CDA wil actie voor meer glasvezel

Zwolle – Het CDA vindt het van belang dat er in de gehele provincie Overijssel internet via glasvezel beschikbaar is. Eigenlijk kunnen inwoners en ondernemers niet meer zonder. Het is een moderne manier van bereikbaarheid en draagt bij aan leefbaarheid. Zo kunnen hulpbehoevende ouderen via glasvezel makkelijker gebruik maken van domotica (zorg op basis van techniek in huis en op afstand), waardoor ze langer en beter thuis kunnen blijven wonen.

Het CDA in Overijssel wil daarom meer promotie van de mogelijkheden van het Breedbandfonds. Maar ook moeten de steunregels voor snel internet makkelijker. Volgens CDA-lijsttrekker Eddy van Hijum heeft de bestaande subsidieregeling veel initiatieven voor de aanleg van glasvezel uitgelokt, maar blijkt dit in de uitvoering toch wel ingewikkeld. "Het belang van snel internet voor de leefbaarheid het buitengebied is enorm, zowel voor ondernemers, zorgverleners als inwoners. Maar de bestaande provinciale steunregels sluiten onvoldoende aan op de verschillende initiatieven en veranderde omstandigheden."

Het burgerinitiatief Salland Glas kondigde onlangs een "adempauze" aan, nadat de aanmeldingen achterbleven bij de doelstelling. Ook een aantal andere initiatieven lijkt moeite te hebben om tot realisatie te komen.
Van Hijum wil dat het college van GS in overleg met initiatiefnemers bekijkt hoe meer mensen zich gaan aanmelden en ook of en hoe de regels kunnen worden vereenvoudigd, binnen de financiële kaders die door Provinciale Staten zijn vastgesteld. "Te denken valt aan een provinciale garantstelling voor bankleningen, onder bepaalde voorwaarden. Ook moet er meer duidelijkheid komen over de bijdrage die van inwoners wordt gevraagd."

De oplossing die minister Kamp onlangs lanceerde – snel internet via een radiofrequentie – is volgens Van Hijum echt geen serieus alternatief voor de aanleg van glasvezel. "Slechts in hele specifieke situaties kan dit wellicht een oplossing bieden", denkt hij. "Bovendien is het zeer de vraag of er in ons gebied wel voldoende radiofrequenties beschikbaar zijn."

Artikel delen:
Reacties 6
  1. En ik heb me toch een spijt dat ik me heb laten overhalen om glasvezel te nemen, zodra einde contract in zicht is, stap ik direct weer over naar de kabel.


    ⚠️ Meld

  2. Ik zie niet zoveel verschil tussen glasvezel tv en kabel tv .Misschien dat het internetten via glasvezel sneller gaat dat weet ik niet    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.