Weblog Zwolle start commerciële lokale radio

Zwolle – Internetkrant Weblog Zwolle begint een nieuwe lokale commerciële omroep voor de gemeente Zwolle. De frequentie 106.9 FM is door het Agentschap Telecom gecoördineerd voor de Zwolse regio en het internetmedium wil de komende maand, na het ontvangen van de benodigde vergunningen, onder de naam "RTV Hanze" gaan starten met de eerste uitzendingen om zo te kunnen voorzien in een groeiende multimediale behoefte.
 
rtv-hanze-logo-2.png 
 
Met RTV Hanze wil het internetmedium laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om anno 2015 radio (en later ook televisie) te kunnen maken op een toegankelijke manier: de luisteraar kan zich weer zonder schaamte met een stadszender identificeren en kan vertrouwen op de radio. "Gegarandeerd 24 uur per dag een volwassen manier van radiomaken met een actuele nieuwsvoorziening, omgeven door een verantwoorde tot op de minuut uitgebalanceerde muziekmix. Dus geen muziekcomputer op standje willekeurig", aldus Hans van Eijsden, één van de initiatiefnemers. In de loop van de komende week zal er al worden gestart met de uitzendingen via internet.

 

RTV Hanze komt voort uit steeds duidelijker wordende signalen vanuit de Zwolse samenleving waarin vraag is naar een lokale radiozender waarmee zowel de ondernemer als de gewone luisteraar zich zonder schaamte kan identificeren: een radiozender met lokale berichtgeving waar de hele dag naar geluisterd kan worden zonder de noodzaak om van zender te veranderen. De behoefte aan Zwols nieuws zoals door de vrijwilligers van Weblog Zwolle al jaren online wordt gebracht drijft de weblog tot vervolgplannen om dit ook als audiovisueel nieuws te gaan brengen.

 

Samen met de Weblog Zwolle Redactie zorgt RTV Hanze ervoor dat nieuws gebundeld gaat worden met reporters ter plaatse – live op RTV Hanze èn op Weblog Zwolle in audio, foto’s en tekst. Perfecte ontvangst zal worden gerealiseerd via twee etherzenders in Zwolle en digitale doorgifte op de kabel, glasvezel en via www.rtvhanze.nl met gegarandeerde audiokwaliteit via een volledig digitale studio, een omvangrijke digitale muziekdatabase zonder kwaliteitsverlies en dit alles deskundig geprogrammeerd door vakmensen en echte liefhebbers. In de toekomst zal RTV Hanze ook in geheel Overijssel digitaal te ontvangen zijn in de ether via DAB+ kanaal 6B.

 

De startup van RTV Hanze wordt gefinancierd middels (in 10 jaar tijd gespaarde) reclameinkomsten van Weblog Zwolle. Geen publiek geld dus, maar geld wat verdiend is met het – belangeloos – vrijwillig brengen van Zwols nieuws. RTV Hanze is daarom voor het internetmedium een logische vervolgstap en straks volledig financieel onafhankelijk. RTV Hanze maakt gebruik van de expertise van de publieke landelijke radiozenders, is aangesloten bij het grootste pluggersnetwerk van de Benelux en beschikt over een eigen Music Director. Hierdoor zal dankzij het extra perfectionisme een zeer hoge bovengemiddelde luisterduur worden bereikt.

 

De website met meer informatie is te vinden op www.rtvhanze.nl en tevens op www.radiozwolle.nlwww.radio-zwolle.nl en www.omroep-zwolle.nl voor logische maximale toegankelijkheid.

Artikel delen:
Reacties 54
 1. Dat is goed nieuws!!

  Eigenlijk wachtte ik er al op tot Weblog deze stap zou maken! Nog completer nieuws! En snel zijn ze sowieso al!

  Ik kan niet wachten op een live verslag van BFO..

  Super!

  Succes!!


  ⚠️ Meld

 2. Super wat mij betreft. Slechter dan ZOO kan gewoon niet.
  Maar ik merk: ik heb bijna geen radio meer aan staan. Ik zoek mijn muzikale en nieuwsbehoefte gewoon via internet.


  ⚠️ Meld

 3. Is die radiozender straks ook “onder” WLZ te beluisteren?
  Ben benieuwd naar de muziekgenres. Ik kan persoonlijk de keuze van rtvoost wel waarderen, dus zonder zware beats per seconde.


  ⚠️ Meld

 4. Klasse Hans en mede-initiatiefnemers!

  Klinkt goed

  RTV Hanze is daarom voor het internetmedium een logische vervolgstap en straks
  -volledig financieel onafhankelijk.
  -RTV Hanze maakt gebruik van de expertise van de publieke landelijke radiozenders
  -is aangesloten bij het grootste pluggersnetwerk van de Benelux en -beschikt over een eigen Music Director.

  de luisteraar kan zich weer zonder schaamte met een stadszender identificeren en kan vertrouwen op de radio.

  Een interessante combi van nieuws en muziek

  actuele nieuwsvoorziening, omgeven door een verantwoorde tot op de minuut uitgebalanceerde muziekmix. Dus geen muziekcomputer op standje willekeurig”,

  Dus ook

  onder” WLZ te beluisteren

  en wellicht hier Of op andere “radioluister-stes”?


  ⚠️ Meld

 5. “In de loop van de komende week zal er al worden gestart met de uitzendingen via internet. ”

  Ik denk a.s. woensdag……….


  ⚠️ Meld

 6. “Wilt u plaatselijk nieuws en amusement uitzenden? Dat kan met een lokale publieke omroep. Per gemeente is ruimte voor maximaal één lokale publieke omroep.”

  Zwolle heeft al RTV ZOo


  ⚠️ Meld

 7. afgezien van de vele piraten zenders vroeger eindelijk goeie antwoord op oibollige amateur zender rtvzoo (voorheen loz) idd slechter dan rtvzoo kan het niet worden .

  succes gewenst


  ⚠️ Meld

 8. Wijker: tuurlijk kan dat met een publieke zender als rtvoost maar probleem. ZIJ DOEN DAT NIET al sinds hun bestaan sinds jaren 80. nog nooit zijn ze actueel. ik merk dat u de komst van rtvhanze niet zit zitten maar lees ff. commerciel is geen publieke omroep. enne zwolle is groot genoeg voor meer zenders vooral omdat zwolle nog nooit goede lokale omroep heeft gehad.


  ⚠️ Meld

 9. Bericht door wijker, op 29 maart 2015 20:45
  “In de loop van de komende week zal er al worden gestart met de uitzendingen via internet. ”

  Ik denk a.s. woensdag………

  Ja, dat is inderdaad verdacht. Ook dat op de website gevraagd wordt je e-mailadres te geven… Maar al wél een twitteraccount @rtvhanze. Ik blijf voorzichtig enthousiast!


  ⚠️ Meld

 10. @bernard het is sowieso verstandig om op tijd domeinnamen en social medianamen vast te leggen, anders doen anderen het en dan hebben we echt een probleem.

  Of het woensdag, donderdag of desnoods pas vrijdag wordt kan ik nog niet zeggen, dat hangt af van de laatste loodjes en hoe snel deze gaan. Het moet namelijk ook direct goed klinken en dat vereist ingerelen en geduld. Dus het kan ook vrijdag pas zijn.

  Vandaar ook de mail-optie: zo kunnen we gemakkelijk mailen als het zo ver is. Voorkomt dat we voor niets live zijn.
  🙂


  ⚠️ Meld

 11. Niet dat ik denk dat dit een 1 aprilgrap is, maar zo wel vind ik het altijd zo simpel om maar zo snel mogelijk te laten weten dat jij hem wel door hebt. Gniffel lekker alleen en laat zo veel mogelijk mensen in de waan. Het verklappen doet alleen het vervelendste jochie in de klas. (ib4 maar dat was jij toch)

  Ontopic: succes met de radio, hoop dat het aanslaat!


  ⚠️ Meld

 12. Eens met Japser: ik hoop ook dat het aan slaat.
  Ik heb eens even flink gegoogled en wanneer ik ga kijken op Hans z’n Facebook of op Radioforum dan lees ik ook dat Hans meer dan 12 jaar geleden al de oprichting van Airplay Radio (Wijhe) heeft gerealiseerd en in 2012 ook RTV8 (Dronten). Beiden klinken momenteel erg, erg goed en Airplay heb ik zelf altijd aan staan op mijn bedrijf, heerlijk om de dag door te komen.
  Ik heb er echt vertrouwen in en wens Weblog Zwolle dan ook heel veel succes! 😀 😀


  ⚠️ Meld

 13. Precies omdat Hans al zo’n achtergrond heeft, en de vrij grote kosten voor de websites en reclame, weet ik zeker dat dit geen 1 april grap is.


  ⚠️ Meld

 14. @G.Geerink “de oprichting gerealiseerd” vind ik een groot woord.. maar wel met 2 geweldige teams vrijwilligers mijn steentjes bijgedragen aan de oprichting ervan vele jaren lang daar.
  Nu tijd voor wat nieuws, en veel zin in hoewel de hoeveelheid werk me achteraf toch flink tegen viel. Gelukkig ook nu een mooi team, als de website af is zullen verdere namen en foto’s volgen en ja, het team is ook nog niet helemaal compleet.
  Dank voor je steun! 🙂 😀


  ⚠️ Meld

 15. @nadr: tijdens de afgelopen herindeling van de etherfrequenties is de regelgeving aangepast: lokale omroepen zijn niet langer verplicht om boven de 104.8 MHz uit te zenden, ze krijgen nu ook frequenties lager toebedeeld na her-coördinatie, bijvoorbeeld Meppel 93.1. Ditzelfde geldt voor commerciële initiatieven, de frequentie wordt gecoördineerd aan de hand van de benodigde en beschikbare dekking en kan dus ook hoger dan 104.8 worden toegewezen.
  Omdat RTV Hanze via de FM alleen lokaal wil bedienen is de keuze hoger in de band uitgevallen.
  Er waren twee frequenties uit de coördinatie gekomen: de 90.1 en de 106.9. Maar de 90.1 staat officieel als evenementenfrequentie in het register met een grotere dekking dan wat RTV Hanze nodig gaat hebben, terwijl 106.9 alleen in Zwolle kan (en Heino, Laag Zuthem en Lierderholthuis). Zodoende dat de 106.9 gecoördineerd is.
  Let wel: coördinatie is voltooid, toezeggingen gedaan maar formaliteiten bij CvdM en AT zijn nog niet afgerond (papierwerk). Maar we hebben een dusdanige zekerheid gekregen dat we (ook gezien de recente ontwikkelingen op het gebied van Zwolse alternatieven m.b.t. lokale publieke omroepen) er nu wel mee naar buiten MOETEN komen. En we hebben expres niet gewacht tot woensdag 1 april want dan zou het meteen doorzichtig en minder geloofwaardig zijn.

  Wat betreft CvdM: zij gaan niet over frequenties, maar alleen inhoudelijk. Je zult bij Agentschap Telecom moeten zijn. Stuur ze gerust een mail. 🙂


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.