Isala klinieken Zwolle ontvangen vaatkeurmerk

De Isala klinieken in Zwolle hebben het vaatkeurmerk ontvangen van de Vereniging van Vaatpatiënten. Het keurmerk geeft aan dat het ziekenhuis voldoet aan de kwaliteitscriteria voor goede vaatzorg vanuit patiëntenperspectief. De Isala klinieken beschikken over gecertificeerde vaatchirurgen en gekwalificeerd vaatlaboratoriumpersoneel. De vaatchirurgen en de interventieradiologen van Isala zijn bovendien 7 dagen per week, 24 uur per dag beschikbaar.

Sinds 2 oktober kunnen patiënten en huisartsen op de website van de vereniging van vaatpatiënten, www.vaatpatient.nl nagaan welke ziekenhuizen vaatbehandelingen doen en hoe vaak. Ook kan de bezoeker zien of het ziekenhuis het ‘vaatkeurmerk’ heeft gekregen. Regelmatig krijgt de Vereniging van Vaatpatiënten vragen over welk ziekenhuis goed is in welke vaatbehandeling. Het was tot op heden voor patiënten en verwijzers lastig om inzicht te krijgen in het aanbod van ziekenhuizen wat betreft specifieke vaataandoeningen. Daarom heeft de patiëntenvereniging het vaataanbod in kaart gebracht door middel van een onderzoek. Ziekenhuizen die voldoen aan de kwaliteitscriteria van de Vereniging van Vaatpatiënten krijgen het ‘vaatkeurmerk’. Jaarlijks worden de gegevens geactualiseerd en worden de ziekenhuizen opnieuw beoordeeld.

De Vereniging van Vaatpatiënten heeft voor het onderzoek eerst kwaliteitscriteria vastgesteld, waaraan goede vaatzorg hoort te voldoen. Op basis van deze criteria is een vragenlijst opgesteld. Het onderzoek is beperkt tot de aandoeningen aan de slagaders van benen, bekken, buik, aorta en hals.

Mede dankzij de medewerking van de betrokken beroepsorganisaties (Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie en Nederlands Genootschap voor Interventieradiologie) had de vragenlijst een respons van ruim 80%. De resultaten van de vragenlijst geven een goed beeld van het aanbod van de Nederlandse ziekenhuizen op het gebied van vaatziekten. Vergelijken van het aanbod tussen ziekenhuizen is eveneens mogelijk.

Artikel delen:

Reageer