Hinder door gereedmaken station Zwolle

Zwolle – Station Zwolle wordt klaargestoomd voor de opening van de nieuwe reizigerstunnel op 27 juni en zes vernieuwde perrons eind dit jaar. Reizigers krijgen in 2015 daarom verspreid over verschillende periodes te maken met matige tot grote hinder. Eenmaal, op zondag 26 juli, is er op station Zwolle vrijwel geen treinverkeer mogelijk. Er worden bussen ingezet.

De hinder wordt over het algemeen gekenmerkt door het uitvallen van Sprinters en inzet van bussen voor tussenstations. Zo rijden de Intercity’s van Zwolle naar Meppel, Amersfoort, Lelystad en Deventer doorgaans wel. Voor de treinen naar Deventer (Olst) geldt wel dat ze vaker in een andere dienstregeling rijden. Dit kan extra reistijd veroorzaken voor overstappers.

Ook is de hinder zo veel mogelijk verdeeld over de verschillende richtingen en geconcentreerd in vakanties en weekeinden. Overleg tussen ProRail, NS, Arriva en de aannemers heeft geresulteerd in het uitsmeren van de hinder over diverse, kortere periodes. Door het werk op deze manier in te delen wordt de impact per moment zo klein mogelijk gehouden. Het enige alternatief was station Zwolle drie weken achtereen geheel buiten dienst te nemen.

Op zondag 26 juli wordt de tijdelijke traverse verwijderd die nodig was tijdens de bouw van de nieuwe reizigerstunnel. Dat is alleen mogelijk door het treinverkeer op veel sporen tegelijk stil te leggen. De traverse overbrugt vier perrons en negen sporen.

Daarnaast wordt er op perrons 1 tot en met 9 gewerkt aan het aansluiten van de roltrappen, het vernieuwen van de perronkappen. Op deze en alle andere perrons (12/13 en 15/16) wordt bovendien gewerkt aan het plaatsen van nieuwe bankjes en wachtruimtes. Op die momenten is er naar die perrons ook geen treinverkeer mogelijk.

Wanneer alle werkzaamheden zijn afgerond dit jaar, beschikken reizigers over een comfortabeler station waar overstappen sneller en eenvoudiger is geworden. De oude, 5 meter brede reizigerstunnel is dan vervangen door een nieuwe, 17 meter brede reizigerstunnel. Perrons zijn voorzien van nieuw perronmeubilair. Perronkappen zijn vernieuwd en voorzien van lichtdoorlatende delen.

Reizigers wordt geadviseerd voor meer informatie over de exacte gevolgen voor hun reis te kijken op de website van de vervoerders zoals op www.vechtdallijnen.nl, www.ns.nl, www.ns.nl/treinverkeerzwolle. Hieronder een globaal overzicht van de data en hinder.Huidige planning werkzaamheden in Zwolle met hinder in 2015. Plan voor vertrek de reis via de reisplanners. NS en Arriva zetten bussen in wanneer er geen treinen rijden.

zat. 4, zon. 5 en ma 6 april (Pasen) Geen treinverkeer Zwolle-Raalte.

zo. 3 mei Geen treinenverkeer Zwolle-Dalfsen. Tot 17.30 uur ook geen treinverkeer Zwolle-Raalte en Zwolle-Olst.

do. 14, vrij. 15, zat. 16 en zon. 17 mei (Hemelvaart) Geen Sprinters Zwolle-Kampen Zuid.

zo. 7 juni Geen treinverkeer Zwolle-Dalfsen.

zat. 4 juli tot en met zon. 19 juli (16 dagen) Geen treinverkeer Zwolle-Raalte in weekeinden 4/5 juli en 11/12 juli. Geen Sprinters Zwolle-Kampen Zuid van 6-19 juli.

zo. 26 juli Geen treinverkeer van en naar Zwolle. Met uitzondering van Zwolle-Kampen.

ma. 27 en di. 28 juli, 27 juli minder treinen. 28 juli geen treinverkeer Zwolle-Raalte.

ma. 10 tot en met zo. 16 aug. (week) Geen treinverkeer Zwolle-Raalte. Op zat. en zon. ook geen treinverkeer Zwolle-Olst.

za. 10 en zon. 11 okt. Minder treinen Zwolle-Amersfoort.

za. 17 tot en met vrij 23 okt. (herfstvakantie) Geen treinverkeer Zwolle-Raalte.

za. 14 en zon. 15 nov. Geen Sprinters Zwolle-Kampen Zuid en Zwolle-Raalte.

 

Artikel delen: