Theater Initiatief Zwolle aan Van Nahuysplein

Zwolle – Of je nou van Joodse komaf bent in 1942, een Syriër anno 2015 of een Belg in 2054 bent. Als je je niet veilig voelt, moet je onderduiken. Geïnspireerd door het immer actuele thema ‘vrijheid’ speelt Theater Initiatief Zwolle (TIZ) de voorstelling ‘Het huis aan het plein’. Van 9 tot en met 12 april is het stuk vijf keer te zien in het monumentale pand aan het Van Nahuysplein 12.

{vimeo}119761237{/vimeo}

De bezoeker wordt meegenomen naar een huis vol onderduikers, die uit alle tijden zijn samengekomen. Van de Joodse schoolleraar tot de Amerikaanse bankier en van de Europese feministe tot de Arabische publicist. Iedereen zit ondergedoken met een reden, wat hen bindt is dat ze de hoop niet opgeven.Dat leidt tot interessante monologen, dialogen, speeches en confrontaties. Behalve mooi toneelspel moet de voorstelling ook aanleiding geven tot nadenken. Wat gebeurt er als je je vrijheid verliest? Hoe ver kan je gaan wat betreft vrijheid van meningsuiting? En is jouw vrijheid ook mijn vrijheid?

De spelers hebben in deze voorstelling hun eigen dialogen en scènes geschreven. Daarnaast levert de Joodse schrijver en journalist Igor Cornelissen ook zijn bijdrage, door een persoonlijk vrijheidsverhaal te vertellen. De locatie van het stuk, het pand aan het Van Nahuysplein waar Brouwers Accountants & Adviseurs tegenwoordig huist, ademt bovendien een passende sfeer. Het pand werd in de jaren veertig namelijk gebruikt als Joods onderduikadres.

Door Guus Puylaert

Speeldata: 

9 april 20.00 uur

10 april 20.00 uur

11 april 16.00 en 20.00 uur

12 april 16.00 uur

 

Kaarten: €12.50 
Reserveren kan via: reserveren@tiz.nu

 

Spelers:

Elze Berends

Norma Diepenbrock

Guus Puylaert

Dimitri Sijperda

Gary Stremmelaar

 

Ineke Roetink

Daan Utermark

Thijs Verster

Gerard Zuyderhoff

 

Regie:

Marlies Smit

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Vrijheid, wat is dat eigenlijk? Is dat dat je alles mag? Dat je dus ook anderen mag onderdrukken? Gini Mooy schreef er een mooie blog over: Vrijheid is wel het laatste wat we willen[/url]


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.