Herdenkingsplechtigheid Meppelerstraatweg

Zwolle – Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Springplank verzorgen op dinsdag 31 maart 2015 om 13.00 uur een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Dit ter nagedachtenis aan vijf inwoners afkomstig uit Zwolle, Kampen en Lutten die op 31 maart 1945 wegens een verzetsdaad werden terechtgesteld. Eenheidsmanager Bernard Mencke legt "namens de gemeente Zwolle een bloemstuk.

herdenking_monument_meppelerstraatweg.jpg 

Leerlingen van basisschool De Springplank herdenken elk jaar de slachtoffers. Kort voor 13.00 uur verzamelen de leerlingen van groep 7 en 8 zich bij het monument aan de Meppelerstraatweg. De schoolleiding spreekt een woord van welkom, The Last Post’ wordt gespeeld gevolgd door 2 minuten stilte. Daarna wordt het Wilhelmus gespeeld en worden de vlaggen gehesen. Eenheidsmanager Bernard Mencke legt namens de gemeente Zwolle bloemen bij het monument, gevolgd door kinderen van De Springplank en nabestaanden. De schoolleiding spreekt een afsluitend woord waarmee de plechtigheid wordt beëindigd.

Het monument aan de Meppelerstraatweg is in 1963 geplaatst en werd in 1987 geadopteerd door basisschool Het Turfschip, samen met de toenmalige basisschool De Schaapskooi. Wegens opheffing van Het Turfschip in 2008 heeft basisschool. De Springplank de adoptie van het monument overgenomen. Het monument bestaat uit een kruis en vijf boomstammen met daarop de namen van de slachtoffers, uitgevoerd in kunststeen.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. De plechtigheid is de tweede in een reeks herdenkingen naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog. Zo vond op 11 januari 2014 de herdenking bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan plaats.

Artikel delen: