Stadshagen en Ittersum in pilot vuurwerkoverlast

Zwolle – ‘Een fijne jaarwisseling voor iedereen’. Na het aannemen van een motie van GroenLinks, ChristenUnie en PvdA op 30 maart met dit motto, gaat de gemeente nu al aan de slag om vuurwerkoverlast in de stad rond de jaarwisseling terug te dringen. In Stadshagen en Ittersum begint de gemeente dit jaar een proef waardoor inwoners kunnen meepraten over regels voor het afsteken van vuurwerk.
Jaarlijks heeft de periode rond de jaarwisseling voor veel mensen en dieren een minder feestelijke keerzijde, vanwege de knallen en rookpluimen, allereerst die van ruim buiten de toegestane tijden afgestoken vuurwerk. Dit blijkt onder andere uit meldingen op het meldpunt www.vuurwerkoverlast.nl, van GroenLinks , maar het leeft veel breder, volgens de indieners van de motie. Sinds vorig jaar zijn er  nieuwe regels zoals een beperking van het tijdstip van het afsteken van vuurwerk. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden voor gemeenten om vuurwerkvrije zones aan te wijzen. Bijvoorbeeld  rondom kinderboerderijen, ouderenwoningen, in natuurgebieden, nauwe steegjes, etc.

De motie draagt het college onder andere op:
Concreet bespreken in twee pilotwijken via gebiedsbeheersteams met sleutelfiguren/ betrokken inwoners :
– Eigen ideeen/ suggesties.
– Mogelijkheden om voortijdig afsteken en illegaal vuurwerk samen terug te dringen.
– Kwetsbare plekken in de wijk en de wenselijkheid deze vuurwerkvrij te maken.
– De wenselijkheid of onwenselijkheid van centrale vuurwerk- of laser- shows om het particulier afsteken te verminderen.
De burgemeester zegde toe deze gesprekken in Stadshagen en Ittersum te gaan voeren, als wijken met relatief veel vuurwerkklachten. Na de zomer volgt een terugkoppeling en kunnen er besluiten genomen worden die bijdragen aan minder vuurwerkoverlast. De indieners van de motie mikken uiteindelijk op een stadsbrede aanpak, na deze eerste stap.
Artikel delen:
Reacties 10
 1. Kwestie van te groot en te zwaar inkopen 8) Sommige mensen hebben te veel vuurwerk dus beginnen rond sinterklaas al met knallen. En een ander vindt de conventionele rotjes een tikkeltje te zacht ;D


  ⚠️ Meld

 2. Toch vind ik het jammer dat zulke dingen ter discussie komen te staan.
  Voor mij is vuurwerk in de dagen rond oud&nieuw nostalgie, net als sinterklaas vieren in de setting zoals het altijd was ook pure nostalgie is (en volgens mij voor weinig Nederlanders met discriminatie te maken heeft).

  Ik snap heel goed de overlast (en het gevaar) die mensen kunnen ervaren rond oud&nieuw, en vind dat ook erg vervelend voor ze. Maar vuurwerk is er al zolang als ik besta (31 jaar) en waarschijnlijk ook al ver daarvoor, en ik blijf me verbazen over het feit dat al dit soort randzaken rond traditionele (feest)dagen langzaam aan steeds meer in de ban gedaan worden.

  Over 10 jaar kan je nergens meer vuurwerk krijgen als we op deze voet verder gaan. Dat vind ik jammer.


  ⚠️ Meld

 3. @Zwollenaar01 Kun je mij misschien uitleggen wat de Sinterklaassetting ‘zoals het altijd was’ precies is? Want die is de afgelopen honderden jaren nogal verandert. Ik wil graag weten op welk punt we de continue veranderende traditie in beton gieten.

  Verder vind ik legaal vuurwerk afsteken rond 0:00 prima, alleen is het tegenwoordig al vanaf 10:00 (was zelfs een paar dagen). Daarnaast komt nog het illegale afsteken vanaf Sinterklaas ongeveer, daar mag van mij veel en veel strenger op gecontroleerd worden. Heeft ook geen zak te maken met traditie.


  ⚠️ Meld

 4. He Japser,

  nee dat kan ik niet precies. Het is een stukje belevingswereld denk ik. Ik geef alleen maar aan dat ik het jammer vind dat bepaalde tradities hier in Nederland, voor mij gevoel, steeds vaker en meer ter discussie (beginnen te) staan.
  En dat terwijl ik het gevoel heb dat de tradities, zoals ze waren, nog niet zo slecht waren.

  Het hoeft van mij dus helemaal niet in beton gegoten te worden.
  Ik uit alleen mn teleurstelling over dat de tradities (blijkbaar) behoorlijk veranderen in de loop van de jaren.

  Verder heb ik er niet zoveel over te zeggen, maar het wereld wijde web geeft me dan in elk geval mooi de ruimte om mn mening hierover te geven 🙂

  Dus bij deze!


  ⚠️ Meld

 5. Nee ik moet elke keer de honden uit de gordijnen halen en de kanarie weer op zijn stok zetten. Die schijten 13 kleuren met al dat illegaal geknal. Ik heb er al weer aangifte gedaan. Jammer dat dat moet en dat we ons niet aan simpele regels kunnen houden. Zooo asociaal zijn we inmiddels geworden.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.