Stemmen voor behoud bieb in stadskern Zwolle

Zwolle – ‘Ja! De Bibliotheek moet in de stadskern blijven!’ Zo luidt de tekst op de stembiljetten die vanaf zaterdag 28 maart bij Waanders in de Broeren ingevuld kunnen worden. Vereniging Vrienden van de Stadskern, de Bond Heemschut en Waanders in de Broeren zien zich genoodzaakt over te gaan tot een stemming naar aanleiding van de op handen zijnde verhuizing van de Bibliotheek/Stadskamer van Zwolle naar de Zeven Alleetjes.

De drie partijen doen met deze ‘volksraadpleging’ een beroep op de betrokkenheid van de burger. Vanaf zaterdag 28 maart zal er bij de ingang van Waanders in de Broeren een stembus staan. Ieder die zich geroepen voelt om een stem uit te brengen vóór het behoud van de Bibliotheek in de stadskern van Zwolle is meer dan welkom bij Waanders in de Broeren!

Met deze actie wordt er aandacht gevraagd voor de discussie over de verhuizing van de Bibliotheek. Daarnaast is het belangrijk dat het besef van de noodzaak om de Bibliotheek in het centrum te houden tot de gemeente Zwolle doordringt. De nood van leegstand in de Zwolse binnenstad en het daardoor dreigende verval is inmiddels tot de gemeente doorgedrongen, het zou daarom wijs zijn als de gemeente ook haar steentje bijdraagt om de leegstand aan te pakken en dan niet alleen in woorden maar ook in daden.

Eerder dit jaar hebben de betrokken partijen de Gemeenteraad en het College van Burgemeester en Wethouders van Zwolle geattendeerd op de mogelijke gevolgen van de verhuizing van de Bibliotheek uit de stadskern van Zwolle. Tot op heden is dit echter zonder concreet resultaat gebleven.

Bovenstaande en de zorg om de leegstand/verval van het centrumgebied van de binnenstad heeft Vereniging Vrienden van de Stadskern, de Bond Heemschut en Waanders in de Broeren doen besluiten de burger op te roepen haar stem te laten horen. Zij hopen dan ook van harte dat zo veel mogelijk mensen langs komen bij Waanders in de Broeren en een stembiljet in vullen.

Artikel delen:
Reacties 20
 1. De mijne ook! Een heerlijk “rustpunt ‘ tussen al die commerciële bedrijven, het geeft de diezerstraat een beetje cachet . de bieb moet daar gewoon blijven wat mij betreft.


  ⚠️ Meld

 2. Waander verlaat eerst zelf een groot pand……..en gaat dan klagen over leegstand……volgens mij voor een groot gedeelte eigenbelang…….Laat ze eerst de huurprijzen maar eens aanpassen aan de crisis….Opruierij…..


  ⚠️ Meld

 3. De bieb verplaatsen! Belachelijk dat ze in de Waanders deze stemming doen. Elke boekliefhebber wil natuurlijk dat boeken een speciale plek krijgen.

  Vraag het bij de ingang van de Hema en je krijgt een totaal andere uitslag.

  Bieb verplaatsen wat mij betreft en op die locatie een mooie winkelketen neerzetten.


  ⚠️ Meld

 4. Ik vraag me af, brengt de bieb geld in het laatje? Of moet er geld bij?
  Ik vrees dat laatste gezien de huidige toplocatie. Maar wellicht zijn de
  lidmaatschaps en leentarieven ook wel gewoon zakelijk verantwoord.
  Zou ’t graag vernemen!  ⚠️ Meld

 5. de bib is niet interessant voor diezerstraat en kan rustig uit het centrum. winkeliers in centrum kunnen betere winkels gebruiken waar mensen op af komen. bibliotheek is uit de tijd sinds internet er is.


  ⚠️ Meld

 6. Och @Dirko, of de bieb helemaal uit de tijd is betwijfel ik. Maar op die lokatie, kost ’t teveel lijkt me. En het idee van bieb heeft er weinig van te lijden, als dat op een minder prestigieuse lokatie ook kan.
  De huidige lokatie in de diezerstraat vind ik misplaatst. Moet geld bij natuurlijk.
  Terwijl dat pand ook vast een paar miljoentjes per jaar kan opleveren voor Zwolle.  ⚠️ Meld

 7. De heer Waanders heeft last van de (deels door hem veroorzaakte) leegstand en wil de gemeente voor zijn karretje spannen door een oneigenlijke locatiekeuze voor de bibliotheek te forceren. Door het in een bredere context te plaatsen en te linken aan culturele clusters, verval van de binnenstad en aanpak van de leegstand, LIJKT het of de heer Waanders een visie presenteert, maar mobiliseert hij gewoon de tegenstanders van de verhuizing van de bieb naar buiten de stadsgracht. Begrijpelijke zet, maar naar mijn smaak volkomen misplaatst.

  De Zeven Alleetjes is voor de bieb nog steeds een mooie, centrale plek in de stad, met zicht op de Sassenpoort, aan de gracht, goed bereikbaar. Prima locatie!  ⚠️ Meld

 8. Eens, Agusi, de Zeven Alleetjes is een prima plek voor de centrale bibliotheek. Goed bereikbaar en een mooi functioneel pand.


  ⚠️ Meld

 9. De functie van de binnenstad is aan verandering onderhevig. Winkelen (de koopgoot-functie), ontspanning (horeca) en cultuur dienen elkaar te versterken: “beleving” is de grootste gemene deler. Dat wordt ook door de gemeente erkend. In die optiek is het vreemd dat belangrijke functies als bibliotheek en bioscoop uit het hart worden verdreven. In mijn visie is dat nog onderdeel van het “oude denken”: de stad moest groter worden in plaats van intiemer. Niemand wint bij het vertrek van bijvoorbeeld de bibliotheek. De enige “winst” is dat uit de opbrengst van de verkoop van de huidige klassieke binnenstadspanden de verhuizing naar de Zeven Alleetjes kan worden bekostigd. Wie verzint zoiets?  ⚠️ Meld

 10. Bieb mag van mij weg. Een bieb heeft niks te zoeken in een winkelstraat, dat mooie pand kan veel geld opleveren. En waarom actie voeren? Pand is allang verkocht aan de Zara toch? Maar goed ook!


  ⚠️ Meld

 11. van mij mag hij weg. Laat de bieb in stadshagen gewoon blijven.
  Als deze mensen naar de binnenstad moeten voor boeken zullen velen wegblijven.
  In bieb in de binnenstad heeft mijn inziens geen toegevoegde waarde.


  ⚠️ Meld

 12. @P.Pectief
  In mijn optiek is de opvatting dat het Zwolse centrum ophoudt zodra je de gracht oversteekt onderdeel van het ‘oude denken’. We hebben het over locaties AAN de gracht. Dat geldt voor zowel de centrale bibliotheek als de bioscoop. Voor beide is geen geschikte plek binnen de stadsgracht.

  Als de gemeente een grote zak met geld had en investeerders er rendement in zouden zien, zou ik adviseren om de gehele C&A-V&D-strip
  te slopen en er een nieuwe invulling creëren, wellicht met plaats voor een bibliotheek, een bioscoop en van alles en nog wat…. Knus en intiem binnen de grachten, iedereen wint, met name de heer Waanders.  ⚠️ Meld

 13. Mensen mensen, dit is puur eigen belang voor Waanders. De bied is allang verkocht aan Inditex (Zara) meneer waanders wil gewoon wat aandacht voor zijn onderneming.

  Laat Waanders lekker vertrekken en plek maken voor de Bijenkorf of iets waar we wat aan hebben.
  Aan boeken heb ik niks, tegenwoordig heeft iedereen ereaders.  ⚠️ Meld

 14. De bieb zou denk ik zelfs wel zonder pand kunnen, en beter zijn. Met een beetje leuke website virtueel langs de boeken struinen lijkt mij een prima idee. Bieb komt dan wellicht de boeken brengen en halen, of brengt ze ergens waar je ze zelf afhaalt.

  En wie dan echt nog fysiek wil rondstruinen tussen de boeken,
  die is welkom in het magazijn immers. Ergens op een financieel vriendelijke lokatie.
  Of bij Waanders natuurlijk 🙂  ⚠️ Meld

 15. De Zwolse Referendumverordening 2010 kent uitsluitend een referendum op initiatief van burgers over een voorgenomen Raadsbesluit. I.v.m. definitief doorgaan van het referendum wordt dit Raadsbesluit voorlopig opgeschort.

  In 2 fasen moeten daarvoor de nodige voldoende handtekeningen van stemgerechtigde Zwollenaren worden verzameld.

  Over welk voorgenomen Raadsbesluit gaat deze actie en hoe kan je op grond van uitsluitend een ingevulde naam/gezette handtekening vaststellen, dat het een stemgerechtigde Zwollenaar is?  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.