Fitnesstuin in Park Wezenlanden en Twistvlietpark

Zwolle – Stichting Empower plaats gaat in Park de Wezenlanden en in het Twistvlietpark een zogenaamde fitnesstuin plaatsen. Het doel achter het plaatsen van deze fitnesstuinen is om zodoende mensen nog meer te gaan sporten en te bewegen. De realisatie van deze tuinen zijn mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.

fitnesstuin.jpg 

De laatste jaren zijn maatschappelijke organisaties en vooral organisaties op het gebied van (gezondheids)zorg geïnteresseerd in het realiseren van fit(ness)tuinen (fitnesstoestellen die in de buitenruimte worden geplaatst) veelal ten behoeve van hun doelgroep. Deze voorzieningen zijn niet of slechts beperkt openbaar toegankelijk. Dit neemt niet weg dat het een laagdrempelige en toegankelijke sportvoorziening is die een aanvulling is op het bestaande traditionele aanbod van sportvoorzieningen. Daarnaast is er steeds meer belangstelling voor sporten in de openbare ruimte en wordt nadrukkelijk ingezet op het stimuleren van sport en bewegen in de buurt in het kader van gezondheid, participatie, ontmoeting etc.

Maar het realiseren van de fitnesstuin alleen levert slechts een beperkt resultaat. Door het bieden van een activiteitenprogramma en –projecten voor (doel)groepen en begeleiding wordt gebruik van de voorziening aantrekkelijker en worden mensen uitgedaagd deel te nemen aan de activiteit.

Hoe en waarom

Stichting Empower is een organisatie die zich richt op participatie en ondersteuning van primair kinderen en jongeren, van 8 tot en met 28 jaar, met een autisme spectrum stoornis. De stichting heeft de ambitie en is al geruime tijd bezig om fondsen te werven om op enkele locaties in de openbare ruimte (gemeentegrond) in Zwolle fittuinen te realiseren; niet alleen voor gebruik door de eigen doelgroep, maar in principe voor alle Zwolse inwoners. Knelpunt is dat voldoende middelen voor realisatie ontbreken. Hiervoor wordt een subsidie aangevraagd. De fittuinen worden geplaatst op plekken in buurten waar mensen samenkomen in de openbare ruimte om te sporten of te recreëren. Na een locatiestudie is gekozen voor Park De Weezenlanden en het Twistvlietpark. 

Daarbij zal stichting Empower de verbinding zoeken o.a. met SportService Zwolle en andere commerciële en niet-commerciële sportaanbieders zorgen voor een programmering op deze fitnesstuinen, niet alleen voor de eigen doelgroep, maar ook voor andere doelgroepen in de omgeving. 

Activiteitenprogramma 

Met het realiseren van twee Fittuinen richt stichting Empower zich in eerste instantie op een ieder die gebruik wil maken van de toestellen. Dergelijke fitnessapparaten nodigen op een laagdrempelige manier uit tot beweging en kunnen kosteloos gebruikt worden door een brede doelgroep: jongeren, volwassenen en ouderen die nog redelijk goed ter been zijn. De toestellen zijn openbaar toegankelijk en zijn dus in principe dag en nacht beschikbaar en bruikbaar. D.m.v. diverse communicatiekanalen zal Stichting Empower de Fittuinen onder de aandacht brengen om zodoende kennis te geven van het bestaan van de Fittuinen. 

Daarnaast zullen er in beide Fittuinen activiteiten worden aangeboden onder professionele begeleiding. Dit activiteitenaanbod is gericht op verschillende doelgroepen.  

Start aanleg

Vanaf 30 maart 2015 start  Meekers Tuinen met de aanleg van de zogenaamde fitnesstuinen. Wanneer alle werkzaamheden zonder problemen verlopen zullen de tuinen voor het eind van week 17 gerealiseerd zijn.

Artikel delen:
Reacties 4
 1. In Holtenbroek staat er een hek om. Maar die is altijd open.
  Dus die is vrij toegankelijk.
  Dat is er al 1.
  Ben benieuwd of anderen nog meer plekken kennen die wel toegankelijk zijn.


  ⚠️ Meld

 2. Op de Pelikaan staat ook een fitnesspark, langzaam gaat er steeds meer kapot, wordt bijna niet gebruikt, zonde van de investering destijds! Weggegooid geld!


  ⚠️ Meld

 3. Die hele proeftuin op de Pelikaan is als een zeepbel uiteengespat sinds dat Meijntjes daar niet meer is. Inderdaad jammer, en zonde van het geld.


  ⚠️ Meld

 4. Leuk en goed initiatief!

  Maar wat een slecht geschreven stuk zeg! Warrig verhaal met hier en daar flinke tegenstrijdigheden.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.