Leo Egbers wint Zwols Dictee 2015

Zwolle – Leo Egbers heeft donderdagavond het Groot Zwols Dictee 2015 gewonnen. Egbers kwam in het Historisch Centrum Overijssel (HCO) met 92 fouten als beste uit de bus.

26-03-2015_leo_egbers_winnaar_zwols_dictee_06.jpg

Burgemeester H.J. Meijer opende de avond, en reikte later ook de prijs uit. Minke Kraijer, drijvende kracht achter het Zwols én het dictee, stelde de tekst samen en las de zinnen voor. Om mee te doen was het niet nodig dat deelnemers het Zwols perfect onder de knie hadden. Na afloop was er gelegenheid tot het uitwisselen van de aantallen fouten, onder het genot van een hapje en een drankje. De avond werd extra feestelijk door de muzikale bijdragen van de Zwolse zanger Henk Klompenmaker. De organisatie van de schrijfwedstrijd was in vertrouwde handen van het HCO en de IJsselacademie. De 61-jarige Egbers won de wisseltrofee De Wieze Oele en een houten Peperbus van kunstenaar Willem Willemsen. 

26-03-2015_leo_egbers_winnaar_zwols_dictee_04.jpg

26-03-2015_leo_egbers_winnaar_zwols_dictee_03.jpg

26-03-2015_leo_egbers_winnaar_zwols_dictee_05.jpg

Het Zwols behoort tot de Nedersaksische streektaal, een belangrijk cultureel erfgoed dat het waard is gekoesterd en beschermd te worden. In Zwolle is een Dialectkring actief, worden voordrachten en muzikale presentaties gehouden in het Zwols en publiceert de krant speciale streektaalcolumns.

26-03-2015_leo_egbers_winnaar_zwols_dictee_07.jpg

26-03-2015_leo_egbers_winnaar_zwols_dictee_02.jpg

26-03-2015_leo_egbers_winnaar_zwols_dictee_01.jpg

Artikel delen:
Reacties 13
 1. Het Zwols dictee zou verplichte kost voor alle gemeenteraadsleden moeten zijn.
  Zaken, uitgesproken in onze streektaal raken de kern van de zaak veel directer dan in het ABN.
  Wellicht zouden de gemeenteraadsvergaderingen dan veel minder lang hoeven duren.;)


  ⚠️ Meld

 2. Kan wel zijn Suus. Maar feit is dat ik iemand die mij iets in het Zwols zegt meer vertrouw dan iemand die “beschaafd Nederlands” tegen mij spreekt.


  ⚠️ Meld

 3. Ik make met ’t Zwols skrieven in ieder geval minder folten dan d?t ik maken bi’j Nederlands op skoele toendertied.


  ⚠️ Meld

 4. Mijn bijzonder gewaardeerde vrind, de immer welbespraakte H.J., laat mij zojuist weten volgend jaar weer mee te willen doen aan het Zwols Dictee om zich te kunnen revancheren voor de 1651 door hem gemaakte fouten van gisteren.
  IJ vönd ’t merakels gezellig!

Reacties zijn gesloten.