Hoe RTV Hanze in 5 dagen tot stand kwam

Zwolle – De 1-aprilgrap van Weblog Zwolle heeft veel teweeggebracht. Afgelopen zaterdag berichtte RTV Hanze te zullen starten met televisie- en radiouitzendingen via internet en via de ether als lokale commerciële omroep voor de gemeente Zwolle, opgericht vanuit Weblog Zwolle. Nadat dit nieuws op Weblog Zwolle verscheen, raakte alles in een stroomversnelling: vele gelukswensen, vele aanmeldingen voor de nieuwsbrief en nog opmerkelijker: een groot aantal sollicitaties kwam binnen, zowel voor vrijwillige functies als betaald.
 
rtv-hanze-logo-3.png 
Een kort verslag door mij, Hans van Eijsden, het -schijnt- ergste boefje van allemaal. Het begon afgelopen vrijdagavond. Ik kreeg rond 22.00 uur een spontane ingeving om iets met de door Weblog Zwolle geregistreerde (veilig gestelde) domeinnaam rtvhanze.nl te doen. Zou het niet geweldig zijn om het toch al roerige radiolandschap nog wat spannender te maken? Immers, 1 april kwam eraan en dan zou dit wel een enorm mooie gelegenheid zijn om de eeuwig durende discussie over lokale radio op Weblog Zwolle nieuw leven in te blazen vanaf een andere kant. Al vele jaren krijgen we met Weblog Zwolle als reacties dat we lokale radio en televisie zouden moeten gaan maken om het nieuws ook op die manier naar de Zwolse samenleving te kunnen brengen. Dus na overleg binnen Weblog Zwolle en veel voorpret, geglunder (voor zover dat via internet is over te brengen) besloten we ervoor te gaan.

 
Ik loodste de domeinnaam naar mijn servers, knoopte er direct een simpele site aan (wat dankzij een template-tip van een collega van RTV8 extra snel ging) en begon met het registreren van de benodigde social media-accounts. Die nacht sliep ik slecht van de zenuwen: mijn hoofd barstte van de ideeën terwijl ik er maar een beperkt aantal van zou kunnen uitwerken in die paar dagen tijd.
Zondag begon ik met het maken van een persbericht, zodat Harry deze kon plaatsen en ik het naar de rest van de relevante media kon sturen. Maar omdat dat niet mijn dagelijkse kost is, was dat toch nog best lastig. En toen bedacht ineens dat er ook nog een aangepast logo moest komen! Dus ik dook Photoshop in, pakte een willekeurig vaag rechtenvrij lettertype en raffelde het in 5 minuutjes af om zo op tijd het persbericht te kunnen versturen. Gelukt!

Verder lichtte ik ook Agentschap Telecom en het Commissariaat voor de Media in over onze grap, alsmede M&I (leverancier DHD en Omniplayer software), zodat ze in geval van vragen zouden kunnen antwoorden dat "ze op de hoogte zijn van het initiatief en er verder nog niets bekend over kunnen maken".
Airplay Radio is de publieke lokale omroep van buurgemeente Olst-Wijhe (en ook in Zwolle te ontvangen op 105.7 FM). Al snel verkreeg ik alle medewerking om samen met Weblog Zwolle-collega Mark Hellendoorn een foto te maken in de nieuwe Airplay Radio studio in aanbouw. Met blauw in de kleren, en met Weblog Zwolle plus Omniplayer op de beeldschermen. Dus Mark en ik dinsdagochtend tijdens de storm over het dijkje naar Wijhe gereden, de foto gemaakt en weer tevreden met een big smile terug. En toen was het al woensdag, 1 april. Ik besloot snel een stukje audio af te kondigen met daarin de onthulling van de 1-aprilgrap, klaar te maken en in een player te zetten. Een player zonder voortgangsbalk en zonder knoppen om te kunnen spoelen, om het lekker obscuur te houden, net alsof het een webstream zou zijn in plaats van een enkel audiobestand. Maar dan wel een webstream die steeds op hetzelfde stukje zou beginnen met spelen…
Publiciteit? Zaterdag begon het al. Facebook likes, zonder ook maar enige vorm van promotie. We zagen vervolgens steeds meer verkeer binnenkomen via Facebook op de website en ook Google pikte ons keurig op. Nadat we zondag voor het eerst het persbericht publiceerden op Weblog Zwolle schoten de statistieken omhoog naar honderden hits per seconde en liepen de likes op Facebook ook snel op, evenals de reacties onder het artikel.
 
In totaal hebben wij 972 aanmeldingen op onze nieuwsbrief mogen ontvangen. We hebben in totaal 29 sollicitaties mogen ontvangen waarvan 17 voor vrijwillige radio: plaatjes draaien. Zou in ons geval dus afvallen omdat we volgens een vast format wilden werken en met daadwerkelijk nieuws en actualiteiten, maar goed. De overige sollicitaties waren voor een betaalde functie of nog niet duidelijk/prijsgegeven en aftastend. Ook heb ik zelf enkele telefonische sollicitaties gehad waarbij het echt enorm moeilijk was om het grapje in ere te houden (ik kan slecht jokken).
Vanuit de gemeenteraad hebben we veel waardering en bijval gekregen. We werden op social media zoals Twitter met open armen door hen ontvangen (waarvoor oprecht onze waardering).
De logs van onze webservers gaven diverse raad-pogingen aan, waaronder veel mensen die www.rtvhanze.nl/live probeerden, maar ook veel andere pogingen inclusief poortscans. Veel pogingen dus om op onze site verborgen informatie te ontdekken wat zou wijzen op (nog) concretere plannen. Er werd ook gezocht op PDF’s met vergunningen, notulen van vergaderingen en .XLS kwam ook vaak voor (zoeken naar begrotingen?). De meeste scans kwamen van Ziggo-IP’s. Vanzelfsprekend stond niets van dit alles verborgen online maar wel bijzonder om dit te zien. 
Gedurende de afgelopen 5 dagen kwam bij ons steeds meer de bevestiging dat er daadwerkelijk behoefte en draagvlak zou zijn binnen de Zwolse samenleving aan een commerciële lokale omroep. Maar het is mij nog niet duidelijk of dit komt door de (natuurlijk met opzet nogal hoogdravend opgezette) website en "omdat het kan", of door het feit dat het een initiatief van Weblog Zwolle is, of een combinatie van beiden.

In principe klopt al het technische wat op de website staat:
 • De 106.9 is inderdaad gecoördineerd voor deze regio: Raalte t/m Zwolle. In 2001 is deze gecoördineerd voor en door RTV Raalte voor Heino/Lierderholthuis maar daarmee is vervolgens niets meer gedaan door die omroep.
 • Single Frequency Network, de relatief nieuwe zendtechniek, bestaat inderdaad en zou in dit geval inderdaad precies de verbeterde ontvangst opgeleverd hebben. Echter, de implementatie is prijzig, er komen dingen als GPS bij kijken om alles exact synchroon te houden.
 • Audiokwaliteit: RTV8 in Dronten (107.4) en Airplay Radio in Olst-Wijhe (105.7) maken daar al gebruik van, precies zoals omschreven.
 • Software: Omniplayer mochten we graag willen haha. Nieuw, duur maar prachtig pakket om radio mee te maken. DHD-mixing console is in Wijhe in de nieuwe studio beschikbaar en erg mooi. HD-VoIP-telefonie heb ik zelf en ook bij Weblog Zwolle geïmplementeerd en zou inderdaad perfect voor kwaliteitsverslaggeving kunnen werken.
 • Wat betreft gemiddelde luisterduur, pluggersnetwerk e.d.: dat geldt ook voor bovengenoemde twee radiostations.
 • De Media Gateway is echt, is te realiseren. DAB+ is nabije toekomstmuziek, kanaal 6B is inderdaad beschikbaar voor Overijssel (er is momenteel nog ruimte voor 2 commerciële stations erop) maar de doorgifte is erg prijzig.
RTV Hanze is voor Weblog Zwolle inderdaad een logische vervolgstap. Maar we doen het niet; iets met een schoenmaker en een leest. Radiomaken (een omroep starten) is Liefhebben, je moet er eindeloos perfectionisme voor hebben en bereid zijn om in de eerste maanden 80 uur per week er in te investeren. Wanneer ik zoiets zou doen dan zou ikzelf een flinke kar moeten gaan trekken wat niet te combineren is met mijn inkomsten die ik als zelfstandig ondernemer moet hebben en met mijn vrijwilligerswerk voor Weblog Zwolle. Dit geldt voor veel mensen.
Maar het concept staat, de site blijft nog heel even, het is mooi geweest en we zijn erg benieuwd wat we op 1 april 2016 onze kant op retourgeslingerd gaan krijgen… 🙂
Dank gaat uit naar RTV8 Dronten voor het met ons meedenken wat betreft de snelle styling van de site en player, Airplay Radio Olst-Wijhe voor het beschikbaar stellen van de studio voor de foto, het CvdMAgentschap Telecom en M&I voor het meespelen van het spelletje in geval van vragen door derden en natuurlijk naar jullie: dank voor de glimlach, de traan, de scepsis, de voorspellende of gokkende gaven soms en de vele mails, berichtjes en reacties!
Meer:

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Persoonlijk ben ik blij dat het erop zit, mijn stalen smoel begon wat kreukels en barsten te vertonen 😉

  Wel wil ik nog even zeggen dat het enorme draagvlak onder de Wlz lezers en regeerders door mij persoonlijk super gewaardeerd word!

  Voor één ieder waar ik tegen ‘gejokt’ heb: Sorry! Maar wel bedankt voor de kramp in mijn kaken 😉


  ⚠️ Meld

 2. Nou ik vond het een hele goede geloofwaardige grap. ??n van de beste zelfs tot nu toe, niet alleen is heel Zwolle in de maling genomen ver daar buiten ook. Tot in Grevenbicht te Zuid-Limburg toe, ik ben nu al nieuwsgierig naar de volgende 1 april grap:D:D:D Groetjes en fijne paas daagjes Petra.


  ⚠️ Meld

 3. Ja, klopt, “het ergste boefje”. ;D Zoals eerdergezegd lijkt er wel draagvlak voor goede radio in Zwolle. Ik snap dat je geen 80 uur per week wilt maken zonder uitzicht op succes, maar op voorhand ijkt het wel een succesvol idee.
  Als 1 april-grap: super!:)


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.