Lerares bewusteloos na mishandeling

Zwolle – Agenten hebben dinsdagmiddag 17 maart een 33-jarige vrouw uit Zwolle aangehouden voor de mishandeling van een leerkracht bij een basisschool in Zwolle. De moeder had een discussie met een lerares over een incident met haar kind. De woordenwisseling liep uit de hand en de moeder greep de lerares bij haar keel. De vrouw is even buiten bewustzijn geweest en liep verwondingen op aan haar hals.

De politie en het Openbaar Ministerie nemen dit incident hoog op omdat het hier gaat om een lerares op een basisschool, iemand met een publieke functie. Daarom wordt een speciale aanpak gevolgd. De aangifte is opgenomen en de verdachte wordt met prioriteit door het Openbaar Ministerie voor de rechter gebracht. Tegen daders van geweld tegen medewerkers met een publieke taak wordt een driemaal zo hoge straf geëist

Getuige? 

Bent u er getuige van dat iemand met een publieke taak agressief of gewelddadig wordt behandeld?

 • Vraag anderen om hulp en spreek samen de dader aan.
 • Bel 112.
 • Blijf bij het slachtoffer.
 • Maak foto’s of filmpjes voor de politie en meld u als getuige.

De politie accepteert geen agressie en geweld. Handen af van onze helpers!

Artikel delen:
Reacties 74
 1. met prioriteit door het Openbaar Ministerie voor de rechter gebracht

  én geen taakstraf natuurlijk; maar vooral dat laatste zal wel een utopie blijken >:(


  ⚠️ Meld

 2. Mensen, we weten toch helemaal niet wat er precies gebeurt is.
  Misschien had jij het ook wel gedaan, misschien is het wel gerechtvaardigd, we weten het niet..

  Stoppen met roeptoeteren a.u.b.


  ⚠️ Meld

 3. Er zal misschien wel wat aan vooraf zijn gegaan. Neem aan dat een gesprek tussen een moeder en leerkracht niet zo maar uit de hand loopt waarop de moeder haar naar de keel grijpt.

  Het hoort in ieder geval niet, dat lijkt me duidelijk.


  ⚠️ Meld

 4. Hallo Hennie. >t:( Doe op een moment dat je het zelf niet aan kunt aangifte wanneer dar echt nodig zou zijn en neem niet het recht in eigen handen met bewusteloosheid tot gevolg.


  ⚠️ Meld

 5. @Hennie: Serieus? Dergelijk geweld valt nooit te rechtvaardigen!

  Wat zullen collega’s, kinderen en ouders geschrokken zijn. Sterkte aan de getroffen leerkracht.


  ⚠️ Meld

 6. Je moet ook wel een tijdje de keel dichtknijpen wil je iemand bewusteloos laten raken. Neigt haast naar wurging. Das toch weer poging tot doodslag. 100 uur taakstraf


  ⚠️ Meld

 7. Wat heeft het voor zin om als eigen rechter hier de straf te bepalen welke de moeder zou moeten krijgen? Mijns inziens net zo fout als een leerkracht naar de keel grijpen.


  ⚠️ Meld

 8. 0Bericht door Hennie, op 18 maart 2015 13:58
  Bernard, Wel als iemand je kind mishandeld!!!

  Wie is er hier nu aan het roeptoeteren?  ⚠️ Meld

 9. Dat sommige mensen dit nog bagataliseren.
  Een verschil van mening, hoe dan ook kan toch verbaal opgelost worden, of zie ik dit verkeerd.
  Tegenwoordig wordt fysiek geweld al vrij snel goed gekeurd.
  Dit begint al bij de opvoeding van kinderen.
  Als ze je pesten, dan sla je er maar op.

  Waar is het respect voor een ander gebleven?

  Fysiek Oplossen van een conflict is een teken van onmacht, gebrek aan sociale vaardigheden en een gebrek aan respect.

  Doe toch eens normaal.


  ⚠️ Meld

 10. Te gek voor woorden, veel sterkte voor de betrokken lerares en voor het kind wat zo’n agressieve moeder heeft. Hennie, laat je nakijken, geweld is nooit goed te praten.


  ⚠️ Meld

 11. Hennie vindt poging tot doodslag normaal als een kind wordt mishandeld, lekker personage. Die moeten we maar niet in het donker tegenkomen mensen.


  ⚠️ Meld

 12. @Hennie, Jouw uitspraak over mishandeling van het kind is gebaseerd op ?

  Nergens is staat dat het kind is mishandeld, er staat “een incident met haar kind” dat kan natuurlijk ook zo zijn dat haar kind een ander kind heeft mishandeld en de moeder dit heel normaal vinden de school daar anders overdenkt. Hennie ik kan ook speculeren maar is ook niet op waarheid berust net zoals jouw uitspraken.

  Als je kind is mishandeld door wie dan ook zijn daar instanties voor om je te helpen en niet voor eigen rechter te spelen of iemand naar de keel te grijpen.

  Om iemand bewusteloos te krijgen is niet veel voor nodig hoor gewoon de juiste ader even dit drukken en het is zo gebeurd dus het verhaal kan wel kloppen.


  ⚠️ Meld

 13. Wat lopen jullie nou allemaal te zeuren over 100 uur taakstraf ect. Zijn jullie rechters?

  Lees eens goed , de strafeis is driemaal hoger in dit geval.

  Toetsenbord rechters of pvv ers nu ineens?


  ⚠️ Meld

 14. Het bericht vermeldt inderdaad niet of mishandeling van het kind aan de orde was. Over dit bericht is het meer iets van speculeren, en welke ethische principes zouden kunnen gelden in zulke en aanverwante situaties. Ik kan me overigens heel goed indenken dat een ouder uit het dak gaat als een kind iets wordt aangedaan. “Geweld is nooit goed te praten”, mee eens. Maar bedenk eens de gevallen van kindermisbruik, dan zou ik geweld tegen de dader wel begrijpelijk vinden.  ⚠️ Meld

 15. Dit moet natuurlijk goed uitgezocht worden, maar wat kon dan de reden zijn van die moeder dat zij zich zo ver liet gaan???
  Zij moet zeker gestraft worden, maar ik vind het echt triest dat het zo ver moest komen om tegen een lerares van een basisschool zoiets te doen..
  Sterkte het slachtoffer gewenst


  ⚠️ Meld

 16. Onvoorstelbaar dit. Hier wordt je toch verdrietig van….

  Ook van sommige reacties. Er wordt al weer zo druk gespeculeerd over wat voor verschrikkelijks de lerares gedaan zal hebben of moeten hebben. Zo komen nou akelige verhalen in de wereld die deze lerares tot in lengte van dagen kan achtervolgen. 🙁
  En helemaal nergens op gebaseerd.

  Ik hoop dat deze lerares goede opvang krijgt. Ze zal een volgende keer heel wat moed moeten verzamelen om een ouder gesprek aan te gaan…


  ⚠️ Meld

 17. Het lijkt wel alsof voor sommigen het slachtoffer de dader is. Geweld is nooit de oplossing, hoe onmachtig iemand zich ook voelt. Sterkte voor de lerares.


  ⚠️ Meld

 18. Ik weet niet wat er gebeurt is en weet ook niet welke school …wat ik wel weet is dat je in deze maatschappij totaal nergens meer wat van mag zeggen , misdragen kinderen zich ga dan zeker niet naar de ouders om deze er op aan te spreken aangezien een fatsoenlijk gesprek niet meer mogelijk is , beginnen direct met..mijn kind doet dat niet of ze beginnen te schelden ..bij ons in de Noord /aa-landen is diverse keren het dak van de garage vernield , buitenlampen kapot gegooid , schuurdeuren kapot getrapt door er de hele dag loeihard met de bal tegenaan te trappen ..de ouders zien het gebeuren en het boeit ze totaal niet ..de pa van de loser doet gewoon mee als bewoners er wat van zeggen , en meneer heeft notabene zelf een schildersbedrijfje …m.a.w. de prinsjes en prinsesjes mogen heden ten dage alles…..owee als je er wat van zegt ..1 woord ..opvoeding ..


  ⚠️ Meld

 19. Een moeder zal dit niet voor niets doen. Leerkrachten zijn geen heilige boontjes. Vaak jonge mensen (de leerkracht) denken alles te weten en passeren ouders alsof het normaal is. Ouders kennen hun kind het beste, ook al denken de leerkrachten daar vaak anders over.
  Er is tegenwoordig geen overleg op school maar je hebt maar aan te horen wat de leerkracht vindt.
  Sinds kort is er het bindend advies in groep 8, de juf of meester beslist over de toekomst van jouw kind. Kan me best voorstellen dat ouders soms hels zijn. Maar tot bewusteloos raken de keel dicht knijpen gaat dan wel weer een beetje ver
  😉


  ⚠️ Meld

 20. Vooropgesteld dat ik elke vorm van fysiek geweld tegen leerkrachten volledig afkeur en ook terdege besef dat leerkrachten een heel erg moeilijke taak hebben, wil ik toch ook benadrukken dat niet alleen ouders maar ook leerkrachten/scholen ??fout?? kunnen zijn.
  Wat in deze situatie gebeurd is weet ik niet, dus ik kan hier niet over oordelen. Een leerkracht naar de keel grijpen is natuurlijk in alle gevallen onaanvaardbaar!.
  In de media lees ik het volgende: Volgens CNV Onderwijs staat de mishandeling niet op zichzelf. De vakbond zegt signalen te ontvangen dat ouders steeds ”mondiger worden, vaak alleen partij kiezen voor hun kind en zaken op de spits drijven”. Er lijkt nu een beeld te ontstaan dat bij conflicten tussen school en ouders altijd de schuld bij de ouders ligt, maar het komt ook voor dat de schuld van conflicten bij de school ligt.
  De vorige school van mijn kind heeft mijn kind door hun handelswijze ernstig geschaad. Belangrijke besluiten over mijn kind werden niet met ons als ouders gecommuniceerd, onze signalen dat het de verkeerde kant op ging en onze verzoeken om een gesprek hieromtrent werden genegeerd, alle aanpassingen waren onmogelijk, beschikbare hulp werd afgehouden, school handelde tegen de afspraken met/van hun eigen bovenschools bestuur in ?n heeft zelfs iets gedaan wat wettelijke niet mag.
  Ik ben als ouder bijna een jaar lang rustig en beleefd gebleven. Je heb wat dat betreft ook weinig keuze als (??verstandige??) ouder ?? je verkeert immers in een compleet afhankelijke positie. School is de machtigste partij en is uiteindelijk altijd de beslissende partij. Bovendien is jouw kind de hele dag in handen van de leerkrachten, dus ruzie met hen is het laatste wat je kan gebruiken. Mijn kind veranderde door het verkeerde handelen van de school gaandeweg van een vrolijk gezond kind in een hoopje ellende, dat van alle stress zelfs gezondheidsklachten kreeg. En toen ons kind uiteindelijk ??gek?? werd door alles wat hij op school meemaakte, projecteerde de school de problemen op hem. Hij DEED gek en WAS dus gek??
  Toen ik ten slotte over dit alles in gesprek ging met de directrice werden alle zaken door haar ontkend of afgedaan als ??mijn beleving??. En ja toen werd ik boos, en nee ik heb haar niet mishandeld??. Ik ben uit het gesprek weggelopen omdat ik anders niet meer voor mezelf in stond. Daarna was niet alleen het kind gek, maar z??n moeder ook… We kregen naderhand van de directrice te horen dat het team ernstige moeite ervoer om met ons te communiceren.
  Er restte ons niks anders dan onze kinderen van die school te halen. Dit is uiteindelijk een heel goed besluit geweest, maar was tegelijkertijd ook een dramatisch besluit omdat we onze beide kinderen (die zelf natuurlijk geen enkele schuld aan deze situatie hadden) hierdoor uit hun vertrouwde sociale omgeving haalden?? De kinderen waren de verliezers. Voor de betrokken leerkrachten/directrice heeft dit alles (voor zover ik weet) geen consequenties gehad??  ⚠️ Meld

 21. @ dick; geweld is geen oplossing, maar het komt nou eenmaal voor. Mensen zijn soms zo boos en gefrustreerd dat er zoiets gebeurt. Dat is niet goedpraten maar onderkennen dat het nou eenmaal gebeurt.

  @ moeder; erg verhaal, kan me helemaal voorstellen hoe het is gegaan en heb dit soort verhalen meer gehoord. Als ouder word je in een hoek gedreven en je hebt niks te zeggen. Goed dat je kinderen van school zijn veranderd; het komt toch niet meer “goed” op de oude school. Met alle drie mijn kinderen heb ik rare dingen meegemaakt op scholen. Juffen en meesters zijn ook mensen en je hebt er slechte, domme en gemene bij. Dan kan je beter wegwezen.
  Oudste kind kreeg advies speciaal onderwijs, lachertje! Hij doet nu HBO. Dochter kreeg advies maximaal Havo en studeert nu af op universiteit, terwijl ze pas 20 is. Jongste krijgt nu TL advies…. jaja, we zullen zien. Ik schat hem heel wat hoger in. Maar je hebt niks te zeggen. Grrr.>:(


  ⚠️ Meld

 22. @Derk,

  Het probleem met de ombudsman is dat je alleen moreel je gelijk kunt halen. Als je wint krijgt de school een berisping en verder niets. Daar moet je dan een paar keer vrij voor nemen, terwijl je het hoofdstuk het liefste afsluit.

  Dat is ook het frustrerende: je bevindt je in zo’n afhankelijke positie t.o.v. een school en het gaat om je kind! Dat drijft je echt tot waanzin (weet ik als vader van de kinderen) en dan reageren mensen op verschillende manieren. Nog steeds word ik witheet als ik eraan denk dat wij letterlijk de school zijn uitgeschopt, terwijl zij aantoonbaar hebben gefaald. Maar wij waren lastig en dan is alles glashard ontkennen het makkelijkste. >:(

  Dan on topic: mijn eerste reactie bij het nieuwsbericht was ‘wat een a-sociale met een kort lontje.’ Maar er kan een wereld achter schuil gaan. En fysiek geweld is natuurlijk volstrekt ontoelaatbaar.


  ⚠️ Meld

 23. Ik begrijp je Vader, enige ‘genoegdoening’ is dat ze het openbaar moeten maken in het jaarverslag en dat doet een school, instelling pijn.


  ⚠️ Meld

 24. We zullen de toedracht wel terug lezen in de media als mevrouw voor moet komen.
  Welk excuus hier ook bedacht wordt. Voor geweld is er geen.


  ⚠️ Meld

 25. We zullen de toedracht wel terug lezen in de media als mevrouw voor moet komen.
  Welk excuus hier ook bedacht wordt. Voor geweld is er geen.


  ⚠️ Meld

 26. Basisschool de Toonladder aan de Bachlaan in Zwolle houdt vanmorgen een bijeenkomst voor ouders die willen napraten over de mishandeling van een lerares door een moeder eergisteren.
  Op het schoolplein zijn gemengde reacties bij de ouders die hun kinderen wegbrengen. Het merendeel heeft er geen goed woord voor over en zegt dat je met je handen van een leerkracht afblijft. Twee ouders veroordelen het geweld ook maar voegen er aan toe dat ze de reactie van de moeder ook wel begrijpen. Volgens de twee ouders zou de lerares de dochter in haar arm hebben geknepen. Of dat ook zo is, is niet bekend.
  De moeder greep dinsdag bij het uitgaan van de school de lerares bij haar keel. De lerares verloor het bewustzijn. De 33-jarige moeder is aangehouden en zit vast. De mishandeling gebeurde na een woordenwisseling over een incident waar de dochter van de vrouw eerder op de dag bij betrokken was. Justitie en politie nemen de zaak hoog op omdat de lerares werd mishandeld terwijl ze een openbare functie bekleedde. Ze kan een straf krijgen die drie keer hoger is dan bij vergelijkbare mishandelingen.


  ⚠️ Meld

 27. Apart, dat bijna iedereen een “maar…” laat volgen na het veroordelen van de mishandeling. Dat is niet goed. Er moet gewoon een hele dikke punt achter staan!


  ⚠️ Meld

 28. Verschrikkelijk. Wat de reden ook is, dit mag nooit gebeuren. Uiteraard maken ook leraren fouten, maar ga er tegenwoordig maar aan staan met al die mondige ouders. Ik heb zelf twee kinderen in op de basisschool en weet dat ouders ontzettend beschermend naar hun kinderen zijn. Kom niet aan ze, want dan komt er iets in ze los. Gisteren bij het schoolvoetbal ook weer meegemaakt dat ouders hun kind het belangrijkste vinden en het er niet mee eens zijn dat het een keer wissel staat. Je moet kinderen leren, dat als het voor je gevoel niet altijd eerlijk gaat, je dat hebt te accepteren. Het is op dat moment niet anders.


  ⚠️ Meld

 29. Henny als je kind mishandeld zou zijn door de leerkracht en daarmee thuiskomt kun je daar bij de politie en de directie van de school aangifte van doen .Dan vragen wat de reden of aanleiding is geweest .
  En niet voor eigen rechter gaan spelen op de school waar alle kinderen bij zijn


  ⚠️ Meld

 30. Er is een groot verschil tussen gerechtvaardigd geweld en begrijpelijk dat iemand voor geweld kiest. Die twee worden hierboven nogal eens door elkaar gehaald!


  ⚠️ Meld

 31. De 33-jarige vrouw die voor de rechter moet verschijnen, omdat ze de keel dichtkneep van een juf van een basisschool in Zwolle, doet nu zelf aangifte van mishandeling tegen de leerkracht. Dat bevestigde een woordvoerster van de politie .


  ⚠️ Meld

 32. Hilarisch, al die opmerkingen over “ik was er niet bij” en “ik weet er de details niet van” die vervolgens vervolgd worden met “maar…”. Als je er feitelijk niks van weet behalve wat artikeltjes her en der, noch die docente noch de moeder in kwestie was, dan heb je gewoon geen enkele basis om concreet hier wat over te zeggen; laat staan die moeder “begrijpen”.

  Geweld kan niet; nimmer; nooit.
  Geen enkele verklaring, uitleg, toelichting of rationalisering zal geweld ooit rechtvaardigen.


  ⚠️ Meld

 33. @zomaareenzwollenaar “geen enkele verklaring, uitleg, toelichting of rationalisering zal geweld ooit rechtvaardigen”

  Onzin…….. maar goed dat u geen rechter bent (mag ik hopen).
  Er is ALTIJD een verklaring en soms is dat eveneens een rechtvaardiging. Of dat in deze zaak zo is, weet ik niet maar erover spreken met elkaar mag altijd. Volgens mij spreekt hier ook vrijwel niemand een oordeel uit, men overweegt alleen wat er mogelijk is gebeurd. Een moeder zal over het algemeen niet “zomaar” een juffie naar de keel vliegen dus de kans dat juffie niet vrijt uit gaat is behoorlijk groot. De overheid probeert “overheidsdienaren” wel extra te beschermen, maar dit kan ook een tegengesteld effect hebben. Bijvoorbeeld hoogmoed en een gevoel van onkwetsbaarheid…
  Dit is volgens mij ook deels de verklaring van de vraag waarom ambulance personeel nogal eens wordt aangevallen.

  In ieder geval was UW post een van de weinige die wel een oordeel uitsprak, namelijk over de schrijvers hier én over het geval zelf.


  ⚠️ Meld

 34. Er is ALTIJD een verklaring en soms is dat eveneens een rechtvaardiging

  Ja, een verklaring is er altijd. En soms is het begrijpelijk, maar nooit gerechtvaardigd. Ik kan begrijpen dat een vader de verkrachter van zijn kind te lijf wil gaan, maar dat rechtvaardigt niets!

  Dit is volgens mij ook deels de verklaring van de vraag waarom ambulance personeel nogal eens wordt aangevallen.

  Pardon?! Dus jij vindt dat dat een acceptabele verklaring is voor het aanvallen van ambulance personeel? Deze mensen hebben vanwege hun eed toch altijd het beste voor met slachtoffers? Daar heb je gewoon naar te luisteren!


  ⚠️ Meld

 35. Beste Plantje… Als je zaken die niet goed zijn wilt oplossen, zul je je toch eerst moeten afvragen waarom die dingen gebeuren….  ⚠️ Meld

 36. Ren verklaring zou ook kunnen zijn dat die mensen zich gelegitimeerd voelen, omdat mensen zoals jij meteen een rechtvaardiging van het geweld zoeken in het gedrag van het slachtoffer.
  Alleen al het denigrerende woordgebruik door de lerares juffie te noemen…


  ⚠️ Meld

 37. Ok, nou dan gaan jullie ergens heel hard roepen dat het niet mag en heel erg stout is.
  Dan ga ik wel uitzoeken waarom die dingen gebeuren en proberen te voorkomen dat het weer gebeurt. Daarbij probeer ik breed te kijken en alle partijen te horen.
  Meningen zullen altijd wel verdeeld blijven. Zo vind ik geweld tegen IS gerechtvaardigd, maar jullie dus niet. Gelukkig mag dat.  ⚠️ Meld

 38. Je werkt bij de politie of is dit een open sollicitatie?
  Ik ben nieuwsgierig naar je verklaring over de oorsprong van het afschuwelijke geweld van IS. Misschien is dat door jou ook wel te rechtvaardigen. In mijn optiek is geweld nooit een oplossing.


  ⚠️ Meld

 39. Misschien is wat relativering inderdaad wel op zijn plaats jippojop. Ook ik ben het er mee eens, dat gepast geweld tegen IS gerechtvaardigd is. En let daarbij op het woordje “gepast”!
  En dat is niet alleen onze mening; dat geweld is ook daadwerkelijk gerechtvaardigd. Er zijn diverse (naar ik hoop verstandige) mensen die daar heel goed over nagedacht hebben en ze zijn tot de conclusie gekomen dat gepast geweld de enige oplossing is.
  Ook wanneer je een inbreker betrapt in je huis mag je volgens mij gepast geweld gebruiken om te voorkomen dat deze het huis ontvlucht voordat de politie er is.

  Iemand de keel dicht knijpen totdat deze persoon het bewustzijn verliest lijkt me geen gepast geweld.

  Iemand die je kinderen misbruikt heeft flink mishandelen kan ik begrijpen, maar het is geen gepast geweld en daarmee niet gerechtvaardigd.


  ⚠️ Meld

 40. Gelukkig zie ik al enige bijstelling van de kreet dat geweld ALTIJD fout is en NOOIT gerechtvaardigd.
  Verder heb ik nergens geschreven dat geweld in het geval van de juf wel gerechtvaardigd was. Ik probeerde jullie niet zo snel te laten oordelen. Dat was alles.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.