank sluit het COC Zwolle de deuren. Laat dat een voorbode zijn voor de rest van het land.

   Iemand, die op wat voor vlak dan ook ánders is dan wat JIJ normaal vindt, accepteren zoals diegene is, kost geen geld. Respect hebben voor de partnerkeuze van een ander, is eveneens gratis. Acceptatie en respect kan je niet afdwingen, zeker niet met jaar in, jaar uit geld steken in organisaties die nog geen deuk in een pakje boter slaan. Laat het geld gestoken worden in feitelijke educatie.


   ⚠️ Meld

  11. 20% van de huishoudens in zwolle leeft onder armoedegrens en pvda maakt zich zorgen om subsidies naar holebies. 🙁

   laat pvda eens kijken naar zijn allöchtöonsë ?chterb?n en hoe deze groep denkt over de holebies in oplossing naar acceptatie voor dit probleem.   ⚠️ Meld

  12. @zomaareenzwollenaar het COC gaat verbouwen, niet sluiten.

   Verder heb je gelijk, zo zou het moeten zijn, echter, de praktijk wijst anders uit. Acceptatie is nog ver weg.


   ⚠️ Meld

  13. @Achmed K: je hebt gelijk, in die groep zit nog de meeste uitdaging als het om acceptatie gaat. Al kun je je afvragen of dat thema in die doelgroep prioriteit moet hebben.


   ⚠️ Meld

  Reacties zijn gesloten.