Gift voor Hospice Zwolle van ‘Kroniek’

Zwolle – Vanuit de gedachte ‘Samen voor Hospice Zwolle’ dragen steeds meer organisaties, bedrijven en particulieren bij aan de realisatie van het hospice. Zo ook de redactie van de Kroniek van de Zwolse Ziekenhuizen. Onlangs ontving Erik Meulemans, voorzitter van Stichting Hospice Zwolle, een cheque van bijna 5.700 euro uit handen van Sape Braaksma, medeauteur van het boek. 

cheque_overhandiging_sape_braaksma_aan_erik_meulemans.jpg 

‘Vanaf het begin hebben we gezegd: “Als het exploitatieresultaat positief is, zoeken we een goed doel”.’ Dat zegt Sape Braaksma, oud-voorzitter Raad van Bestuur van Isala en redacteur van de Kroniek van de Zwolse Ziekenhuizen. Het resultaat bleek maar liefst 5.695 euro en het goede doel werd gevonden. Braaksma: ‘Hospice Zwolle is een initiatief dat gelieerd is aan de zorg in een ziekenhuis. Een voorziening die heel goed past bij de zorg in Zwolle en tot nog toe ontbreekt.’ Ook persoonlijke ervaringen droegen bij aan de keus voor het hospice.

‘In de tijd rond de presentatie van het boek bezocht ik een ernstig zieke oud-collega in het ziekenhuis – hij was in zijn laatste levensfase. Het ontbrak hem niet aan goede zorg. Toch merkte ik toen hoe belangrijk een voorziening is die ook in dat stadium van het leven brengt wat mensen nodig hebben.’ Er is zoiets als ‘zorg met ziel’, gaat hij verder. ‘En die tref je in een hospice dat door vrijwilligers wordt bemand. Zij werken daar omdat ze sympathie voelen voor de patiënt en dat brengt een bepaalde sfeer in huis.’ Waarmee hij overigens geenszins wil zeggen dat dat elders niet zo zal zijn.

De Kroniek van de Zwolse Ziekenhuizen, met als titel ‘Wat is er gebeurd?’, ontstond op initiatief van Julius van Gils, kinderarts in het voormalig Sophia ziekenhuis, en Jan Cremers, voormalig medisch directeur van het Weezenlanden ziekenhuis. ‘Bij de fusie hadden beide ziekenhuizen een afzonderlijke historie van meer dan honderd jaar. De opening van het nieuwe Isala was een markant punt om die periode af te sluiten met een boek over de geschiedenis.’

In  ongeveer veertig artikelen worden de hoogtepunten beschreven uit de historie van de Zwolse ziekenhuizen, aangevuld met tekeningen en foto’s. 

De Kroniek is te leen bij de Stadkamer (voormalige Zwolse bibliotheek).

Artikel delen: