Kritiek op opvang Zwolse zwerfjongeren

Zwolle – Zwolle heeft altijd de ambitie gehad het hoge aantal zwerfjongeren fors te verminderen. Een tussentijdse evaluatie in juni 2013 toonde aan dat deze problematiek is verergerd. VVD Zwolle vindt het terecht dat het College daarom gezorgd heeft voor uitbreiding van de opvang voor zwerfjongeren.

 

Toch verneemt de VVD fractie zorgelijke geluiden over de omstandigheden van particuliere opvanginstellingen. "De volstrekt ontoelaatbare geluiden over fraude en uitbuiting door zorgbedrijven als Pivot doen de VVD meer dan verbazen". Sinds januari 2015 heeft de gemeente de verantwoordelijkheid gekregen voor de Jeugdhulp. De VVD ziet hierin kansen. Kansen die vragen om een onvermoeide aandacht voor de aanpak van zwerfjongeren, zodat zij hun kansen kunnen pakken in de maatschappij. VVD Zwolle stelt hierover vragen aan het college van Zwolle.

 

Dit brengt de VVD tot de volgende vragen: 

 • Heeft de aanpak van zwerfjongeren geleid tot de gewenste afname van het aantal zwerfjongeren;
 • Is de drempelverlagende ambitie om het bieden van: ‘een inloopcentrum als voordeur voor de opvang van zwerfjongeren’, na het wegvallen van BYou afdoende opgevangen;
 • Beschikt Zwolle over voldoende opvang voor zwerfjongeren;
 • Kan het College een stand van zaken geven rondom het onderzoek naar frauduleuze misstanden bij particuliere zorgbedrijven;
 • Is het College bereid een publieke ‘zwarte lijst’ op te stellen van zorgbedrijven die zorgbehoevende jongeren uitbuiten en frauderen met PGB-budgetten?

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie.

 

Namens de VVD fractie,

 

Thom van Campen

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Een inloopcentrum met een kommetje soep en een spelletje ganzenbord?
  Erg mooi, maar dat lost niets op naar mijn mening.
  Ik hoor steeds vaker dat de Dien(st)plicht voor doelloos levende jongeren maar weer ingevoerd zou moeten worden.
  Mij heeft de militaire dienstplicht vroeger, behalve de slechte soldij in ieder geval geen kwaad gedaan.


  ⚠️ Meld

 2. Toch verneemt de VVD fractie zorgelijke geluiden over de omstandigheden van particuliere opvanginstellingen. “De volstrekt ontoelaatbare geluiden over fraude en uitbuiting door zorgbedrijven als Pivot doen de VVD meer dan verbazen”.

  Dit soort particuliere opvanginstellingen komt toch voort uit de door de VVD zo bejubelde en gewenste marktwerking?
  Waarom nu dan zo schijnheilig verbaasd zijn?


  ⚠️ Meld

 3. Bericht door De Dokter, op 25 maart 2015 14:52

  Voordat men hier gaat klagen.
  Hebben ze zelf ook wat aan dit “probleem” gedaan?

  Waarschijnlijk wel, maar we zoeken in Nederland ook graag naar oplossingen voor een probleem. Eigen schuld dus je zoekt het zelf ook maar uit past niet zo in onze cultuur.


  ⚠️ Meld

 4. Alles wat de VVD over dit soort voorzieningen roept is beschamend, ze help de zorg (in al zijn facetten) vakkundig naar de verdommenis. Raadslid in de gemeenteraad komt niet verder dan gezeur over horeca-voorzieningen, parkeerplaatsen en ander geneuzel. Inhoudelijk is het ruk.


  ⚠️ Meld

 5. Ik ben het eens met voorgaande spreker, de VVD bezuinigt eerst sterk op de Zorg en ziet dan dat het misgaat. Zo voorspelbaar!! Daar kan ik zo boos van worden >:(


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.