Studenten actief voor kwetsbare Zwollenaren

Zwolle- Studenten van studentenvereniging Ichthus hebben zich woensdagavond 1 april op verschillende locaties ingezet voor kwetsbare Zwollenaren. De vrijwilligersavond was georganiseerd door Hart voor Zwolle, een stichting die jongeren verbindt aan kwetsbare Zwollenaren. 

 

uitleg_tuinklus_vooraf.jpg 

 

Maar liefst 28 jongeren van de studentenvereniging Ichthus gaven gehoor aan de oproep om om te zien naar hulpbehoevenden in Zwolle. Hulporganisaties als het Leger des Heils, Frion, het Zonnehuis en Driezorg De Rivierenhof waren zeer tevreden over de extra mankracht die hen werd aangeboden. De bewoners genoten zichtbaar van de onverdeelde aandacht die ze van de vrijwilligers kregen. Initiatiefnemers van Stichting Hart voor Zwolle, Egbert-Jan Tijssen en Ard ten Brinke, zijn zeer enthousiast over de inzet van zoveel jongeren: “We zijn vorige zomer gestart met onze stichting. We hadden allebei een sterk een verlangen om jongeren te inspireren om zich vrijwillig in te zetten voor de stad. Je hoopt dan dat jongeren gaan omzien naar anderen. Maar wat er de afgelopen maanden is gebeurd is onvoorstelbaar en overstijgt al onze verwachtingen.”

Tuinklus

In Assendorp helpen de studenten een stadsgenoot om zijn tuin weer puinvrij te maken. De eigenaar van de tuin weet niet wat hij ziet als een team van zes jongeren zijn huis binnenkomt: “Mijn gezondheid laat het niet toe om het zelf te doen, en ik heb ook niemand die het voor me kan doen. Wat ben ik blij dat er mensen zijn die dit zomaar voor mij willen doen.” Twee uur later herkent de man zijn tuin niet weer. De jongeren vinden het schitterend om de man zo blij te zien: “Je helpt hem er niet alleen mee, maar je helpt ook jezelf als je omziet naar een ander”, aldus een enthousiaste vrijwilliger.

 

Frion en Leger des Heils

Bij een woonhuis van Frion worden vijf andere vrijwilligers hartelijk begroet door een enthousiaste medewerker. Ze kunnen meteen doorlopen naar de woonkamer waar de bewoners al met smart zitten te wachten. Direct beginnen de gesprekken en worden er 1 april grappen uitgehaald. De bewoners met een verstandelijke beperking genieten van de aandacht die ze krijgen.

Ook bij het Leger des Heils heerst een ontspannen sfeer. Daar hebben de dienstverleners samen met een medewerker en bewoners een maaltijd voor het hele huis voorbereid. Tijdens het nuttigen van de maaltijd komen ook de verhalen los. Een andere bewoner kiest ervoor om op zijn kamer te eten. “Ook goed, we zijn er voor wie het leuk vindt”.

 

Zonnehuis en Rivierenhof

In het Zonnehuis en in het woonzorgcentrum de Rivierenhof zijn een aantal jongeren gekoppeld aan oudere Zwollenaren. In de Rivierenhof vindt een toneelvoorstelling plaats. De vrijwilligers helpen de ouderen om naar de theaterzaal te gaan. Er wordt gezellig gekletst en gelachen. Niet alleen de ouderen hebben genoten van de avond: “Ik heb de ouderen zien genieten, maar ik heb zelf ook een hele leuke avond gehad!”, reageert een studente enthousiast.

 

Stichting Hart voor Zwolle

Mede-oprichter Ard ten Brinke van Stichting Hart voor Zwolle kijkt met een goed gevoel terug op de vrijwilligersavond. “Het geeft energie om bij te dragen aan een leefbare samenleving. Het lukt steeds weer om hulpvragen te beantwoorden door de inzet van enthousiaste jonge stadsgenoten. Het is hartverwarmend om mensen te zien die naar elkaar omzien, stadsgenoten die elkaar anders niet snel zouden ontmoeten.” Ten Brinke spreekt lovende over de studentenvereniging: “Een groot compliment ook voor Ichtus: zij laten zien hoe je met elkaar kunt werken aan een mooie en leefbare samenleving”. Eén van de studenten vraagt wanneer hij zich weer kan inzetten voor kwetsbare Zwollenaren. Ten Brinke geniet zichtbaar van zoveel enthousiasme: “Houd onze facebookpagina maar goed in de gaten: de hulpvragen blijven binnenkomen en er zijn nog genoeg mensen die je hulp goed kunnen gebruiken!”

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.