‘Islam’ thema van lezingserie Odeon De Spiegel

Door vele oorzaken is ‘Islam’ een beladen begrip geworden en hebben vele Nederlanders een vertrokken beeld van dit geloof. Misverstanden over religieuze (on)verdraagzaamheid komen nogal eens voort uit onbekendheid met de Islam.

Reden voor Odeon De Spiegel theaters om de Islam als thema te kiezen voor een serie lezingen op zondagochtend. In elk van de vijf lezingen wordt een ander aspect van dit thema behandeld door een spreker van naam, zoals Kader Abdolah en Afshin Ellian. De serie start op zondag 4 november. Iedere lezing van een uur wordt gevolgd door een korte inleiding op het middagprogramma of een klein concert, dat verband houdt met het behandelde onderwerp. Daarna kan men in stijl lunchen in het theater. ’s Middags is er een gevarieerd programma met moskeebezoek, een film of een workshop Soefi-dans.

Data en thema’s

4 november: Geschiedenis & Film

11.00 uur          Inleiding en geschiedenis door prof. Dr. Hans Jansen

14.15 uur          Film ‘Crossing the bridge: The Sound of Istanbul’

 

9 december: Literatuur & Moskeebezoek

11.00 uur          Literatuur door Kader Abdolah

12.20 uur          Concert van Göksel Yilmaz Ensemble

14.15 uur          Bezoek Zwolse moskee

 

20 januari: Islamkritisch & Moskeebezoek

11.00 uur          Islam kritisch bekeken door prof. drs. mr. Afshin Ellian

12.20 uur          Concert van Göksel Yilmaz Ensemble

14.15 uur          Bezoek Zwolse moskee

 

17 februari: Muziek & Dans

11.00 uur          Islam en muziek: van taboe tot ware kunst door Behsat Üvez

14.15 uur          Workshop Soefi-dans door Sharie Parsipoor

 

16 maart: Islam in Nederland & Film

11.00 uur          De invloed van de Islam op de Nederlandse cultuur door De Meiden van Halal

14.15 uur          Film ‘Le Grand Voyage’

Meer informatie is te vinden op de website www.odeondespiegel.nl. Kaartjes zijn te reserveren via de website of telefonisch via 038 – 4 288 288 (ma-vr 16.00-21.00 uur).

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “‘Islam’ thema van lezingserie Odeon De Spiegel”

  1. Erg leuk en interessant lijken mij de lezingen.
    Ook ik als christen zou de lezingen graag bezoeken, en ik denk dat er meer christenen zijn die zich in de Islam willen verdiepen om een compleet plaatje van de Islam te krijgen zonder combinatie met vooroordelen.
    Ik vind het dus erg jammer dat er gekozen is voor de zondag ochtend.

  2. Gezien het feit dat beide geloven, en ook het Joodse, voortkomen vanaf de Aartsvader Abraham, lijkt het mij dat die Grote Toezichthouder er weinig problemen mee zal hebben als er een keertje op zondag belangstelling wordt getoond voor elkaars religie.
    Mocht het toch op enige weerstand stuiten bij sommigen, dan is het volgende misschien het overwegen waard om (mede) te organiseren in Zwolle:

    UTRECHT – Maart 2007. De levenswijsheid en kennis die in de heilige teksten van godsdiensten schuilgaan, verschillen weinig van elkaar. Zij hebben ongeveer dezelfde ideeën over hoe een mens moet leven.

    Dat bleek maandag op de bijeenkomst Andere Tijden, Andere Geesten van het IKON-tv-programma Het Vermoeden en de religiewebsite Reliflex in een volle Janskerk in Utrecht. Beide organisatoren willen van tweede pinksterdag een interreligieuze feestdag maken. Op de eerste bijeenkomst in die traditie zijn ongeveer 320 mensen afgekomen, in grote meerderheid christenen, maar ook enkele moslims, joden, boeddhisten, hindoes, atheïsten en aanhangers van het bahai-geloof. De meeste deelnemers droegen op verzoek van de organisatoren iets roods, omdat die kleur hoop weerspiegelt.

    Uit de ‘heilige teksten’ die enkele prominenten voorlazen, bleek dat er veel overeenkomsten tussen godsdiensten bestaan. Zo las de joodse Petra Katzenstein het ook voor christenen zeer bekende ‘wat jij niet wilt dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet’ voor. Kaouthar Darmoni, moslima en docent aan de Universiteit van Amsterdam had een tekst gekozen waaruit blijkt dat de overgave aan de scheppende wil van God niet betekent dat de mens ontslagen is van zijn plicht verantwoording van zijn keuzes af te leggen.

    De Protestantse Kerk in Nederland en de Raad van Kerken hadden hun sympathie met het initiatief betuigd. De oud-katholieke aartsbisschop Joris Vercammen was een van de voorgangers in de interreligieuze meditatie met zang, dans, woord en stilte waarmee de bijeenkomst afsloot.

    Manuela Kalsky van Reliflex en Ida Overdijk, eindredacteur van Het Vermoeden, waren zeer te spreken over de opkomst, die hoger was dan zij hadden verwacht. Het had hun niet verbaasd dat de christenen veruit in de meerderheid waren. De achterban van Reliflex en de IKON is christelijk en er wonen nu eenmaal meer christenen dan aanhangers van andere godsdiensten in Nederland.

    De tweede interreligieuze feestdag volgend jaar zal een kleinschaliger opzet hebben. Gedacht wordt aan plaatselijke bijeenkomsten met muziek en voedsel uit allerlei landen, waar mensen van verschillende godsdiensten in kleine groepen met elkaar spreken. De ontmoeting en niet de discussie staat daarbij voorop.

Reacties zijn gesloten.