RTV ZOo onzichtbaar maar krijgt licentie

Zwolle – De gemeenteraad van Zwolle heeft maandagavond een besluit genomen over het advies aan het Commissariaat van de media over welke lokale omroep de licentie krijgt om publieke lokale omroep te worden voor de komende vijf jaar. De gemeente is verplicht volgens de Mediawet om een lokale media instelling te bekostigen. Na een voordracht van het college stemde de raad in met RTV ZOo. RTV Focus deed ook een gooi naar de licentie voor Zwolle, maar viste achter het net.

RTV ZOo kan de komende vijf jaar niet haar gang gaan. De raad heeft besloten een deel van de subsidie voor de lokale omroep RTV ZOo te gebruiken om de kwaliteit van de zender te controleren. D66, VVD, Swollwacht, ChristenUnie, SP, GroenLinks en Fractie Jurgens hadden een motie ingediend die het college vraagt om de gemeenteraad een jaarlijkse terugkoppeling te geven over de resultaten van de lokale publieke omroep. Het visitatiesysteem (kwaliteitsbewaking) van de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland kan daarbij ingezet worden voor bewaking van de kwaliteit. Bij onvoldoende kwaliteit en zichtbaarheid vragen de genoende partijen het college maatregelen te nemen. Ook vragen de partijen of het college het signaal binnen de VNG en het Rijk af wil geven dat de mediawet uit 2008 aan actualisatie toe is.

“Wij vinden dat lokale media een belangrijke democratische en maatschappelijke rol hebben: hun informatiefunctie maakt participatie van burgers in het democratische proces mogelijk. Tegelijkertijd zien we dat het medialandschap volop in verandering is, en mensen steeds meer gebruik maken van nieuwe media. Uit landelijk onderzoek blijkt verder dat de kwaliteit van lokale media onder druk staat en de waakhondfunctie van lokale pers dreigt te verdwijnen.”

D66: “Lokale publieke media hebben anno 2015 toegevoegde waarde als het gaat om het brengen van lokaal nieuws en lokale activiteiten. Wij zien ook dat het lastig is om dit waar te maken in het veranderende medialandschap waarin andere omroepen, zoals Weblog Zwolle, zonder overheidsgeld ook in deze behoefte voorzien. Het is de huidige licentiehouder (RTVZOo) naar onze mening de afgelopen jaren niet gelukt om goed zichtbaar te worden bij een brede doelgroep en deze vast te houden. Toch kunnen wij ons vinden in de argumenten om op dit moment positief te adviseren over RTVZOo (zij hebben meer bekendheid, vrijwilligers, betere technische toerusting dan RTV Focus die ook graag de licentie wil). Wij zien het streven van RTVZOo om de komende tijd een verbeteringsslag te maken en beter in te spelen op het veranderende gedrag van de mediaconsument.”

Artikel delen:
Reacties 41
 1. wij zien ook dat het lastig is om dit waar te maken in het veranderende medialandschap waarin andere omroepen, zoals Weblog Zwolle, zonder overheidsgeld ook in deze behoefte voorzien.

  Dat waarachtig een mooi compliment voor de vrijwilligers van Weblog Zwolle.


  ⚠️ Meld

 2. Hmm dat is raar. De subside voor lokale omroepen is geoormerkt. De gemeente mag hier dan ook geen inhouding op doen. Overigens is het aan het CvDM om de boel te controleren. Voldoen ze aan de ICE? Prima! Zoniet dan handhaven. Heeft de gemeente twijfels dan moeten ze een andere partij aan het roer laten.


  ⚠️ Meld

 3. Hee das vreemd? Onder “curatele” en toch een aanbeveling voor de licentie de komende vijf jaar? Benieuwd hoe het commissariaat hierover denkt.


  ⚠️ Meld

 4. Ik heb altijd geleerd bij twijfel niet doen. Stop toch gewoon met deze geldverslindende onzin, en besteed het aan een beter doel, de zorg bijvoorbeeld.


  ⚠️ Meld

 5. Wat ErikEnl zegt. Dit mag de gemeente helemaal niet doen! Zij gaan er niet over. Enkel over de advisering van het PBO. Zij geven de omroep nu wat mee, maar eigenlijk is het een brevet van onvermogen.

  Bovendien is het zeer opvallend dat niemand zich heeft afvraagt of en hoe de bijdragen vanuit het Rijk worden besteed.


  ⚠️ Meld

 6. Onbegrijpelijk, geld stoppen in een onzichtbare omroep…de zorg lijkt me veel belangrijker en daar moet op worden bezuinigd :'(:'(


  ⚠️ Meld

 7. Geen geld of minder geld voor de hulpbehoevenden in Zwolle.

  Gelukkig is er wel geld voor een onzichtbaar TV station of extra geld voor het bestuur van PEC.  ⚠️ Meld

 8. Ja, onbegrijpelijk!! Onkundig, onprofessioneel, onzinnig, ondenkbaar en onzichtbaar. Mocht de kwaliteit van onze lokale zender RTV ZOo u nog niet duidelijk zijn, dan is dat nu wel het geval.


  ⚠️ Meld

 9. Het laatste nieuws van RTV Focus is van 15 uur geleden. Juist, voor de bekendmaking van wie de licentie zou krijgen. Geen actie meer sindsdien. “Die zien we nooit meer, terug!”


  ⚠️ Meld

 10. Zaterdag waren er verschillende grote evenementen in de stad, waaronder PEC Zwolle en De Zwolse Revue. Waar was het zwaar gesubsidieerde ZOOI?????


  ⚠️ Meld

 11. Ik denk bij RTV ZOo meestal ongemerkt eerst aan een dierentuin, misschien een idee om ook die naam te veranderen als je dan toch vernieuwend bezig wilt zijn…


  ⚠️ Meld

 12. HE-LE-MAAL niets!!! Nieuws van het jaar, en ze zijn er niet bij, en doen er niet eens bericht van >:( Nogmaals, het is de SUBSIDIE NIET WAARD. Ook nu ze de licentie binnen hebben gebeurd er niets. Niet eens een simpel berichtje dat PEC gewonnen heeft. Hier kan ik woest van worden >:( >:(


  ⚠️ Meld

 13. Ik ben dan waarschijnlijk de tweede 😉 kan aan mij liggen, maar ik kon niets over PEC vinden op hun site. Opheffen die ZOOI.


  ⚠️ Meld

 14. Ik was sowieso de 2de, arnovd was er ook al geweest.

  Verder valt het me wel op dat op geen enkele andere plek op het internet er zo negatief wordt gedaan over RTV ZOo als op WLZ. Weet niet wat dat verder betekent, maar het valt wel op.


  ⚠️ Meld

 15. @ Japser

  op geen enkele andere plek op het internet er zo negatief wordt gedaan over RTV ZOo als op WLZ

  Misschien kun je de positieve bijdragen op verschillende sites (als ik je goed lees) hier linken of kopiëren?


  ⚠️ Meld

 16. @dick ik heb zelf helemaal geen mening over rtv zoo, ik doe al nauwelijks aan radio, laat staan lokale. Maar ik zie dat bijvoorbeeld de PVC op facebook er een goede samenwerking mee heeft.


  ⚠️ Meld

 17. @ Japser, ok maar je betaalt er wel aan. Ben zelf wel een fan van radio, lokale radio lijkt me best tof. Zeker als ik hoor dat het in Wezep bijvoorbeeld met Loko al jaren heel goed gaat. Zou hier dan graag een soort lokale Radio 2 zien. Info en muziek gecombineerd…maar wat ik er van meekrijg is zowel nu als toen ik er zelf ff zat…helaas bagger.

  Wie is PVC?


  ⚠️ Meld

 18. Vrees dat je gelijk hebt Tsja 🙁 Op welke partij zou ik moeten stemmen om wel een bepaalde kwaliteitstoets over diverse (met Zwolsche belastingcenten) bekostigde zakten te bewerkstelligen?


  ⚠️ Meld

 19. @Tsja
  Klopt. Uit zéér betrouwbare bron heb ik vernomen dat een deel van de Zwolse achterban van de VVD werkt aan de oprichting van de ZPvdK (Zwolse Partij voor de Kwantiteit).


  ⚠️ Meld

 20. Zo’n luister onderzoek kost nogal wat geld volgend mij, en zou in dit geval kunnen we Focus niet meten daar die geen kabel/ether frequenties hebben. Daarnaast vindt ik het klinkklare onzin op wat voor gronden Zoo de licentie gaat krijgen. (Dit is overigens nog niet zeker) Op deze werkwijze kan een andere partij zich nooit aanmelden voor de licentie want deze wordt toch al verloren. Daarnaast verbaasd het me ineens wel dat de enige reclame die gemaakt wordt van de bestuursleden zijn. Voor een volledig jaar reclame betaal je toch een behoorlijk bedrag, echter zie ik dat ze nog geen 10000 euro aan reclame inkomsten binnenhalen, dit betekend dat de bestuursleden voor weinig op de eerste rang zitten. Ik zou graag zien dat hier ook eens naar gekeken gaat worden eer wij weer 72000 euro storen op de rekening van zoo. Ik denk dat een omroep onder curatele misschien eigenlijk ook wel helemaal niet mag??  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.