Landstede Basketbal verliest ongelukkig

Zwolle – In het goed gevuld Sportcentrum van Landstede kaapt Donar de punten uit Zwolle weg. In een wedstrijd met twee gezichten winnen de Groningers met 81-83. Halverwege leek daar geen sprake van te zijn: Landstede Basketbal leidt dan nog soeverein met 50-33.

Ewoud Kloos komt teleurgesteld de kleedkamers uit. "We hebben het nog altijd in eigen hand, maar wat vandaag gebeurd is, geeft stof tot nadenken. Daar hebben we de uitgebreide video-analyse voor. Wij scoren 50 punten voor rust en zij scoren er 50 na rust. Het ligt in ieder geval aan onze verdediging." Ook bij Valentijn Lietmeijer verschijnen diepe fronsen in het gezicht als hij poogt een verklaring te geven. "Het is niet anders. We hadden geen reactie meer op het spel van Sean Cunningham en Lance Jeter. Donar verdedigt mij goed in de tweede helft na die drie opeenvolgende driepunters in de eerste helft. Dan komt toch iemand anders vrij, maar het lukt niet daarvan te profiteren."

Met slimme assists neemt Bill Clark het initiatief in de openingsfase. Zo bedient hij Maarten Bouwknecht die bedankt met een driepunter en Craig O. die stevig dunkt. Aan Zwolse zijde counteren JT Tiller en Tyson Hinz de scores van de Groninger uitblinker Mark Sanchez, die zal eindigen op 27 punten. Via 0-5 en 12-7 zijn het de noordelijke breaks ingeleid door Lance Jeter die een 14-14 stand op het bord zetten na het eerste kwart.

Het tweede kwart is scherp schieten aan Zwolse zijde. Als de kruitdampen zijn opgetrokken, staat er een 36-19 tussenstand. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik weinig vertrouwen had in een goede afloop. Zwolle schoot ongelooflijke percentages. Zowel inside als outside, zowel van tweepunts- als van driepuntsafstand. We konden ze niet stoppen", meldt Ivaca Skelin. Het kwart opent met een prachtige assist van JT Tiller op de insnijdende Kenrick Zondervan, maar in de tegenaanval vindt Jeter op fantastische wijze de over de base line binnenkomende Clark. Een Groninger time out geeft het omgekeerde effect. Valentijn Lietmeijer schiet loepzuiver driepunters binnen, JT Tiller pakt een steal op Bill Clark die geen andere optie ziet dan het maken van een opzettelijke fout, Tyson Hinz brengt zijn score naar 15 punten. Het is dat Mark Sanchez en Sean Cunningham nog wat driepunters als tegengas binnenschieten. De laatste minuten is het echt gebeurd met de noordelijke defensie. In de slotseconde schiet Hinz met een driepunter op assist van Tiller de 50-33 ruststand op het bord.

De Groninger supporters zijn muisstil en aan Zwolse zijde zijn er enkel lachende gezichten. "Even het dipje overleven na de pauze en dan doorgaan. Dit moet een overwinning worden. Dat kan niet anders!", zegt een Zwollenaar die bij de televisie de 1-1 van PEC Zwolle gemakkkelijk kan verwerken. Het dipje wordt een krater en het volgende gruwelijke cliché doet opgeld: je kunt de huid van de beer pas verkopen als deze geschoten is. Langzaam komt Donar naderbij. De technische fout van Jeter is een eerste aanwijzing. Hij staat op scherp. Dat kun je ook stellen van het vizier van Sanchez en Clark. "We liepen echt achter de feiten aan. In de eerste helft hadden wij het initiatief, maar dat lieten we glippen. We blijven maar afwachten. Naar het scorebord kijken. Zij spelen gewoon een uitstekende tweede helft. Daar moet je respect voor hebben. Maar het is wel balen hoor", zegt Ewoud Kloos zuur.

Het Zwolse afwachten kan worden geïllustreerd middels een actie van Stefan Mladenovic. De bepaald niet grootste speler van het veld pakt op karakter tussen de Zwolse reuzen een aanvalsrebound, dribbelt naar de kop van de bucket en schiet een driepunter binnen die de Donar-supporters in extase brengt. Daarmee komt de stand op 71-66. Donar dendert door: een opzettelijke fout van Valentijn Lietmeijer laat Bill Clark niet liggen en na balverlies van JT Tiller zet Sean Cunningham op de break Donar naast Landstede Basketbal, 73-73. In het slotkwart komt de kwaliteit van Lance Jeter bovendrijven. Hij scoort met drives negen punten en vooral de laatste score is van doorslaggevend belang. Verdedigd door Nikki Hulzebos gebruikt Jeter uitgekiend zijn elleboog, duwt de bal door de ring en krijgt een bonusvrijeworp mee: van 81-80 wordt het 81-83. De Zwollenaren hebben de laatste aanval, maar JT Tiller glijdt weg en zijn driepuntspoging treft tot ontzetting van de Zwolse supporters geen doel.

Op de persconferentie kijken beide coaches met name vooruit. Herman van den Belt: "De komende weken spelen we uit tegen Aris en Rotterdam. Een van deze twee wordt onze tegenstander in de play offs." Ook Skelin richt zich op de eindfase: "Is het onderling resultaat nu goed voor ons of niet? Nee toch, we hadden met vijf moeten winnen. Oh, drie. Het is niet goed genoeg. Het maakt me eigenlijk niet uit wie we treffen in de play offs. Voor mij zijn Leeuwarden en Rotterdam gelijkwaardige tegenstanders." Statistisch gezien kunnen beide ploegen nog bij de eerste twee komen, maar daar spreekt men niet over. Wel over de bekerfinale die komende zondag in Zwolle wordt gespeeld. "Deze overwinning geeft ons veel vertrouwen. We komen hier volgende week goed terug", sluit Skelin af. "Eigenlijk hebben we vandaag in fases best goed gespeeld. Wij gaan ons voorbereiden op de uitwedstrijd zaterdag tegen Aris. Daar ligt óns eerste doel." Zaterdag 28 maart speelt Landstede Basketbal in Leeuwarden tegen Aris. De eerstkomende thuiswedstrijd is op zaterdag 4 april om 19.30 tegen ZZ Leiden.

PUNTEN:

JT Tiller 20; Tyson Hinz 15; Valentijn Lietmeijer 12; Joe Burton 11; Leon Williams en Ewoud Kloos 7; Kenrick Zondervan 6; Nikki Hulzebos 3.

Tekst: Remco van Vliet

Bron: topsportteamszwolle.nl 

Artikel delen: