Actie tegen leegstand Broerenkwartier

Zwolle – Maandagavond stond de leegstand van vastgoed met name in het Weeshuisstraatgebied en op het Eiland (ook genaamd het Broerenkwartier) op de agenda van de gemeenteraadsvergadering. Door in gesprek te gaan met betrokkenen uit de stad hoopte de raad ideeën op te doen, die de aantrekkelijkheid van het gebied als vestigings- en winkellocatie vergroten.

leegstand_broerenkwartier.jpg 

Allereerst leverden mevr. Korthals Altes (bewoner/winkelier), mevrouw Spelthuis (ondernemer/winkelier), de heer Van Beek (winkelier/eigenaar) en de heer Waanders (winkelier/eigenaar) een bijdrage door de raad te informeren over de bedreigingen voor het gebied, maar ook over mogelijke kansen. Daarna werden de fracties in de gelegenheid gesteld om in drie rondes vragen te stellen aan betrokkenen. In de eerste ronde waren dat vertegenwoordigers van de winkeliers. In de tweede ronde aan vertegenwoordigers van de bewoners, de horeca en de cultuur. En in de derde ronde aan vertegenwoordigers van eigenaren van vastgoed. In deze laatste ronde waren alleen twee winkeliers, tevens eigenaren, aanwezig. De grotere eigenaren en institutionele beleggers hebben geen gehoor gegeven aan de oproep. In al de drie ronden was een deskundige namens Platform 31 aanwezig.

Tijdens de derde ronde is door de heer Waanders aangegeven dat de grote beleggers wel degelijk belangstelling hebben en via hun woordvoerder hebben laten weten dat zij in de week na Pasen een vervolgbijeenkomst hebben afgesproken om te spreken over de toekomst van het gebied.

Wethouder De Heer reageerde aan het eind van de avond op de inbreng van de betrokkenen. Hij bedankte hen voor hun gepassioneerde bijdragen en hun roep om de handen in een te slaan. Er zijn inmiddels twee avonden met een aantal enthousiaste mensen geweest om de problematiek en de oplossingen verder te verkennen en te bespreken. D vastgoedeigenaren zaten daarbij aan tafel en zullen dat blijven doen, verwacht de wethouder. Er wordt in deze groep zowel gewerkt aan een korte termijn oplossing, met snelle acties als aan een middellange en lange termijnoplossing, met een visie op de binnenstad. Daarnaast wordt gewerkt aan de evaluatie van de detailhandelsvisie. Deze laatste moet gelijk oplopen met de visie op de binnenstad.

Wethouder De Heer geeft aan over 4 weken de raad een nota te zullen verstrekken met de verdere stand van zaken en de ondernomen en te nemen stappen. De fractie van het CDA vraagt vervolgens om een Debatronde, waarbij de raad het college kaders kan meegeven voor het vervolgproces. Een van die kaders zou mogelijk het heroverwegen van het bibliotheekbesluit kunnen zijn. De overige fracties zeggen echter eerst de nota, die de wethouder heeft toegezegd, te willen afwachten.

Artikel delen:
Reacties 16
 1. Lelijke “Xenos/Kruidvatblok” afbreken en winkel verplaatsen naar het Broerenkwartier:-*
  Mooie trekkers voor dat gebied.


  ⚠️ Meld

 2. Parkeren en huren goedkoper maken en zorg dat er vaker iets leuks gebeurd in de stad en bv burgerking of kfc naar centrum halen


  ⚠️ Meld

 3. Het is nietalleen de binnenstad dat leegstand kent .Maar in het winkelcentrum Zwolle zuid is het ook zo al jaren .De ondernemers moeten veel te hoge huren betalen voor deze panden.On begrijpelijker dat het beheer van die panden de prijzen niet laat zakken.Nu ze jaren leeg staan levert het ook niets op.Ik begrijp dat er concurentie moet zijn maar als je in een winkelcentrum op steenworp van elkaar de zeldse soort zaken hebt dat er eentje de dupe is.


  ⚠️ Meld

 4. en we wachten eerst de nota van de wethouder af……

  daarna komen we tot de conclusie dat er teveel winkelruimte is

  en dat de consument veel minder vrije tijd heeft

  en dat kopen via internet een stuk tijd scheelt

  en dat de consument netto steeds minder te besteden heeft..


  ⚠️ Meld

 5. @ribo de oude Waanders staat leeg, de intersport staat leeg, zijn toch wel twee grote winkels. Verder is er nog zo’n outlet winkeltje op de hoek tegenover de nieuwe Waanders. Het heeft niet echt een super uitstraling.


  ⚠️ Meld

 6. Soms zijn er wel eens van die pop-up stores toch?
  Mensen die een winkel willen beginnen, maar geen pand kunnen betalen en er dan weer uit moeten als er een nieuwe huurder is?
  Lijkt mij wel een goed alternatief voor de leegstand.  ⚠️ Meld

 7. En als er niet stevig wordt ingegrepen dreigt ook Waanders in de Broeren dicht te moeten. ⤽De teruggang in bezoekers is niet gering. Als het zo doorgaat ga ik bij leven nog meemaken dat we de deuren moeten sluiten.⤝ staat in de Peperbus: http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=3145640.

  En het ging tot zo voortreffelijk met Broeren in de kerk? Alom werd de loftrompet gezongen over de bezoekersaantallen.

  Zoals verwacht waren deze cijfers natuurlijk ook weer zwaar overdreven!
  Wanneer leren we dat ophemelen en zwaar overdrijven van bezoekersaantallen in Zwolle eens af?


  ⚠️ Meld

 8. Net zoals de Thomas a kempisstraat vijf pizzarias en doner tenten van maken. En een arabische avondwinkel voor de hangjeugd als ze dorst hebben. 🙂


  ⚠️ Meld

 9. Maar welke weldenkende ondernemer wil zich in Zwolle vestigen? Als je echt kopend publiek wil hebben en wel de hele week zul je toch echt naar de randstad moeten. Zwolle is veel te klein voor echte ondernemers.


  ⚠️ Meld

 10. Die Waanders verkeerd in een waanwereld, A het eten is er niet te vreten, lang wachten, arrogant personeel. Schoenmaker blijf bij je leest en verkoop boeken ipv illussies


  ⚠️ Meld

 11. Stsaat de ITS ook niet nog steeds leeg?
  Er is daar eigenlijk niets te beleven. Misschien een Holland Casino of andere leuke uitgaandgelegenheid


  ⚠️ Meld

 12. Hoop en verwacht dat dit initiatief veel (uitvoerbare) ideeën heeft opgeleverd. En dat de gemeenteraad vervolgens wat met de nota doet.
  Dit is wel triest

  De grotere eigenaren en institutionele beleggers hebben geen gehoor gegeven aan de oproep.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.