Bevrijding van Zwolle dinsdag 14 april 2015

Zwolle – In 2015 herdenken en vieren we dat er voor Nederland 70 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Zwolle werd op 14 april 1945 door de Canadezen bevrijd, eerste bevrijder was Leo Major. Ter viering van de 70-jarige bevrijding van Zwolle vinden in de stad verschillende activiteiten plaats.

herdenking_bevrijding_zwollejpeg.jpg 

Om 09.00 uur organiseren leerlingen van basisschool De Octopus een plechtigheid bij het monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid. Wijkwethouder René de Heer woont de plechtigheid bij. Vanaf 10.30 uur, vindt de herdenking bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark plaats, georganiseerd door leerlingen van de Geert Grote- en Koningin Emmaschool. Burgemeester Henk Jan Meijer is bij de herdenking aanwezig.

 

Fototentoonstelling Historisch Centrum Overijssel 1 april tot 20 juni 2015
De educatieve tentoonstelling ‘FOTOntdekking Zwolle 40|45’ bij het Historisch Centrum Overijssel toont een selectie van foto’s en verhalen uit het boek ‘Zwolle 1940-1945’. Aan de hand van bijzondere en veelal niet eerder gepubliceerde foto’s wordt het alledaagse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in beeld gebracht. Voor meer informatie: www.historischcentrumoverijssel.nl

Bevrijdingsconcert

Ter afsluiting van deze gedenkwaardige dag, vindt van 19.30 tot 21.00 uur in de Grote Kerk een feestelijk en vrij toegankelijk bevrijdingsconcert plaats. Inloop vanaf 19.00 uur. Een concert voor en door Zwollenaren. Voor meer informatie: www.zwolle.nl. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

21 gedachten over “Bevrijding van Zwolle dinsdag 14 april 2015”

  1. Ik snap die ‘eer’ voor Leo Major nooit zo. Het was een verkenner die ontdekte dat de Duitsers Zwolle hadden verlaten. Waarom hem meer krediet geven dan de duizenden Canadezen die door hun aantocht er voor zorgden dat de Duitsers vertrokken. Zo erg is het toch niet nodig om niet één specifiek persoon de eer te geven?

  2. Wat een gezeur Jasper, wil je een heel bateljon laten komen? Ik kan je verzekeren dat dit niet gebeurt. Deze man staat toevallig symbool voor al deze mensen.

  3. de duizenden Canadezen die door hun aantocht er voor zorgden dat de Duitsers vertrokken

    Voordat die kunnen oprukken moet eerst iemand vooruit gestuurd worden die met gevaar voor eigen leven vijandelijk gebied gaat verkennen. Toen had je nog geen Google streetview.

  4. Volgens Wikipedia:

    Begin april naderde het Régiment de la Chaudi?re Zwolle, waar nog Duits verzet aanwezig was. De commandant vroeg om twee vrijwilligers voor een verkenningsmissie om de Duitse aanwezigheid in kaart te brengen, voor de stad met artillerie beschoten zou worden. Major en zijn vriend Willie Arsenault meldden aan zich voor de missie. Om de stad heelhuids in handen te krijgen, besloten ze om te proberen om met zijn tweeën de stad in handen te krijgen. Dit ondanks dat hun missie alleen het in kaart brengen van de Duitse troepen en het in contact komen met het Nederlandse verzet inhield.

    Over de Heinoseweg gingen ze te voet richting Zwolle. Onderweg klopten ze aan bij de boerderij van de familie Van Gerner, waar ze de weg vroegen. Rond middernacht werd Arsenault gedood door Duits vuur, waarschijnlijk omdat hij met een geluid hun positie had weggegeven. De woedende Major doodde twee Duitsers; de rest van de groep wist met een voertuig te ontkomen. Major besloot daarop zijn missie alleen voort te zetten.
    Leo Major op verlof in Nederland.

    Hij kwam het centrum van de stad binnen via de Sassenpoort en stuitte daar op een Duitse officiersauto. Hij besloop de wagen en nam de chauffeur gevangen, die hem naar een café leidde waar een Duitse officier wat aan het drinken was. Het bleek dat ze in het Frans konden spreken, aangezien de officier uit de Elzas kwam. Major vertelde hem dat de Canadese artillerie om 6 uur ’s ochtends zou beginnen met beschietingen, wat zou leiden tot grote aantallen slachtoffers, onder zowel Duitsers als burgers. Als teken dat hij te goeder trouw was, gaf Major de Duitser zijn wapen terug.

    Vervolgens trok Major door de stad, terwijl hij zo veel mogelijk met zijn machinegeweer schoot en granaten wierp. Zo wilde hij de Duitsers misleiden en niet duidelijk maken dat hij alleen handelde. Tijdens zijn tocht die nacht nam hij ongeveer tien keer groepjes Duitsers gevangen van acht tot tien man. Die escorteerde hij dan de stad uit, om ze vervolgens over te dragen aan zijn regiment dat aan de rand van de stad stond te wachten. Telkens ging hij weer alleen terug naar de stad om zijn aanval voort te zetten. Tijdens die nacht brak hij vier keer in burgerwoningen in om tot rust te komen.

    Uiteindelijk vond hij het hoofdkwartier van de Gestapo en stak het in brand. Later stuitte hij ook op het hoofdkwartier van de SS, waar hij in een kortstondig, maar dodelijk vuurgevecht waar hij vier van de acht officieren wist te doden; de andere helft sloeg op de vlucht. Hij kwam erachter dat de officiers zich verkleed hadden als verzetsleden. Het Zwolse verzet was dus geïnfiltreerd door de nazi’s – of zou dat nog gaan worden.

    Rond half vijf ’s ochtends werd het voor de uitgeputte Major duidelijk dat de Duitsers zich hadden teruggetrokken en dat Zwolle bevrijd was. Ook was er contact gelegd met het verzet. Op straat kwam hij vier verzetsleden tegen die hij vertelde dat de stad vrij was van Duitse soldaten. Later die ochtend kwam Major er achter dat de Duitsers westwaarts richting de IJssel waren gevlucht en dat de geplande beschietingen door de Canadezen van de baan was. Zijn regiment kon de stad verder zonder slag of stoot innemen.

    Major bracht het lichaam van Arsenault naar de boerderij van Van Gerner, waar versterkingen van zijn regiment het later ophaalden. Rond negen uur ’s ochtends meldde hij zich weer terug bij het regimentskamp.

    De man was niet zomaar een verkenner, maar hij was tevens scherpschutter en bevrijdde Zwolle dus daadwerkelijk in zijn eentje.
    Daarmee voorkwam hij dat onze prachtige stad aan flarden geschoten zou worden door de gereedstaande artillerie.

    En dat voor iemand die na D-Day en de invasie van Normandië twee keer ernstig gewond was geraakt, maar desondanks door vocht om onze vrijheid en die van de rest van Europa te bewerkstelligen.
    Hij is gedurende de Tweede Wereldoorlog twee keer onderscheiden geweest met de Distinguished Conduct Medal, iets dat maar zeer zelden voor kwam.

    De man komt alle eer toe om herinnerd te worden als DE bevrijder van Zwolle.

    Dus Japser, ken de geschiedenis of zwijg i.p.v. dergelijke denigrerende en beschamende opmerkingen te plaatsen…

  5. deze informatie wist ik ook niet, deze man verdient alle eer als bevrijder van Zwolle, elk jaar herdenken deze man, en postuum als nog het ere burgerschap van Zwolle geven als hij dat nog niet is.

  6. @Zwollenaar01 hmm, interessant, dat is niet hoe ik het ooit heb geleerd. Vreemd, maar bedankt voor rechtzetting. Dan is het inderdaad een heel ander verhaal, en snap ik waarom hij zo vaak apart wordt benoemd.

  7. @Japser.

    Als je de moeite had genomen om je enigszins te verdiepen in de achtergronden, dan had je eenvoudig meer uitleg kunnen vinden op het wereldwijdeweb i.p.v. opmerkingen te maken als:

    Het was een verkenner die ontdekte dat de Duitsers Zwolle hadden verlaten.

    om over die semi-triomfantelijke van 10.09 nog maar te zwijgen…

    Waarom hem meer krediet geven dan de duizenden Canadezen die door hun aantocht er voor zorgden dat de Duitsers vertrokken.

    Omdat de man vocht met een moed en doorzettingsvermogen die duizenden anderen te samen nog niet eens hadden, zoals ook blijkt uit een artikel uit dagblad Trouw.

  8. @JJR als je je niet bewust bent dat je verkeerde informatie in je hoofd hebt, ga je niet dagelijks op zoek naar of de informatie nog klopt.

    Die 10:09 is niks mis mee.

    Voor de rest, ik heb de link in de normale reactie van Zwollenaar01 al gelezen.

  9. Heb Lee Majors op14 april in de morgen denk rond 9/10 uur de Wipstrik op zien komen bewapend en lopend van schuttersputje naar schuttersputje er waren daar velen tussen de bomen was toe 10 jaar en stond daar zover ik nog weet alleen woonde nabij het Ruyterplein,
    hij liep door naar de Vechtbrug,ben toen naar huis gerend en schreeuwde de Tommies zijn er was er maar 1 later op de dag kwamen de tanks en vrachtwagens daar kreeg ik mijn eerste sigaretten en witbrood heerlijk,de avond ervoor hadden de moffen nog de Weteringbrug(Hogebrug) opgeblazen en niet te vergeten de IJssebrug.Zo maar een herinnering van 70 jaar geleden.
    Joop.Gijsen.

Reacties zijn gesloten.