Windeshein podium Global Student Challenge

Zwolle – Windesheim is van 7 – 10 april het podium voor de finale van de Global Student Challenge. Tachtig universiteitsstudenten uit de hele wereld spelen op de campus in Zwolle de finalerondes van de game ‘The Cool Connection’. Een business simulatiespel voor studenten economie, logistiek en bedrijfskunde. In teams van vier besturen de studenten een fictief internationaal bedrijf dat handelt in schoonheidsproducten. De opdracht is het bedrijf winstgevender te maken door een brug te slaan tussen logistieke en financiële aspecten van bedrijfsvoering. De spelers maken kans op een prijzenpot van 20.000 euro en een stageplek bij een multinational.

Ketenfinanciering
Na een jaar van kwalificatierondes dingen de 20 beste landenteams mee naar de finaleplek. Het Nederlandse team dat in de eindstrijd wist te door te dringen bestaat uit vier studenten van Windesheim. Bij de Global Student Challenge draait het om teamwork en het toepassen van ketenfinanciering. Het uitgangspunt is geld in de keten van producent, leverancier en afnemer optimaal in te zetten. Bijvoorbeeld door geld te besparen met efficiënte inkoop van goederen. Of door facturen van leveranciers eerder uit te betalen zodat ze kunnen investeren in kwaliteit.
Rollen
Het lectoraat Supply Chain Finance van Windesheim is nauw betrokken bij de organisatie van de Student Global Challenge in Zwolle. “Ketenfinanciering is een complex samenspel van financiering dat gaat over bancaire, logistieke en bedrijfskundige zaken. In het bedrijfsleven krijgen professionals vanuit diverse vakgebieden met ketenfinanciering te maken. De game bereidt studenten als multidisciplinair team voor op die toekomstige rollen”, zegt lector Michiel Steeman. De deelnemende studenten nemen in het spel de functies van inkoopmanager, manager sales, financial manager en de supply chain manager. De inkoop- en verkoopmanagers letten op de balans tussen inkoop en verkoop. De financial manager houdt zicht op de geldstromen en de supply chain manager heeft oog voor de hele distributieketen van het bedrijf, van leverancier tot klant.

Game simulaties
In vier dagen tijd spelen de twintig gekwalificeerde teams tegen de andere internationale finalisten. De studenten moeten oplossingen bedenken voor realistische bedrijfskundige situaties. Zo moeten ze bijvoorbeeld omgaan met faillissementen van klanten en leveranciers en veranderend kredietbeleid van banken en kredietverzekeraars. In onderhandelingen met een logistiek dienstverlener moet de tijdigheid van leveringen worden zeker gesteld. Ook krijgen ze te maken met fluctuaties in wisselkoersen en met de wens van klanten om maatschappelijk verantwoord te produceren en in te kopen. Onder toeziend oog van vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zullen de studenten moeten laten zien hoe ze als management team presteren.

Organisatie
De Global Student Challenge vindt plaats van dinsdag 7 tot en met vrijdag 10 april aanstaande in gebouw X op de Windesheim Campus in Zwolle. De studententeams zijn afkomstig uit de Verenigde Staten, Hong Kong, Rusland, Italië, Bangladesh, India, Vietnam, Duitsland, Indonesië, Pakistan, China, Zweden, Spanje, Frankrijk en Nederland. Het Nederlandse team bestaat uit vier Windesheim studenten Logistiek en Economie en Bedrijfskunde MER. De organisatie van de Global Student Challenge is in handen van de Supply Chain Finance Community. De organisatie van de finale gebeurt in samenwerking met zes logistieke kenniscentra, waaronder KennisDC Noordoost-Nederland, waarbinnen Windesheim een leidende rol heeft.

Artikel delen:
Reacties 2

Reacties zijn gesloten.