Pierement weer de stad in

Zwolle – Met de komst van de lente starten ook de vrijwilligers van de Nederlandse Stichting ter Promotie van het Pierement hun nieuwe (4e) seizoen in Zwolle. Op zaterdag zullen ze de vrolijke klanken van hun antieke draaiorgel laten horen in de straten en op de pleinen van de Diezestad. Even leek het dat voor het authentieke pierement, dat uitsluitend met de hand gedraaid wordt, geen stallingruimte meer beschikbaar zou zijn, maar sinds deze week is daarin ook weer voorzien en kan de Stichting haar activiteiten gelukkig in Zwolle voortzetten.

draaien_maar.jpg

Dit tot genoegen van zowel de binnenstadsondernemers als het winkelende publiek, want het draaiorgel brengt sfeer en gezelligheid in het centrum en stimuleert het koopgedrag, zo bleek uit recent onderzoek van de Universiteit Twente. Het Zwolse orgel werd in 1912 in Parijs gebouwd en was in de jaren ’50 al veelvuldig op de Zwolse kermis te vinden. Na vele omzwervingen nam de Stichting ter Promotie van het Pierement de zorg voor het pierement over. Nu wordt het ingezet om een oud ambacht in ere te houden. Het draaiorgel wordt nog uitsluitend met de hand gedraaid en met spierkracht op een houten wagen voortgeduwd. Een fysiek zware belasting. Deze wijze van presenteren is ook redelijk uniek te noemen. Op nog slechts twee plaatsen elders in Nederland (Den Helder en Doesburg) zijn draaiorgels te beluisteren die uitsluitend met de hand worden gedraaid. Het is dan ook verheugend dat de nieuwste vrijwilliger van zo jonge leeftijd is.

Pepijn Jansen, VWO scholier uit Hazerswoude, is slechts 15 jaar oud en hij is dol op authentieke draaiorgels (en Hollandse molens). Daarom zal hij het nieuwe seizoen geregeld naar Zwolle afreizen om het orgel met de hand te draaien en het ‘manswerk’ te verrichten. Met de inkomsten uit de glimmende koperen bakjes worden de stalling en het onderhoud van het orgel betaald. Als de inkomsten het toelaten worden er bovendien nieuwe muziekboeken voor het draaiorgel gemaakt en gelukkig is dat geregeld het geval.

Op 21 maart aanstaande zullen er twee nieuwe muziekboeken ten gehore worden gebracht: het toepasselijke ‘Le Printemps est arrivé’ van Michel Fugain. Dit vrolijke nummer is gearrangeerd door Jan Kees de Ruijter, die binnen het Museum Speelklok te Utrecht verantwoordelijk is voor het repertoire van de collectie mechanische muziekinstrumenten. Het tweede nieuwe boek zal in Sassendonk ongetwijfeld in de smaak vallen. Het is ‘Loe er ligt een lijster in de la, het zal wel voorjaar wezen’, de carnavalskraker van Adèle Bloemendaal, uit begin jaren ’70.

Voor wie het zelf eens wil proberen is er zaterdag vanaf 16.00 uur de mogelijkheid ook eens zelf aan het antieke orgel te draaien. Het draaiorgel is rond die tijd te vinden op de Diezerstraat, ter hoogte van de Spiegelstraat.

Artikel delen:
Reacties 16
 1. Het draaiorgel brengt inderdaad veel sfeer in de stad, dankzij Erik de onvermoeibare en altijd opgewekte orgelman, dat hij maar lang in Zwolle mag blijven draaien!


  ⚠️ Meld

 2. Las gisteren in de krant dat het geluidsniveau bij de festivals aan de Wijthemerplas omlaag moet, komen ze hiermee notabene.;)


  ⚠️ Meld

 3. Nou, het is niet aan mij besteed. Wat een lawaai komt er uit zo’n ding. En uiteraard gaan ze zo staan dat je er nauwelijks omheen kunt. Van mij had hij weg mogen blijven.


  ⚠️ Meld

 4. @Japser, waar om zo negatief, hou je niet van muziek?
  En je kent het welbekende credo hier op WLZ toch? “als het je niet aanstaan dan ga je maar op de hei wonen”;);)


  ⚠️ Meld

 5. Japser Ik heb even geprobeerd om de link van je favouriete muziek te beluisteren maar er moet iets met mn geluidsboxjes aan de hand zijn want er kwamen alleen maar riool-achtige geluiden uit.;);)


  ⚠️ Meld

 6. Hahah de muziek is PRACHTIG!!!!
  Een bekende van me werkt in een winkel in Diezestraat en daaar worden ze soms helemaal gek van, maar ja dat ding zorgt wel voor de sfeer in de binnenstad!:D:D:D


  ⚠️ Meld

 7. Ik kan je vertellen dat ik dit liever heb dan de heren in kostuum die je iets proberen aan te smeren. Die gaan we ook weer vaker zien.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.