Zure uitschakeling Berkum in Nijkerk

Zwolle – “We waren in het laatste half uur heer en meester. Om er dan op deze manier  uit te vliegen is echt heel zuur.” Een ontgoochelde Berkum-doelman Bram Muis kan het na de fatale penaltyreeks amper geloven. Na een 1-1 remise in de reguliere speeltijd neemt topklasser Sparta Nijkerk de strafschoppen net iets beter en bereikt het de halve finale van de strijd om de Districtsbeker Oost.

In de beginfase kampen de thuisclub uit de topklasse en eersteklasser Berkum nog met een flinke kater na het verlies een paar dagen eerder tegen FC Hoek en SDVB. Maar na een klein kwartier breekt de wedstrijd open. Ruud Wellenberg levert vanaf de rechterkant een perfecte crosspass af op Chris van der Meulen. De rappe linkerspits anticipeert prima en drukt gedecideerd af.

 

Antwoord
Het antwoord van het in degradatienood verkerende Sparta Nijkerk komt acht minuten later. Bij een aanval over links blijft de Berkum-defensie staan wegens vermeend buitenspel. Het is voor Gilermo Pengel vervolgens een koud kunstje om topscorer Frank Tervoert in stelling te brengen, die wel raad weet met het buitenkansje. Even later lijkt na een vloeiende aanval de 2-1 in de maak maar de attente Bram Muis voorkomt een treffer van Sebastiaan van Kammen. Beide ploegen houden elkaar tot de rust in evenwicht in een eerste helft waar Berkum te weinig profiteert van de grote ruimte die er continu achter de Sparta-defensie ligt.

Kansen
In de tweede helft is er in het eerste kwartier niets te genieten. Alleen een met gevoel aangesneden volley van Spartaan Tervoert gaat maar net over het doel van Muis. Het laatste half uur is voor Berkum. Kansen zijn er voor Frank Hoolsema die een lepe voorzet van Arjan Kolk net niet kan promoveren tot doelpunt. Bij opnieuw een mooie voorzet van Wellenberg komt Chris van der Meulen een teentje tekort. En een kwartier voor tijd brengt William Potkamp de weer keihard werkende Jaouad Akloud in stelling die ongelukkig is in de afronding. Ondertussen  wisselt Sparta-trainer Simon Ouaali  snel drie keer achter elkaar. Als even daarna Tervoert met een pijnlijke rug noodgedwongen afhaakt moeten de Nijkerkers met tien man verder. Berkum kan de numerieke meerderheid echter niet uitbuiten. Een schot van Wellenberg in blessuretijd, dat net naast de kruising scheert na een afgeslagen hoekschop, is het laatste wapenfeit.

Deceptie
Zo eindigt het bekerduel in 1-1, waarna de strafschoppenserie uitloopt op een deceptie voor Berkum. Wellenberg en Potkamp missen, terwijl alleen Donny van der Wal voor Sparta Nijkerk de eerste penalty over schiet. ”Hier balen we met elkaar gigantisch van,” treurt doelman Bram Muis, die in alle door hem gekeepte bekerduels een goede indruk achterliet. ”Ik had zo graag door gebekerd.” De formatie van trainer Willem Brouwer kan zich vanaf nu volledig op een hopelijk succesvol slot van de competitie gaan richten.

Door: Harry Bouwhuis 

Artikel delen: