Uitslag Provinciale Statenverkiezingen Zwolle

Zwolle – De uitslag voor de Provinciale Statenverkiezingen in Overijssel laat zien dat de ChristenUnie de grootste partij is geworden in Zwolle met 14,2%. Verliezer is de PvdA, het verloor in Zwolle van 21,8% naar 14,1%. Die 14,1% heeft ook D66 in Zwolle, dat van 10,3% in 2011 de meeste winst boekte. Het CDA won minimaal in Zwolle ging van 12,2% naar 12,3%. VVD verloor ook, van 14,5% naar 11,7%. De SP ging van 10,1 naar 11,4%. GroenLinks ging van 8,1% naar 7,0%. De PVV won ietsjes en ging van 6,5 naar 6,6%. De opkomst was 51,7%, en dat is goed 8% minder dan vier jaar geleden.

uitslag_ps15_zwolle.jpg

Provinciaal is het CDA de grootste gworden, de Christen Democraten gingen van 11 naar 13 zetels. De SP won 2 zetels en heeft nu 6 zetels. 6 zetels heeft ook de VVD, dat wel 2 zetels verloor. De PvdA verloor 4 zetels en komt nu op een anatal van 5 zetels. De opkomst was ongeveer 50%.

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Opkomst 51,7%, 8% minder dan vier jaar geleden, maar vergeleken met andere gemeenten relatief hoog. Jammer dat zoveel mensen niet de moeite nemen om gebruik te maken van hun burgerrecht.


  ⚠️ Meld

 2. De Zwolse afdeling van de ChristenUnie heeft door de toon van hun publieke debat en door de dialogen hier op Weblog Zwolle altijd mijn sympathie gehad, ook al heb ik niet altijd achter een aantal van hun standpunten gestaan.

  Ik hoop dat de menselijkheid van o.a. John van Boven (toen hij nog in de partij zat), met name de respectvolle manier van omgaan met de ander, goed nagalmt binnen de partij, het politieke landschap en daarmee hopelijk de hele regio. 🙂


  ⚠️ Meld

 3. CU is de grootste van Zwólle. Niet van Overijssel, JL. De grootste van Overijssel is het CDA.
  Maar mooi dat de PvdD er nu ook ingekomen is. Kan Overijssel goed gebruiken.


  ⚠️ Meld

 4. Dat komt door de opkomst. Hoe lager die is, hoe groter de kansen van het CDA. Hun kiezers gaan in ieder geval wel naar de stembus.

  Het is een ijzeren wet onder politicologen: hoe ouder de aanhang, hoe meer stemmen. Mensen op leeftijd zien de stembusgang nu eenmaal als een soort burgerplicht, niet iets waar je lichtvaardig over kunt denken. En het CDA kan van twee walletjes eten. Niet alleen zijn de kiezers van die partij relatief oud, ze vallen ook in een tweede categorie: die van de kiezer die uit sterke overtuiging stemt. Ook die gaat veel trouwer stemmen.

  Een citaat uit Trouw van 21 mei 2015 zet de winst van de confessionele partijen in een iets ander daglicht. Ik deel de conclusie van “ikke”. Misschien is nivelleren in dit geval maar goed: het dwingt tot zorgvuldige afwegingen en bevordert de democratische controle.


  ⚠️ Meld

 5. CDA, VVD, D66, CU geadviseerd voor provinciebestuur Overijssel

  Informateur René Paas adviseert een coalitie van het CDA, de VVD, D66 en de ChristenUnie voor het provinciebestuur.

  Dat heeft hij zojuist in het provinciehuis bekendgemaakt. Overijssel had tot aan de Statenverkiezingen op 18 maart een coalitie van het CDA, de VVD en de ChristenUnie/SGP. De grote winnaar van de verkiezingen D66 moet daar volgens de informateur nu dus bij komen. De SGP is teleurgesteld dat de ChristenUnie de lijstverbinding heeft losgelaten. Informateur Paas heeft met de lijsttrekkers van alle partijen gesproken voor hij met het advies kwam.

  (bron: RTV tegenstander van as dinsdag)


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.