Berend Kuiper 100 jaar!

Zwolle – De heer Berend Kuiper vierde vrijdag 20 maart zijn 100-ste verjaardag. Wethouder Filip van As bracht meneer een bezoek in zijn woning aan de Spoolderbergweg om hem persoonlijk te feliciteren. Meneer Kuiper kreeg als cadeau een schaaltje van kunstenaar Jan Kamphuis opgemaakt met bonbons.

20-03-2015_meneer_b._kuiper_100_jaar_01.jpg 

De heer Kuiper is geboren in Steenwijk op 20 maart 1915. Getrouwd met Hillie van den Berg uit Steenwijk, zij werd op 3 juni 1914 geboren in Steenwijk. Zij zijn getrouwd op 12 mei 1939 in Steenwijk. Op 27 april 1940 is hun dochter geboren. Mevrouw is op 15 oktober 2001 overleden. Zij is begraven in Westenholte. In augustus 1998 zijn zij samen in de Venus gekomen. Hier hebben ze de eerste jaren een goede tijd gehad.(De Venus was nog zelfstandig). De eerste jaren van hun huwelijk was het oorlog! Meneer Kuiper is in de mobilisatie aan de Grebbeberg geweest. Daar heeft hij intense herinneringen aan overgehouden. Maten die naast hem getroffen werden en het niet overleefden. In die tijd van mobilisatie heeft hij op vrachtwagens gereden en soldaten vervoerd. Deze geschiedenis heeft diepe sporen achtergelaten! De oorlogsjaren zijn ze gelukkig verder goed doorgekomen. 

20-03-2015_meneer_b._kuiper_100_jaar_02.jpg

Berend had samen met twee broers, Harm en Jaap, een bedrijf aan de Meppelerweg. Hier had hun vader ook een bedrijf: J.Kuiper en zonen. De zonen hebben na het overlijden van hun vader het bedrijf voortgezet, de naam bleef behouden: J. Kuiper en zonen. Het was een wagenmakerij en onderhoud. Dit bedrijf is uitgegroeid tot het maken van "landhuisjes" op wielen.

 

Het was een prachtig bedrijf. Er was in die tijd een schrijnende woningnood. Jonge gezinnen woonden bijv. in bij de ouders. Velen wilden graag in zo’n landhuisje op wielen wonen. ( In z’n kamer heeft hij nog een poster van zo’n huisje aan de wand). Jammer dat een aantal gemeenten tegen werkten door geen plaatsingsvergunning af te geven. Op een bepaald moment hebben de drie broers hun bedrijf opgeheven en is ieder voor zichzelf begonnen. Meneer Kuiper heeft toen een landbouwmechanisatie-bedrijf gehad. Dat liep heel goed. Maar toen hij ernstig ziek werd heeft hij toen z’n bedrijf verkocht. Maar Berend Kuiper zou Berend Kuiper niet zijn, hij had weer nieuwe plannen en ideeën. In het Sophia ziekenhuis in Zwolle ontwikkelde hij deze. Als ze hem bezochten, lag z’n bed vol met tekeningen. 

 

Wat er op stond? Allemaal voorwerpen, die hij wilde maken zoals bijzondere vazen, kandelaars enz. Toen hij weer wat opgeknapt was, heeft hij een nieuw bedrijf ontwikkeld, waar hij antiek en van oude gebruiksvoorwerpen allerlei leuke dingen voor in huis of in de tuin maakte en verkocht. Bijv. lampen gemaakt van gewichten, kandelaars van ijzeren muurankers enz. Ook draaide hij van hout allerlei voorwerpen, zoals een spinnenwiel, stoelen, kandelaars enz. Op z’n kamer staat nog veel wat hij 

in die tijd gemaakt heeft! Dit is een heel mooie tijd voor meneer en mevrouw Kuiper geweest. Meneer Kuiper kon zich hierin uitleven. Van heinde en ver kwamen de klanten. Ook had hij in die tijd zijn winkel/woning ( Koningstraat 10) prachtig gemaakt. De mensen kwamen graag bij hem langs en binnen. Vooral de kelder met gewelf had hij gezellig gemaakt.

Artikel delen:
Reacties 5
  1. De heer Kuiper komt over als een bijzonder veerkrachtig en vitaal persoon, die zijn leven diverse malen een nieuwe wending heeft gegeven. Mooi om te lezen! En van harte gefeliciteerd met deze geweldige leeftijd.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.