Benefiet maakt therapie mogelijk voor Demen

Zwolle – Muisstil was het in Hotel Wientjes toen Jan Vayne op de vleugel Judith Kruizenga begeleidde, die een lied ten gehore bracht over haar kind met autisme. Het lied leverde duidelijk herkenning op bij de mantelzorgers van kinderen met autisme. Zij konden deze dinsdagavond genieten van een 4-gangen diner met wijnarrangement, live muziek, boeiende sprekers en een spannende veiling. De avond bracht 6000 euro op voor de kersverse stichting Dol fijn voor Demen, waarmee de therapie met dolfijnen een feit wordt voor Demen.

 

jan_vayne.jpg 

 

Demen en zijn moeder kunnen de koffer gaan pakken om op 9 april naar Curacao af te reizen voor een therapie van twee weken, die ondersteund wordt door dolfijnen. Dankzij de opbrengst van deze compleet verzorgde avond, waar 65 personen aanwezig waren. ,,Een mooie opkomst en een geweldige opbrengst”, vond Judith Kruizenga, voorzitter van de stichting. De avond was georganiseerd om fondsen te werven voor de stichting Dol fijn voor Demen, die kinderen met autisme willen helpen. ,,Onze sponsoren hebben gezorgd voor alle ingrediënten van het diner en ook Jan Vayne, andere musici, veilingmeester Karel Jan Voogd en de sprekers werkten belangeloos mee. Dit is een geweldige steun voor ons.”

Tijdens de avond was er volop aandacht voor het leven van en met autistische kinderen. Zo maakte Dr. Tineke van der Veer, autisme specialist, in een beeldend verhaal duidelijk hoe mensen met autisme zich voelen. ,,Heeft u ooit in een volle vertrekhal gestaan van een vliegveld, terwijl u  geen duidelijke informatie heeft over waar u naartoe moet, u constant moet denken aan iets belangrijks dat u vergeten bent en dat u mee had moeten nemen? Die chaos is voor mensen met autisme dagelijkse kost.” 

Het eerste project van de nieuwe stichting is het mogelijk maken van een door dolfijnen ondersteunde therapie op Curacao voor Demen (11) uit Zwolle, naar wie de stichting genoemd is.

 

Moeder Judith Kruizenga kwam met het initiatief voor de stichting. Zoon Demen heeft het syndroom van Asperger. Hij loopt dagelijks aan tegen dingen die hij niet kan oplossen, maar waarmee hij wel moet leren omgaan. Een dolfijnondersteunde therapie in het Curacao Dolphin Therapy & Research Center (CDTC) kan Demen leren beter om te gaan met nieuwe situaties en met zijn perfectionisme en faalangst. Omdat de therapie te kostbaar voor haar is en het niet vergoed wordt door ziektekostenverzekeraars, ontstond het idee van fondsenwerving bij Judith. Gaandeweg het proces van de afgelopen maanden en door de vele gesprekken die Judith had, kwam de wens bij haar om meer mogelijk te maken met de stichting, ook voor andere kinderen met autisme.

 

Eenmaal andermaal

Naast de informatie over de therapie en autisme was er uitgebreid ruimte voor lekker eten en drinken, verzorgd door de chefkok van Wientjes, die de ingebrachte ingrediënten verwerkte tot een mooi diner. ,,Door deze gulle inbreng kon de opbrengst van de avond geheel ten goede komen aan de stichting. Om aan te schuiven bij dit diner betaalden de gasten een bijdrage. In totaal bracht de avond 6000 euro op. Naast de entreeprijs voor het diner, kwamen er opbrengsten uit een veiling. Tien bijzondere producten en diensten, waaronder een gesigneerd shirt van het team van PEC en een rondvlucht boven Nederland gingen van de hand onder leiding van de veilingmeester. En alles werd omlijst door muziek. Want naast een mini-concert van Jan Vayne was er muziek van een gelegenheidsband, die een goede sfeer wist neer te zetten voor dit diner. Aan de tafels klonk lof voor de hele opzet van de avond.

 

Feestmaal

Hilde Schoonbeek, bestuurslid van de stichting kijkt terug op een geslaagde avond: ,,Het was geweldig! Niet alleen de therapie voor Demen is mogelijk gemaakt. Ik zag zoveel mensen genieten. Er waren goede gesprekken aan de tafels, er is meer duidelijk geworden over mensen met autisme, er zijn dingen gezegd die het begrip voor deze mensen vergroten. Ik zag verbondenheid tussen de mensen die er waren. Dankzij een van de sponsoren waren er tien plekken aan tafel voor mantelzorgers van kinderen met autisme. Zij konden daardoor de avond gratis bijwonen en even heerlijk genieten van een diner met alles erop en eraan. En met elkaar in gesprek gaan. In alle opzichten was deze avond bijzonder. Dat geeft inspiratie om met de stichting door te gaan en naast Demen ook andere kinderen met autisme te helpen.”

 

Meer weten?  www.facebook.com/DolfijnvoorDemen

Artikel delen: