VVD: In Zwolle geen Nederlands, geen bijstand”

Zwolle – Voortaan is het spreken van Nederlands een voorwaarde om bijstand te ontvangen. Hoe gaat de gemeente Zwolle uitvoering geven aan die wettelijke taaleis voor de bijstand? Die vraag stelt de VVD dinsdag aan het Zwolse college. 

 

"De eerste voorwaarde om goed mee te kunnen doen in onze samenleving is het meester zijn van de Nederlandse taal," zegt raadslid Johran Willegers. De wet ‘Geen Nederlands, geen bijstand’ is nu aangenomen om dat zeker te maken. Volgens de VVD is dat goed nieuws. De VVD wil zoveel mogelijk mensen aan het werk helpen. Wie zonder werk zit en een bijstandsuitkering ontvangt, doet vanzelfsprekend zo veel mogelijk om snel weer een baan te krijgen. Het spreken van Nederlands is een basisvoorwaarde om aan de slag te kunnen gaan. "Dat de gemeente daar nu een verantwoordelijkheid in neemt, maar die inzet om de taal te leren ook kan eisen van mensen is een mooie ontwikkeling," zegt Willegers.

Zwolle moet nu aan de landelijke wet voldoen om mensen die de Nederlandse taal niet spreken hun bijstand te ontzeggen en heeft een verantwoordelijkheid bij het scholen van mensen om de taal te leren. Maar een uitdaging is dat de kosten van de uitvoering van de wet bij de gemeente liggen. Daarom vraagt de VVD het college naar hoe het college de wet gaat invullen en hoe dit bekostigd gaat worden. 

 

De precieze vragen die de VVD stelt zijn als volgt:

1. Is het College op de hoogte van de gevolgen die de wet Taaleis WWB heeft voor het beleid van de gemeente Zwolle?

2. Erkent het College ook de zorgen van de VNG met betrekking tot de kosten die gepaard gaan met de uitvoering van de wet?

3. Op wat voor manier wil het College die kosten invullen?

4. Is het college bereid te komen met een specifiek beleid hoe de wet Taaleis WWB wordt uitgevoerd in het Zwolse bijstandsbeleid? Zo ja, wanneer kan de raad dat verwachten. Zo nee, waarom niet?

5. Is het college het met de VVD eens dat de beheersing van de Nederlandse taal de eerste voorwaarde is om volwaardig mee te draaien in onze maatschappij?

 
VVD Zwolle 
Artikel delen:
Reacties 21
 1. Vvd wil zekers pvv kiezers trekken. Nooit geen vvd meer. Hebben alle beloftes overboord gegooid om bij pvda in de kont te krijgen zodat ze regering konden vormen. We wachten nog op 1000 euro vvd.


  ⚠️ Meld

 2. Ik las de vraag “Is het college het met de VVD eens dat de beheersing van de Nederlandse taal de eerste voorwaarde is om volwaardig mee te draaien in onze maatschappij? ”

  Welnu, als Hinkelstad, trouw voorstander van Vrijheid en Democratie, kan ik melden dat die vraag een beetje beschamend op me overkomt. Heel graag nog wat beter nadenken over wat de ‘eerste voorwaarde’ zou moeten zijn.  ⚠️ Meld

 3. Beheersing van de Nederlandse taal is zeer zeker belangrijk om goed mee te kunnen draaien in de samenleving. Een gesprekje met je buren, een ouderavond op school, boodschappen doen etc. Niet alleen voor bijstandsgerechtigden. En ook niet alleen voor de groep die bij de meesten het eerst in beeld is, maar ook voor de buitenlandse instroom op de universiteiten. Daar begint Engels meer en meer de voertaal te worden.


  ⚠️ Meld

 4. Natuurlijk moeten mensen na een bepaalde tijd hier minstens 3jaar de taal al spreken, maar bij sommige duurt het wat langer.

  Gaat de VVD ook al die gasten aanpakken die flinke bonussen krijgen terwijl het in het hele land steeds meer mensen hun baan kwijt raken en op straat belanden..
  Gaat VVD ook ervoor zorgen dat de criminelen harder gestraft worden en niet na paar weken weer vrij komen..
  Gaat VVD ook ervoor zorgen dat onze belasting centjes niet meer naar Griekenland gaan
  Gaat VVD …. en er zijn er nog veel meer dingen…

  Maar ah jaaaaaaaa: de verkiezingen vandaar dat vvd even wat roept…


  ⚠️ Meld

 5. @ Dame, op 17 maart 2015 18:30, volgens mij zijn er dan ook weinige tot geen partijen tegen. Goed punt

  maar ook voor de buitenlandse instroom op de universiteiten. Daar begint Engels meer en meer de voertaal te worden.  ⚠️ Meld

 6. Na drie jaar brr?Met een jaar na toelating en asiel lijkt me al genoeg. Moet jij eens proberen in bv Portugaal en ook nog je hand ophouden daar ipv spenderen.


  ⚠️ Meld

 7. Fa-bu-leus idee, maar vooral populistisch geneuzel in de kantlinie. ’t Behoort overigens toe aan landelijke politiek, niet gemeentelijk. Maar wat me vooral stoort aan dit soort opmerkingen, is dat vergeten wordt dat er ook veel Nederlanders zijn die geen goed Nederlands spreken en schrijven, al dan niet in de bijstand. Iedereen in de bijstand verdient het om een goede kans te maken op een baan — dus niet segregeren naar afkomst!


  ⚠️ Meld

 8. @japser
  Dat lijkt mij eigenlijk alleen maar af te hangen van de definitie van “de beheersing van de taal” waarvan ik in deze context overigens niet op de hoogte ben.


  ⚠️ Meld

 9. @Ap

  Taalbeheersing qua vergroting van participatie is ook niet wat ik ter discussie stel. Wat ik wel ter discussie stel is de eendimensionale c.q. populistische insteek van de huidige ‘liberalen’. Daar spreekt meer onverdraagzaamheid uit dan zoeken naar collectieve win-win met respect voor individuele vrijheden.


  ⚠️ Meld

 10. Werk en werkgelegenheden zijn veel belangrijker voor bijstandtrekkers .Er moet juist voor gezorgt worden dat niemand in de bijstand hoeft. En zeker mensen die in de bijstand zitten begeleiden op weg naar een baan want anders blijven ze daar hangen.Ken velen die er al jaren in zitten en niet meer pogen aan het werk te komen


  ⚠️ Meld

 11. Precies. Op je werk leer je ook snel genoeg de taal. Maar helaas is werk (voldoende) nog een probleem wat ik ook niet zo snel opgelost zie worden.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.