Event organisaties verrast over gemeentebeleid

Zwolle – High Energy Events en Las Rosas Events hebben kennis genomen van de uitspraken die wethouder De Heer heeft gedaan.

"De afgelopen jaren is de ambitie van het stadsbestuur er steeds op gericht geweest in Zwolle een goed en gevarieerd festivalaanbod neer te zetten. Als organisaties zijn we er trots op daar een belangrijke bijdrage te hebben geleverd. We hebben onze evenementen daarbij altijd georganiseerd in nauw overleg met de gemeente en binnen de geldende beleidskaders. Bij problemen van welke aard ook hebben we ons opgesteld als coöperatieve partners en met overtuiging meegewerkt aan oplossingen. We weten dat we met onze evenementen te gast zijn op een locatie in een buurt. We zoeken altijd actief contact met omwonenden en pakken eventuele klachten serieus op."

En verder…

"In het licht hiervan zijn we verrast door de uitspraken van de wethouder waardoor onder meer één van de mooiste evenementen van Zwolle, namelijk koningsnacht, volgend jaar in 2016, wordt geschrapt zonder een alternatief. Wij betreuren dit allereerst voor de 15.000 jongeren die het evenement jaarlijks bezoeken. Daarnaast is het schrappen van koningsnacht, waar we al die jaren in hebben geïnvesteerd voor ons en alle betrokken toeleveranciers een zware klap. Met het voornemen om de begin en eindtijd met een half uur te korten, kunnen wij leven als de overlast voor omwonenden daarmee dragelijker gemaakt wordt."

"Het schrappen van het evenement bij de IJsselhallen staat bovendien niet op zichzelf. Er zijn verstrekkende maatregelen afgekondigd voor de IJsselhallen, voor Park de Wezenlanden en voor de Wijthmenerplas. Dit zijn nu juist de gebieden waar wij onze evenementen organiseren. Wij stellen vast dat daarmee een onevenredige last op de schouders van onze organisaties wordt gelegd. Als alle maatregelen zouden worden doorgevoerd zullen onze organisaties opnieuw grote investeringen moeten doen, in andere locaties en om de kwaliteit van de festivals te waarborgen. Die kwaliteit staat in het belang van onze bezoekers voorop, maar dat het ondernemersklimaat in de gemeente door dit soort maatregelen aanzienlijk verslechterd staat buiten kijf. Tevens vrezen we dat de aantrekkingskracht van Zwolle op voornamelijk jongeren, potentiele studenten en cultuurliefhebbers in ernstige mate wordt aangetast met de op handen zijnde maatregelen."

"Wij zijn ervan overtuigd dat het bestuur met deze uitspraken doorschiet in zijn reactie op recente ontwikkelingen. Wij zullen daarom opnieuw het overleg met het bestuur aangaan om te zoeken naar evenwichtiger oplossingen die recht doen aan de belangen van álle partijen."

Het doel van High Energy Events en Las Rosas Events blijft daarbij onverminderd overeind: goede evenementen neerzetten in Zwolle. Kwalitatief, veilig en in harmonie met de omgeving en bezoekers.

Artikel delen:
Reacties 171
 1. Ik heb sterk de indruk dat de wethouder de uitspraken heeft moeten doen onder “druk” van de CU. Zou TonK ook op de CU stemmen?

 2. Ben blij dat de wethouder maatregelen neemt tegen die jaarlijkse herrie. Het gaat alleen maar om geldelijk gewin van gemeente en festivals. Ik hoor alleen maar jongeren, cultuur etc, maar niets over de NATUUR naar de vernieling in helpen.

 3. Deze 2 organisaties zijn er alleen maar voor hun eigen gewin en nergens anders voor!

  Wat verwacht je dan van commerciële organisaties? Het zijn geen liefdadigheidsinstellingen en/of subsidieslurpers. Tenslotte moet er bij die mensen ook gewoon brood op de plank komen.

 4. Gevarieerd festivalaanbod? Dance, dance, dance en nog eens dance. Big business. Deze heren hebben de openbare ruimte gekaapt en zadelen, hun mooie woorden ten spijt, duizenden mensen tig keer per jaar op met een bak oorverdovende herrie, puur voor het eigen gewin, daarbij gefaciliteerd door een gemeentebestuur dat alleen oog heeft gehad voor commerciële belangen ten koste van de leefbaarheid van een groot aantal van haar inwoners. Het werd hoog tijd dat daar door de hoogste rechterlijke instantie eindelijk een stokje voor is gestoken.

 5. Erg kortzichtig van de organisatoren. Zij wisten dat de geluidsnormen te hoog waren en hebben graag gebruikt van gemaakt door mee te liften op de ondeskundigheid en het enthousiasme van de wethouder. Nu draait de wethouder, hoe kan het anders, en probeert zijn politieke lachende gezicht te redden. Jammer mannen, jullie hebben de afgelopen jaren vast goed kunnen sparen van de inkomsten. Misschien heeft de wethouder nog een baantje voor jullie, want jullie relatie was de afgelopen jaren meer dan uitstekend.

 6. Wat een reacties weer hierboven. Laat ik eerst maar even zeggen dat ik zo dicht bij de ijsselhallen woon dat ik met koningsdag door mijn kamer heen tril. Toch zal dit mij er niet toe zetten om tegen deze en alle andere feestjes op de parkeerplaats van de ijsselhallen te zijn. Die paar dagen per jaar dat ik er last van heb hebben tienduizenden mensen plezier van de herrie die daar wordt geproduceerd, en dat gun ik ze van harte.
  Daarnaast word er geen enkel stukje natuur in zwolle kapot gemaakt. Het wezenlanderpark en de wythmenerplas zijn beide de afgelopen decennia door de gemeente aangelegd en onderhouden, het groen wat daar geplant is, is geen natuur, maar cultuur.
  Ik bid voor de dag dat zwolle eindelijk geen bekrompen grefodorp is en eindelijk een normale stad uit de 21e eeuw wordt die zich niet laat leiden geflipte opa’s en oma’s die in 2000 jaar oude sprookjesboeken geloven.

 7. De superlatieven en polarisatie viert gelijk weer hoogtij vanuit de hoek van de tegenstanders. Heel jammer, zeker omdat ook hier weer wordt aangegeven dat de organisatie heus wel wil praten met de tegenstanders. Helaas wordt er uit naam van een niet gedefinieerde groep mensen weer op aangedrongen om Zwolle te veranderen in de stad zoals we die kennen uit het nummer van Van Kooten en De Bie.

  Natuurlijk organiseren deze organisatie’s hun feesten om er geld aan te verdienen, daarvoor zijn het commerciële bedrijven. Dat betekent echter niet dat hun andere doelen niet kunnen bestaan:

  Tevens vrezen we dat de aantrekkingskracht van Zwolle op voornamelijk jongeren, potentiele studenten en cultuurliefhebbers in ernstige mate wordt aangetast met de op handen zijnde maatregelen.

 8. Ehm heel-jammer-Japser heb je de reactie boven je wel gelezen die barst namelijk ook van de superlatieven en komt niet van een tegenstander. 😀

 9. Ik woon in Zwolle Zuid en heb derhalve geen last van al die decibellen die deze feesten voortbrengen, dus gepaste bescheidenheid mijnerzijds.
  René de Heer zit natuurlijk behoorlijk in de spagaat, volgens velen moet Zwolle in de vaart der volkeren mee, volgens net zovelen is de limiet allang bereikt; tja…ik heb geen mening meer, merk ik, maar ik vind het tof van @rex hunt die mensen hun plezier gunt ondanks het feit dat hij middenin “het geluid” zit ???.
  Dat zijn nog eens Zwollenaren waar je wat aan hebt!

 10. @ rex hunt.
  Die dag kan pas komen, wanneer de almachtige en alwetende god, eindelijk een keer zijn diploma haalt en op zout van school.

 11. Ik woon zelf precies tussen de de ijsselhallen en het rode torenplein in, kan van beide locaties meegenieten van het geluid en gedreun. Ik snap alleen niet zo goed waar de klagers nou precies last van hebben. Het is hooguit een keer of 15 per jaar dat je er ’s nachts wat van hoort? Daar ga je toch niet zo zuur over doen…

 12. Beste wethouder de Heer. Wederom lukt het u om beloftes te doen en gelijktijdig de zaak te misleiden. Waarom zegt u zich te houden aan de Nota Limburg die aangeeft te meten op de maximale waardes terwijl u een vergunning afgeeft, waarin u gaat meten op gemiddelde waardes, waarmee per uur ruimte biedt om 14 minuten aaneengesloten de opgelegde waardes te overschrijden. Ook verwijst u naar de kwaliteit van de meetapparatuur van de gemeente terwijl u 2 DB tolerantie biedt. Uw beloftes zijn omhult door mist en mooie woorden met als gevolg dat ze wederom inhoudloos zijn geworden en ruimte geven voor discussie en overlast. Wethouder toon ballen, neem uw verantwoordelijkheid wees helder en concreet en doe gewoon wat u beloofd.

 13. Ik word zo moe van dat gezeur. Je weet waar je woont en je weet dat er evenementen worden gehouden. Ga lekker in een hutje op de hei zitten tijdens dit soort dagen. Azijnzeikerts!

 14. “Met het voornemen om de begin en eindtijd met een half uur te korten, kunnen wij leven als de overlast voor omwonenden daarmee dragelijker gemaakt wordt.”

  Die overlast voor omwonenden hoort er niet te zijn! En er zijn heel wat omwonenden. Gemeente, Zwolle op de kaart zetten doe je niet met festivals, maar met een divers aanbod voor diverse mensen. Een stad maak je echt niet groot met zo veel mogelijk geluid en het is een fabel dat alle jongeren graag herrie willen!

 15. @Tobster,
  Ik word zo moe van dat gezeur. Je weet waar je woont en je weet dat evenementen in de bebouwde kom een categorie mensen overlast geven. Ga lekker op de hei zitten met je rotherrie. Azijnzeikert!

 16. ZdB. ’99, denk dat je ongeveer 16 jr bent. Ga leven, ipv je ergeren aan een stukje muziek. Hoe vaak is dit nou in een jaar?
  Oh ja, op de hei, is niet goed voor het broedseizoen 😮 dus daar kunnen we het feestje ook niet bouwen.

 17. Het is toch ongekend hoe een stel kakkers het voor elkaar krijgen om zaken te blokkeren. Eerst bij de Brinkhoek, dat een paar rijke lui een lichtmast laten dimmen, en nu dit weer bij de Wijthmenerplas.

 18. Het is vooral ikke, ikke en ikke hier in Zwolle, als ikke maar een feestje heb met zoveel mogelijk geluidoverlast nen met name basdreunen kan veroorzaken dan is het goed, daaa moeten al die anderen maar aan wennen, als ikke het maar naar mijn zin heb, dan kan de rest stikke. Zo is het toch in Zwolle? we houden toch liever géén rekening met elkaar in Zwolle? de minderheid beslist toch wel voor de meerderheid die wel rust wil?

 19. @RiaV: in mijn optiek is het precies omgekeerd!! Ikke, ikke, ikke hou niet van muziek en drukte, dus moet de gemeente festivals maar verbieden. Hoeveel bezoekers komen er wel niet op de diverse festivals? Volgens mij in totaal meer dan Zwolle inwoners heeft! Laat staan meer dan over overlast klagen!!

 20. @riaV: jij geeft een argument, en ik zeg dat je argument niet klopt. Nou moet je het niet proberen het om te draaien. Ik zeg nl niet dat je geen rekening met elkaar moet houden (toch geen echte Zwollenaar blijkbaar, als ik jou moet geloven…). Ik denk dat de meerderheid van de Zwollenaren graag festivals in de stad wil, omdat dat de stad juist mede zo leuk maakt om te wonen (naast de gemoedelijkheid en het tekening met elkaar houden). Ik kom zelf overigens niet op de “basdreunende” festivals. Jij ook niet denk ik….

 21. “Ik denk dat de meerderheid van de Zwollenaren graag festivals in de stad wil”

  Waar haal je deze onzinnige bewering vandaan Hooke? Ik denk juist dat 99% juist géén festivals wil!

 22. Waarom denk je dat de politiek in Zwolle hier géén referendum over wil en durft te houden?, juist omdat ze wel weten en zeer zeker ook vrezen dat de ruime meerderheid van de inwoners van Zwolle tegen deze herrie evenementen is!

 23. Ik schat de tolerantie van de Zwolse inwoners hoger in, RiaV. Gunnen en gegund worden is een groot goed om de sociale cohesie te behouden. Dat heeft weinig met meerderheden of minderheden te maken.

 24. Nou @weblogzwolle, pak de handschoen op. Hou een poll op deze site om te kijken hoeveel er voor of tegen festivals zijn. RiaV denkt blijkbaar dat er in zwolle maar 1% voor is…

  @RiaV; grappig dat je mijn bewering van de meerderheid als onzinning betiteld, om vervolgens een extreme waarde als 99% te noemen, wat dan wel de waarheid zou zijn?
  Wat dat betreft ben ik het eens met @Dame, want stel dat er inderdaad een minderheid is die wel festivals wil, zou dat dan moeten betekenen dat er geen festivals meer mogen? Gun elkaar een feestje, zou ik zeggen. Ik ben ook geen fan van elk evenement, maar in totaal maakt dat van Zwolle een prettige stad.

 25. Ik proef in jouw reactie toch een beetje zoiets van: Iedereen mag last van het lawaai hebben als ik er maar géén last van heb!

 26. Grappig, RiaV, je veronderstelt blijkbaar dat ik degene ben die al op het hutje op de hei woont, waar sommigen hier van spreken. Je zou je vooronderstelling ook kunnen toetsen voor je hem aan het internet toevertrouwt. Nee, ook ik woon in Zwolle. Nee, ik hou helemaal niet van Dancemuziek, Ja, ook ik hoor enkele malen per jaar, afhankelijk van de wind, meer of minder geluid. Ja, soms stoort me dat, maar daar stap ik overheen omdat ik weet dat het om 0.00 uur eindigt en ik een ander wat gun.
  Ik ben niet iemand die de politie belt wanneer er bij buren een feestje is, ook niet wanneer dat erg luidruchtig is. Voorwaarde is wel dat het niet iedere dag of ieder weekend raak is. Maar dat is met die evenementen ook niet zo: maximaal 15 maal per jaar.

 27. Kernvraag blijft: WAAROM moeten mensen die niet van dergelijke feestjes houden er gedwongen van meegenieten?? Organiseer die snuif -en slik partys in een geluidsdichte hal en klaar ben je. Tokkievermaak hoort niet in de buitenlucht.

 28. Helemaal eens met Dame!
  En van P Pectief had ik toch wel mogen verwachten om het wat meer in perspectief te kunnen plaatsen ???
  En een poll hier is wellicht haalbaarder dan een referendum RiaV…

 29. Prima bericht van ed, jij ziet het geheel juist.

  Omdat een poll niet betrouwbaar is, met een poll kan 1 persoon wel 100x stemmen met een referendum maar 1x Hooke, maar dat wist je wel! 😀

 30. Het gaat niet over het ‘juist zien’ maar over normale waarden en normen. Niet je eigen lawaai/geluid/muziek opdringen aan mensen die daar geen behoefte aan hebben.
  Het kul-argument ‘elkaar ruimte geven’ slaat nergens op. Daarmee NEEM je ruimte van een ander juist in.

 31. @ed. In mijn optiek is een normale waarde en norm dat je een ander iets gunt, los van of iets je eigen (muziek)smaak is. Jij misgunt anderen iets met je overduidelijke mening/generalisatie/veronderstelling over de bezoekers en de muzieksoort. Daarmee ONTNEEM je vele anderen de ruimte om te genieten en plezier te hebben.
  Overigens heb ik het in al mijn reacties over festivals in zwolle in de breedste zin (blauwvingerdagen, bluesnight, queendance, wythemerplas, etc, etc)

 32. Vergeet de kermis niet, Hooke. Of de kerkklokken. Er is zoveel waaraan je je kunt ergeren. Dat krijg je wanneer je met veel mensen op een kleine ruimte leeft. Het vergt geven en nemen om plezierig samen te kunnen leven.

 33. Geluidsoverlast, het blijft een bijzondere discussie. Het blijft een erg lastig punt aangezien het ervaren van overlast per persoon verschilt.

  Als ik in de reguliere vakanties even flink bij wil werken in de vorm van nachtdiensten heb ik ook te dealen met het feit dat anderen hun bl?rende kinderen naar buiten sturen, met voor mij een slapeloze week als gevolg. Als ik een keer uit wil slapen in het weekend en de zon schijnt heb ik ook te dealen met een halve buurt die ineens de boormachine, decoupeerzaag, grasmaaier, heggenschaar etc tevoorschijn tovert. Zoiets kan ik ook ervaren als overlast. Toch word er van mij verwacht dat ik het maar accepteer. Als ik daar een klaagcommitee zoals het ‘herrie uit de stad’ voor opricht denkt men dat ik een paar ferme tikken van de molen heb gehad. En ook hier op het weblog krijg ik straks ongetwijfeld wel weer de reacties dat ik me aanstel en dergelijke. (Maar dat mag dan uiteraard niet gezegd worden tegen die mensen die overlast ervaren van evenementen, want dan krijg je direct de stempel van een doorgesnoven, stokdove aso zonder enige normen en waarden.)

  Het blijft vreemd dat ik wel andermans herrie dien te accepteren, en daarnaast ook moet accepteren dat anderen mijn herrie NIET willen accepteren. Maarja, eigenlijk is het toch ook wel weer typerend voor de Nederlandse samenleving.

 34. Als er een referendum zal worden gehouden dan zal het overgrote deel van de stemmers inderdaad tegen geluid in de stad zijn, maar dit komt enkel doordat alleen de zeikerds op zullen komen dagen

 35. Queendance, bluesnight, stratenfesitval, het wethouderdeheer & friends-festival, het maakt niet uit. Opnieuw de vraag: waarom worden mensen gedwongen te luisteren naar muziek waar ze zelf niet voor kiezen?? Is net zoiets als mijn buren mijn kledingsmaak of etensvoorkeur op te leggen. Iedereen vindt dat belachelijk, maar als het over geluidshinder gaat moet alles kunnen?

 36. >:(tijdens alle overlegmomenten was er maar een antwoord: als je het er niet mee eens bent ga je maar naar de rechter. Dit is gebeurd, de strijd is gestreden. Organisatoren u wist al die tijd dat de rechtspraak zou worden gezocht. Bij elk commentaar heeft u zich verschuild achter de gemeentelijke normen. Nu de uitspraak u niet past, verschuild u zich achter ondernemerschap, de middenstand en de stad. Kom op wees sportief, neem uw verlies. Als ondernemer weet je dat het nemen van verlies erbij hoort. Mijn advies: ga genieten van de paasdagen, de lage decibels wennen vanzelf.

 37. @ed waarom moet ik meebetalen aan wegen of kinderopvang terwijl het niet gebruik, waarom is er een voetbalstadion en bijbehorende ongein terwijl ik niet van voetbal houdt? Waarom wordt er carnaval gevierd? Waarom is de kerk wel en de winkel niet open op zondag?

  De enige gemeente waar iedereen tevreden is over al het beleid heeft maximaal 1 inwoner.

  Geven en nemen.

 38. @ed: en als ik een Kia een spuuglelijke auto vind, mag mijn buurman er niet eentje hebben? Ik heb daar echt last van. Elke keer als ik kijk denk ik wat is die auto lelijk. Waarom staat die bij mij in de straat. Laat hem lekker een garage bouwen, dan hoef ik die auto niet te zien!

 39. Maar om even terug te komen op het onderwerp: sommige evenementen (festivals) waren qua geluid gewoon over de top. Kermis, stadsfestival, bluesnight, andere gekkigheden; ik heb er nog nooit last van gehad en ik woon vlak buiten de binnenstad. Bij de festiviteiten gehouden op de Wijthemerplas of in het Weezenlandenpark kun je de klok er op gelijk zetten dat het veel lawaai oplevert. En dat terwijl dit stukken verder van mijn huis ligt. Ik kan je dus wel op een briefje geven dat ik niet de enige ben die dit ‘opvalt’.

 40. RiaV probeert er een Zwols dingetje van te maken. Ik ben geen geboren Zwollenaar, maar ervaar haar bijdragen als dorps en bekrompen. Als je in een stad wilt wonen, dan accepteer je dat daar reuring bijhoort. Een stad heeft een regioale functie, die niet alleen zichtbaar is in een ziekenhuis of hogere opleidingen, maar ook in festivals en evenementen. Het is nu 4 april en ik kan zeggen dat in vanaf 1 januari nog geen geluidsoverlast heb ervaren. Van mij mag 5 mei een groot feest worden met muziek die ik thuis kan horen.

 41. Dame, Zwolle is een dorp. Voor een Stad mist Zwolle heel veel, bijv. koopzondagen, ruim aanbod aan winkels e.d., Goed openbaar vervoer en ga zo maar door. Vroeger zei men na Zwolle houdt de werd op, nou ik jarenlang in Utrecht gewoond en geloof mij na Amersfoort houdt de wereld op!

 42. Zonde dit. Een provinciehoofdstad met ruim 120.000 inwoners + bijbehorende regiofunctie verdient wat levendigheid. Zeker de binnenstad.
  Ik vraag me af of e.e.a. te maken heeft met de wens om het centrum meer bewoond te krijgen. Mocht dat zo zijn, dan gaat dit wel ten koste van een hoop liefhebbers van de evenementen. Gezien de bezoekersaantallen zijn dat er veel. Een binnenstad is de plek van winkelen, cultuur, plezier en ontmoeting voor een zeer grote groep mensen. Ik blijf erbij dat je daar niet moet gaan wonen wanneer je de functie ervan niet accepteert.

  Wijthemerplas vind ik gezien overigens niet zo’n geweldige locatie voor festivals, gezien de natuur er omheen.

 43. Ik stel voor dat de evenementen naar Langenholte / Brinkhoek gaan. Prachtige locatie voor al die decibellen. Wedden dat dit met de VVD aan het roer nooit zal gebeuren!!!

 44. @RIA,

  Ik vraag me echt serieus af waarom je nog in Zwolle woont?

  Je heb klaarblijkelijk nog al een probleem met Zwollenaren en hun mentaliteit, en ik lees ook dat het in Utrecht een stuk beter was allemaal.

  Wellicht is het een idee om de de hut te koop te zetten en gewoon weer terug te verhuizen naar Utrecht?

  Of naar een andere stad achter Amersfoort.

  Dan heb je geen last meer van de Zwollenaren, en ook niet van de evenementen.

 45. Zwolle heeft een regiofunctie voor zijn bedieningsgeld van meer dan 1.000.000 mensen. Dat redt Utrecht niet kan ik je zeggen. Sterker nog, hooguit Amsterdam heeft een groter bedieningsgebeied.

 46. Als Zwolle niet tot de wereld behoort (en dus in het Grote Niets ligt), zoals RiaV beweert, dan vraag ik me af waarom ze zich zo druk maakt over 15 avonden per jaar dat ze geluid hoort van mensen die een feestje hebben.

 47. Ik lees alleen onzinnige argumenten. Over aantrekken van studenten en cultuurliefhebbers. Er zijn in Zwolle geen studenten Zwolle en Queendance en Hardshock zijn commerciële events en geen cultuur. Of is een vreettent als Las Rosas ook een museum?

 48. Volgens de Economieclip van de gemeente Zwolle heeft de stad een verzorgingsgebied van 650.000 mensen. In de stad zelf wonen 122.000 mensen (vraag me af waar die 22.000 mensen die RiaV ervan aftrekt, zich op richten) en er studeren 45.000 studenten.
  Op de evenementen komen jaarlijks honderduizenden bezoekers af. Van niet te onderschatten betekenis voor de economie van de stad dus. Buiten het plezier dat die bezoekers eraan beleven, een belangrijk argument voor het stadsbestuur om in evenementenbeleid te willen investeren. Dat daarbij rekening wordt gehouden met omwonenden, natuur etc is vanzelfsprekend. Dat het helemaal zonder overlast kan, onwaarschijnlijk

 49. Dat is alweer de helft van Japser en ook deze cijfers zijn overdreven opf veel te rooskleurig want daar zijn ze in Overijssel goed in!

 50. RiaV en getallen, geen goede combinatie zo blijkt. 650000 ligt behoorlijk dichter bij de 1000000 dan bij de 100000. Overdreven RiaV? Kijk naar het gebied waar de 650000 op is gebaseerd en je kan niet anders dan tot de conclusie komen dan dat het invloedsgebied van zwolle groter is dan de genoemde 650000(en dus nog verder richting het miljoen ligt). Ik noem plaatsen/gemeenten als Epe, Nunspeet, Nijverdal. Deze worden nu niet meegerekend, en hebben wel degelijk een grote binding met Zwolle (oa ziekenhuis, stadscentrum, winkels, evenementen, sport, schouwburg, etc.)

  Overijssel en overdrijven is vervolgens één van de grootste tegenstelling die ik de laatste jaren heb gehoord

  Ondertussen laat Ed weer zien dat hij zijn bekrompen kijk op wat wel of geen cultuur is, aan een ieder wil opleggen. Net zoals zijn al eerder aangegeven smaak van muziek.

 51. @Dame: wat een onzincijfers. In Zwolle studeren never nooit 45.000 studenten. We hebben geen universiteit, dus het zijn scholieren ipv studenten. Of worden in de door jou aangehaalde telling basisscholieren meegeteld als ‘studenten’?

  Wat is het voordeel voor de economie van Queendance, Hardshock en die andere pauperpartijtjes? Lekker vage kreten die nog nooit concreet zijn gemaakt, dus puur op aannames berusten. In tegenstelling tot de overlast, die is wel degelijk concreet. Dus laten die dubieuze dancejongens hun feestjes lekker in een afgesloten deel van de WRZV of IJsselhallen organiseren, dan hoeft niemand er van mee te genieten zonder dat’ie daar zelf voor kiest.

 52. Zei ik toch, cijfers zij gelogen of zwaar overdreven. Zwolle heeft niet eens een universiteit en dan maar mekkeren over regiofunctie. 😀

  Wat heeft Zwolle eigenlijk wel, behalve lawaaifeestjes waar niemand op zit te wachten?

 53. Noem jij een basisschooldocent nog steeds “meester” of “juf” en de PABO “kweekschool”? Sinds lange tijd worden mensen die studeren aan HBO en MBK “studenten” genoemd. Er zijn ca 20.000 HBU-studenten en ca 28.000 MBO-studenten in Zwolle.

  Wat heeft Zwolle eigenlijk wel, behalve lawaaifeestjes waar niemand op zit te wachten?

  Zwolle heeft RiaV en ed.:P

 54. @Dame: Vreemde en onjuiste vergelijking. Een werkster is interieurverzorgster, prima. Maar geen facility-manager. En een zuster is verpleegkundige, maar geen arts. Na je mbo ben je geen master, na je hbo overigens ook niet. Student en scholier onderscheidt zich wat betreft niveau. Zoals de Uni zich onderscheidt van het HBO en laat staan het MBO.

 55. Lachen met dame, mbo studenten :D:D:D
  Wikipedia:
  Een student is iemand die een studie volgt in het hoger onderwijs, dat wil zeggen aan een universiteit of het hbo (Nederland)

 56. Volgens Hooke heeft schouburg De Spiegel een regio functie. Waar artiesten in centraal Nederland wekenlang volle zalen trekken, lukt het in Zwolle niet om maar 1 voorstelling compleet uitverkocht te krijgen.

 57. Goed advies, Joppuh. Ik prijs me in ieder geval gelukkig dat ik niet in een stad woon die ik verafschuw. Wat lijkt me dat ellendig.:)

 58. Zwolle een stad dame? Nee gewoon een boerendorp, niks meer en niks minder.
  Probeer eens 2 gelijke string te kopen hier in dezelfde maat, dat lukt je niet. Maar dat zal wel met geloof te maken hebben of toch terug in de tijd hier in deze regio?

 59. Ik ben er zo langzamerhand wel klaar mee. RiaV loopt in mijn optiek alleen maar te zeiken op Zwolle (zonder feitelijke argumenten). Een niet-uitverkochte zaal of het niet hebben van een universiteit zijn inderdaad steekhoudende argumenten of zwolle wel of geen regiofunctie heeft (NOT!!). Gelukkig ben ik wel blij met dit boerendorp RiaV.

 60. Bericht door riav, op 5 april 2015 13:06
  Zwolle een stad dame? Nee gewoon een boerendorp, niks meer en niks minder.
  Probeer eens 2 gelijke string te kopen hier in dezelfde maat

  Kan het me indenken met zo’n maat, daar moet je voor in Urecht zijn.:P
  Ria V(erdriet).

 61. Hihihihi Igor :D, gewoon maatje 42, maar ben gelukkig wel een moderne vrouw 😀 De witte granny slips, die jij gewent bent, hebben ze hier genoeg 😀

 62. Bericht door riav, op 5 april 2015 14:22
  Hihihihi Igor smilies/cheesy.gif, gewoon maatje 42,

  Nou Ria, maat je 42 voor een boerenmeid is wel een beetje klein, je komt toch uit Utrecht?

 63. indien de organisatoren van de festivals zich professioneel willen noemen dan dienen ze zich ook aan de afspraak tussen de evenementenbranche, hoorstichting en de staatssecretaris van Rijn (ministerie van Volksgezondheid) te houden. Dan zijn ze geloofwaardig. Ook de gemeente zou dit moeten opnemen in de geluidsvergunning. Als iedereen zich aan de bestaande regels zou houden waren de eerder genoemde discussies niet nodig geweest

 64. Bericht door Dame, op 5 april 2015 11:58
  Kennelijk is je rekenvaardigheid net zo beroerd als je redeneringen, RiaV.

  Euh Dame je vergat haar leesvaardigheid 😉 :D:D:D

  Enkeltje Utrecht RiaV of ben je er niet meer welkom?

 65. Ik speel niet op de man of vrouw D erk, jij wel en daarmee disqualificeer jij je gelijk. Je hebt een van de Zwolse eigenschappen, namelijk achterbaks.

 66. @onderzoeker. Omdat ik nieuwsgierig was naar de afspraak waarnaar je verwijst, heb ik het even opgezocht. Als ik het wel heb verwijs je naar het Convenant preventie gehoorschade muziekindustrie. Klopt? Daarin lees ik weinig wat ons in deze discussie kan helpen. Het convenant gaat namelijk over muziekfestijnen binnen, terwijl het hier om outdoor-evenementen gaat. Daarnaast is de afspraak dat het geluid maximaal 103dB (A) is. Voor bastonen (C) zie ik geen norm genoemd, terwijl die het meest storen. De norm in Zwolle voor bedoelde evenementen ligt lager dan de norm uit het convenant.

 67. @Dame
  Het convenant geldt ook voor festivals buiten. En de geluidsnorm is voor bij de mengtafel en niet op de huizen. Bij het handhaven van deze norm zal de geluidsbron in ieder geval geen 140 dBA produceren, zoals nu bij Hardshock en andere festivals, maar beduidelijk minder. En het klopt dat het gaat om gehoorschade. Voor bastonen komt er binnenkort een onderzoek van de hoorstichting.

 68. Ik denk dat ik maar audicien wordt in Zwolle, volgens mij breken er dan gouden tijden voor mij aan iedereen moet hier wel doof worden.

 69. Sorry onderzoeker, ik reageerde op je in de veronderstelling dat je een serieuze bijdrage leverde. Nu je stelt dat het geluid bij Hardshock 140dB was, moet ik mijn mening herzien. Kennelijk hou je van overdrijven. De norm in Zwolle is/was 85dB (A) en 95db(C). 140dB bereikt de pijngrens.

 70. @Dame. Het blijkt uit een verslag van een rechtszitting dat dhr Althoff dit zelf aan de rechter heeft verteld. Ik veronderstel niet dat hij de rechter heeft voorgelogen. Onderzoeker zoekt eerst iets op en daarna schrijft hij iets neer. Ook als je op websites zoekt naar het bronvermogen van Housefestivals zie je bronvermogens van 135 tot 145 dB.

 71. @onderzoeker Ik heb de uitspraak van de RvS gelezen en weet niet waar jij je info vandaan haalt. de naam van de heer Althof kom ik niet tegen of het moet een van de appelanten zijn van wie de naam is weggelakt. Het is in ieder geval niet een van de 2 gemeentelijke vertegenwoordigers. Die gaven het volgende aan:

  …het gemeentebestuur nader onderzoek heeft laten verrichten door onderzoeksbureau DGMR. Het doel van het onderzoek was het inzichtelijk maken van de (spreiding in) de geluidbijdrage ter plaatse van de omliggende woningen als gevolg van het ten gehore brengen van dancemuziek ter plaatse van het recreatiegebied de Wijthmenerplas. Er is onderzocht in hoeverre wordt voldaan aan de geluidgrenswaarden van 85 dB(A) en 95 dB(C). Voorts is voor een aantal omliggende woningen de geluidwering door metingen en berekeningen vastgesteld en onderzocht welk binnenniveau in de geluidgevoelige ruimten van de woningen heerst tijdens dance-evenementen. De raad wijst erop dat tijdens de drie onderzochte dance-evenementen de maatgevende woningen geen hogere geluidbelasting hebben ondervonden dan 65 dB(A) en 86 dB(C) en dat bij geen van de omliggende woningen de geluidnorm van 85dB(A)/95 dB(C) is overschreden. Uit het onderzoek volgt verder dat bij geen van de woningen de binnenniveaus ten gevolge van de onderzochte drie dance-evenementen hoger zijn dan 50 dB(A). Het hoogst optredende binnenniveau in een geluidgevoelige ruimte bedraagt 41 dB(A). Zelfs indien een dance-evenement de op grond van het bestemmingsplan beschikbaar gestelde geluidsruimte van 95 dB(C) opvult, betekent dit volgens de raad dat bijna alle geluidgevoelige ruimten in bijna alle woningen kunnen voldoen aan een binnenniveau van 50 dB(A). Bij dergelijke binnenniveaus is de spraakverstaanbaarheid binnen de geluidgevoelige ruimten gewaarborgd en wordt volgens de raad voldaan aan de Nota Evenementen. Gelet op het vorenstaande is volgens de raad met het onderzoek van DGMR voldoende onderbouwd dat de in het bestemmingsplan opgenomen geluidnormen aanvaardbaar zijn.

  Daarop stelde de RvS dat:

  Nu uit het door de raad overgelegde rapport van DGMR blijkt dat tijdens grootschalige muziekevenementen aan de in de Nota Evenementen opgenomen geluidnormen kan worden voldaan, heeft de raad naar het oordeel van de Afdeling onvoldoende gemotiveerd waarom in artikel 4, lid 4.5, van de planregels maximale geluidgrenswaarden zijn opgenomen die hoger zijn dan de in de Nota Evenementen vervatte normen. Uit het rapport van DGMR blijkt niet dat afwijking van de in de Nota Evenementen opgenomen norm noodzakelijk is om grootschalige evenementen te kunnen houden.

  Voor wie het zelf wil lezen:
  https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/zoeken-in-uitspraken/tekst-uitspraak.html?id=83089&summary_only=&q=zwolle

  Graag zie ik van onderzoeker de citaten waar hij/zij op doelt.

 72. aanvulling: Met de Nota evenementen wordt de Nota “Evenementen met een luidruchtig karakter” van de Inspectie Milieuhygiëne Limburg bedoeld. Ik heb bij een eerder artikel hier al eens naar verwezen. Deze nota wordt gebruikt voor de geluidsnormering, maar heeft geen wettelijke status.
  Zoals ik de uitspraak lees, stelt de RvS dat Zwolle het Bestemmingsplan moet aanpassen aan de normen uit die nota. En ook, dat dit geen probleem hoeft te zijn voor de organisatie van dancefestivals omdat uit het onderzoek van DGMR blijkt dat de laatste drie dancefestivals aan die (strengere) normen voldeden.

 73. @ Dame
  Het gaat niet om de uitspraak van de Raad van State maar om een van de uitspraken van de Rechtbank, zoals ik eerder al geschreven had. De Raad van State heeft geen uitspraak gedaan over het bronvermogen. Probeer een website te vinden waarin het bronvermogen voor house muziek staat vermeld. Anders blijf je appels met peren vergelijken.

 74. Een onderzoeker zorgt altijd voor verifieerbaarheid van zijn uitspraken. Ik zou zeggen dat jij de link waar je op doelt, hier neerzet in plaats van mij het doolhof dat internet heet in te sturen. Je hebt de uitspraak naar eigen zeggen gelezen, dus dat moet een eitje zijn.:)

 75. Prachtig hoor al dat gescherm met decibellen. Ik heb de afgelopen jaren echt een verschil gemerkt in normaal geluid en abnormaal geluid. Misschien niet echt wetenschappelijk onderbouwd, maar mijn trommelvliezen en gezond verstand laten me (nog) niet in de steek.

 76. @Dame, omdat je mij blijkbaar niet vertrouwt en mij een overdrijver noemt zal ik je het uitspraak nummer toesturen. De rechter is uitgegaan van een bronvermogen tussen de 135 en 145 dB en de heer Althoff gaf geen 140 maar 135 dB aan. sorry dat ik er 5 dB naast zat. De heer althoff wordt niet genoemd in de uitspraak, maar omdat het het Hardshock festival betrof ben ik daar van uitgegaan. Uitspraak registratienrs Awb 13718/13786 en 13799.Maar mijn stelling blijft nog steeds als iedereen zich aan de regels houdt, waaronder het convenant zouden er minder discussies nodig zijn

 77. Nee hoor Drama, anders haal ik bij toch even nieuwe bij jou, jij bent toch groothandelaar in azijn? 😀

  Ook bij de Stentor website wordt aardig gedicusieerd over dit onderwerp, de Zwollenaren zijn de overdreven geluidsoverlast van enkelen meer dan zat.

 78. De twee organisatoren zochten met het uitbreiden van hun activiteiten de grens op. Het weekend van Hardshock werd bijvoorbeeld uitgebreid met de Lazy Sunday. Goed dat er nu eens duidelijkheid is, al lijkt dat niet voor het aantal decibellen zo te lezen. Vreemd, dat Studio TaS van Teitsma niet in het verweer is gegaan.

 79. Het blijft een branche waar veel schimmige figuren in rondlopen die met hun a-sociale gedrag, normen en waarden veel weerstand oproepen. Teitsma heeft zich gedistantieerd van High Energy, en de nieuwste loot aan de dancestam is de bekende meneer Karabagias. Dan weet je wel genoeg.

 80. Bericht door RiaV, op 6 april 2015 10:44
  de Zwollenaren zijn de overdreven geluidsoverlast van enkelen meer dan zat.

  Pardon? Wie denk jij dat je bent?
  Wil jij alleen voor jezelf praten a.u.b.? Dank.

 81. Vreemd, dat Studio TaS van Teitsma niet in het verweer is gegaan

  En waarom zouden ze? Tenslotte wordt in de discussie vooral de nadruk gelegd op Hardshock, een evenement van HEE. Daarnaast heeft het nieuwe beleid het schrappen van tenminste één evenement van HEE (in samenwerking met las rosas) als gevolg. Namelijk het schrappen van Kingsdance op koningsnacht. Grote kans dat Megabass in het Weezelandenpark dit jaar ook voor het laatst is. Wederom een evenement van HEE.

  HEE is de gebeten hond en Studio TaS blijft met hun enige outdoor evenement mooi buiten schot.

 82. @onderzoeker. Dank voor de nummers van de uitspraken. De heer Althoff was daar inderdaad bij en zijn gemachtigde sprak inderdaad van 135dB bronvermogen. Zoals je aangaf is bronvermogen iets anders dan de geluidsbelasting op de gevels waar ik het over had en die centraal staat in de uitspraak van de RvS. Het gehoorconvenant is bedoeld ter bescherming van het gehoor van de aanwezigen. Het daarin gehanteerde leQ van 103dB gemeten bij de mengtafel is evenmin gelijk aan het bronvermogen. Ik ben geen geluidsdeskundige en heb geen idee met welk bronvermogen dat overeenkomt. Misschien dat Hans van Eijsden (die er blijkens eerdere discussie het een en ander van weet) dat kan aangeven?
  Deze discussie over decibellen heeft een technische insteek. Mijn oorspronkelijke insteek had een ander karakter, namelijk dat ik vind dat het mogelijk moet zijn dat er een beperkt aantal keer per jaar een dergelijk evenement is in Zwolle. Persoonlijk schik ik mij en gun de aanwezigen een fijne avond.

 83. @Dame ik ben als fotograaf direct betrokken bij evenementen in Zwolle. Ook ik zou me opnieuw moeten gaan inlezen w.b.t. bronvermogen, maar ik meng me momenteel liever inhoudelijk niet in de discussie hier. Ten eerste kan ik niet objectief zijn omdat ik belangen heb en ten tweede wil ik niet dat als ik hier uitspraken doe, er consequenties voor derde partijen aan zitten en ik daarop zal worden aangesproken. 😉

 84. Ik heb wel het een en ander gelezen, Hans, maar ik wete dat geluid een van de lastigste fenomenen is om technisch te doorgronden. Daar waag ik me niet aan. Wat ik wel weet is dat een fanfare al een bronvermogen heeft van 110 dB. Zou pech zijn voor Jubal en Excelsior. Wat ik maar wil zeggen is dat wanneer 103 dB het maximale bronvermogen zou zijn, het heel stil wordt in Zwolle, maar misschien is dat wel de diepste wens van sommige mede-inwoners.:)

 85. Pardon? Wie denk jij dat je bent?
  Wil jij alleen voor jezelf praten a.u.b.? Dank.

  Helaas G. Geerink ik praat namens mezelf en namens vele anderen die de geluidsoverlast in Zwolle meer dan zat zijn. Waarschijnlijk ben jij een van de weinigen die de anderen (lees: meerderheid) wel overlast wil bezorgen.

 86. Wat ik raar vind is dat de Facebook-groep (waarin een kleine groep gecoördineerd werd om te reageren op de artikelen in de media die hierover gaan), eerst besloten was, inmiddels totaal op ‘verborgen’ staat. Iets te verbergen? Niet sterk genoeg en dus op deze manier de publieke opinie aan het manipuleren?
  Komop zeg. Leven en laten leven. Niet altijd vanuit jezelf of je groepje denken.

 87. En daarmee doel ik dus op de Facebook-groep die met eerst 8 later 9 mensen zich aan het verzetten is tegen de feestjes in Zwolle, door te reageren bij de sensator onder tientallen verschillende namen.

 88. Interessante discussie, maar zolang de volgende quotes geschreven worden:

  De Diepste wens van 99% van de inwoners Dame!

  Deze personen niet meer serieus nemen!

  Jammer van de discussie hier op WLZ, dat 1 persoon stroop in de discussie smeert.

 89. Die link had ik al gezien, Hans, evenzo als allerlei andere interessante info. Dat alles kan niet echter enkele jaren geluidstudie goedmaken.:)
  Ik geloof het verder wel met de decibellen. Zoals ik de uitspraak van de RvS lees, blijkt dat de gemeten drie dance-events binnen de normen voor geluidsbelasting op de gevels bleef, zoals die in de standaard Nota evenementen is aangegeven. In die zin kan Zwolle de vergunning makkelijk aanpassen aan die Nota en kunnen de festivals gewoon doorgaan. Maar misschien ben ik wel abuis, maar dat lees ik dan wel.

 90. Dan behoor je tot de minderheid, die ene % van het totaal van de 120.000 bewoners in Zwolle, zeg maar 1 van de 1200 die het voor de rest van Zwolle verpesten!

 91. Omwonenden van Park Wezenlanden hebben de afgelopen week namens 175 personen een petitie aan de Gemeente Zwolle aangeboden om nog dit jaar Megabase Outdoor tot stoppen te dwingen.

 92. 99% van de Zwollenaren? En daarom is het hoogst aantal officiële klachten welke binnen kwamen gedurende een evenement blijven steken op 167.

 93. Beste mensen, deze discussie verdient m.i. een stuk duiding om het één en ander meer in balans te kunnen plaatsen.

  Als WZ-beheerder heb ik gegevens uit de database gecombineerd, waaronder IP, browser, unieke user-agent en meer informatie. Hier is het volgende uit naar voren gekomen:

  Vanaf 6 juli 2014 is er op Weblog Zwolle vanaf één computer gereageerd op alle artikelen die met festivals en geluidsoverlast te maken hebben.

  Dit is gedaan onder de volgende gebruikersnamen:

  Anja, ArjanV, ArnoJ, August, Bram, Franny, Fred, Gradus, GuusG, HansG, Harold, Hekel aan graaiers, Ine, Jack, JanV, Jarno, Jeanine, Jennifer, JohanB, Joop S, JoopM, Julie, Marietje, Miep, RiaV, riav, Rina, Rinus, rinus, RonaldP, Ruud v, RuudV, SandraS, single mom, TomK, Trudie, Truus, WimV.

  Nou is dit niet “bij wet” verboden en hoeft de redactie van Weblog Zwolle hier niet per sé in te grijpen, maar wel is het belangrijk om deze discussie in dit perspectief te zien (en ja, ik ben in deze discussies als festivalfotograaf niet objectief, maar vind dit relevante info).

 94. Ja ja Hans en wat wil je daarmee zeggen? Het id wel duidelijk dat jij in deze toch zeer partijdig bent. Dit zal me wel een weblog Zwolle block opleveren, maar jij bent een echte Zwollenaar en zoals ik al eerder zei, die zijn achterbaks, dat blijkt wel uit het stukje hierboven.
  Dus als je mij niet meer hoort hier dan ben geblocked, ze houden hier niet van commentaar op `hun`speeltjes.

 95. @Hans,

  Ik hoop dat je zo sportief bent geweest om de persoon of personen achter deze PC vooraf in kennis te stellen dat het continue wisselen van profielnaam niet gedoogd wordt door WLZ op straffe van vermelding in het log.

  (N.B.: ik geef hiermee zelf overigens geen oordeel over de wenselijkheid van het gebruik van verschillende profielen)

 96. @P. Pectief: dit is in 2014 door de redactie éénmaal gedaan, maar mail kwam retour wegens een ongeldig mailadres.
  Vanmiddag voor de tweede keer, maar met dezelfde uitwerking. Dan houdt het voor de redactie en voor mij op natuurlijk.

  Maar nu de vraag: is er wel een oplossing voor dit vraagstuk waar beide partijen 100% mee eens zijn? Of wordt het een compromis waar beide partijen het voor 0% mee eens zullen zijn?
  Is dit niet een eindeloze discussie?

 97. Decibels: er is een vreemde manier van interpreteren ontstaan wat betreft geluid. Om klagers de vervelende mond te snoeren is de decibelmeter ontworpen. Geluid wordt sindsdien uitgedrukt in een bepaalde waarde door een getal. Daarna moesten er normen vastgesteld worden. Op basis waarvan die normen zijn vastgesteld is een raadsel, maar dat de uitkomsten voor discussie vatbaar zijn, staat als een paal boven water. Ook de vastgelegde normen zijn in basis al overal verschillend. Maar, ook al geeft een getal een correcte uitkomst op papier aan en daarmee een feit, er valt natuurlijk nooit aan te tonen hoe een geluid bij iemand binnenkomt!

  De reactie van de heren Althoff en Karagabias getuigt daarom, hun mooie woorden ten spijt, wederom van een totaal gemis aan empathisch vermogen, dat wellicht een opening zou kunnen bieden om naar alternatieve oplossingen te zoeken, en dat op zich is op zijn minst teleurstellend, zo niet triest.

  Een hele generatie is inmiddels opgegroeid met overal onnodig en veel teveel lawaai, waardoor zij denkt dat dát normaal is. In dat klimaat is het begrijpelijk dat organisatoren van dancefestivals jarenlang hun gang hebben kunnen gaan en zelfs de publieke (en overheids-) sympathie wisten te verwerven.

  Degene die zijn of haar nek uitsteekt en het waagt te melden overlast te ondervinden van al die dancefestivals, en andere bijvoorbeeld als “run” verpakte DJ-feestjes, en het ondertussen spuugzat is, valt meestal hoon te deel. Het maakt pijnlijk duidelijk hoe diepgaand ingeburgerd de lawaaiverslaving, en hoe groot het taboe is. Kreten als ⤽dan gaat u toch verhuizen⤝ en ⤽dan gaat u toch lekker in een hutje op de hei wonen⤝ zijn nog steeds schering en inslag.

  Lawaai is ook met decibelmeters niet in toom te houden als de veroorzakers ervan slechts oog lijken te hebben voor “het ondernemersklimaat”, lees: de eigen portemonnee.

 98. Goed dat WLZ onthult dat RiaV met 37 verschillende namen aan de discussies deelneemt. Dat is een risico van een open forum als WLZ is, maar wat mij betreft een directe uitsluiting voor deze opruier!

 99. Terug naar de inhoud. De PDF van Hans geeft weer wat meer inzicht, maar het blijft deelinformatie. De meeteenheid dB(A) is gecorrigeerd voor de lage bastonen. Door juist nu die extra op te blazen wordt binnen de ‘norm’ gebleven. Dat is waarom in een andere log ook het begrip dB(C) naar voren werd geschoven. Hierbij is de correctie van de lage tonen in het meetspectrum aangepast. Probleem blijft dat de lage tonen:

  Deze lage frequenties zorgen voor “power”, tonen die je “voelt”. Te veel hiervan maakt het geluid dof. Het maakt de overige geluiden ook moeilijk waar te nemen. Deze lage frequenties
  gebruiken veel vermogen van de versterkers bij PA-versterking. Door deze lage bas tonen te onderdrukken kun je voorkomen dat je vermogen te kort komt, zodat je het vermogen voor de hoorbaarheid kunt gebruiken.
  80Hz-125Hz Te veel geluid in dit gebied zorgt voor een “boemerig” geluid.

  en dat die lage tonen vér dragen en geen respect hebben voor ramen, muren en deuren en dus voor de privésfeer van de Zwolse burger.

 100. Hans, Als WZ-beheerder heb ik gegevens uit de database gecombineerd, waaronder IP, browser, unieke user-agent en meer informatie. Hier is het volgende uit naar voren gekomen: met het openbaar maken van deze gegevens heb je als WZ beheerder duidelijk partij gekozen. Zeker omdat je belanghebbende bent is je actie discutabel. Ben reuze benieuwd of je ook met de dubbele gegevens van de voorstanders naar buiten treedt. Laat me raden Hans, die kun je vast niet vinden.

 101. Goed streven

  Wij zullen daarom opnieuw het overleg met het bestuur aangaan om te zoeken naar evenwichtiger oplossingen die recht doen aan de belangen van álle partijen.

  Het doel van High Energy Events en Las Rosas Events blijft daarbij onverminderd overeind: goede evenementen neerzetten in Zwolle. Kwalitatief, veilig en in harmonie met de omgeving en bezoekers.

  Hoop en verwacht wel dat dit overleg op zeer korte termijn zal plaatsvinden…En dat het wat oplevert.

 102. Ilona,

  – Door jou genoemde gegevens heb ik niet openbaar gemaakt, aangezien we dat niet doen
  – Wat betreft duidelijk partij kiezen: ik heb expres al aangegeven dat ik niet-objectief ben in de discussie zelf
  – Discutabelheid is niet objectief te beoordelen in dit geval
  – Van de voorstanders zijn tot op heden géén dubbele gegevens gevonden

  Rest mij aan jou de vraag, om on-topic te blijven: wat vind jij van het gemeentebeleid, van het standpunt van de voor- en tegenstanders en wat vind jij van dit vraagstuk: is er wel een oplossing waar beide partijen het 100% mee eens zijn? Of wordt het een compromis waar beide partijen het voor 0% mee eens zullen zijn?

 103. @Hans

  Hier gebeurde net iets vreemds. In ‘mijn reageerscherm’ was mijn eigen naam verdwenen en stond de naam van een actieve deelnemer aan WLZ: John van Boven!

  In het licht van je geopenbaarde belangen en de ‘onthulling’ hierboven hoop ik wel dat je niet te ver gaat in je drive om kennis te nemen van het profiel en achtergronden van de deelnemers en dat je je capaciteiten als beheerder zorgvuldig en integer gebruikt!

 104. @P. Pectief dankjewel voor je melding en dat zal ik doen.
  De redactie gaat over eventuele bans en over inhoudelijke beslissingen (ik alleen over database, beveiliging en performance), zij lezen ook mee.

  Ik hoop nog wel om aan de hand van dit topic meer inzichten te gaan krijgen w.b.t. oplossingen voor de festivalkwestie. Er moet toch een manier zijn dat beide partijen 100% tevreden kunnen blijven?
  En een oplossing die niet eens altijd in regelgeving gezocht hoeft worden? Wellicht dat de kennis van iedereen hier een lichtje op kan laten schijnen.

 105. Jammer dat de interessante discussie ineens gaat over (onduidelijke) personen. WLZ, in de 10 jaar dat ik het volg, nooit kunnen ‘betrappen’ op het schenden van vertrouwen.

  Graag on-topic!

 106. @ Hans

  Er moet toch een manier zijn dat beide partijen 100% tevreden kunnen blijven?
  En een oplossing die niet eens altijd in regelgeving gezocht hoeft worden?

  . Persoonlijk verwacht ik hier veel van

  Wij zullen daarom opnieuw het overleg met het bestuur aangaan om te zoeken naar evenwichtiger oplossingen die recht doen aan de belangen van álle partijen.

  Het doel van High Energy Events en Las Rosas Events blijft daarbij onverminderd overeind: goede evenementen neerzetten in Zwolle. Kwalitatief, veilig en in harmonie met de omgeving en bezoekers.

  Mits er snel en constructief wordt gesproken…Jij niet?

 107. Ik vond het ook al best opvallend dat bepaalde reacties niet terug te lezen zijn op de berichten van Weblog Zwolle Facebook pagina. De weg via Facebook is niet anoniem, maar persoonlijk en openbaar.

  En hoezo is de beheerder, Hans van Eijsden, nu achterbaks? Is het niet juist achterbaks om anoniem een discussie te voeren met jezelf?

  Ondanks dat; ga het gesprek aan en gebruik dit forum niet om “anoniem” een punt te maken.

 108. Oh, en laat de Stentor ook even checken of het klaagforum instant wordt gehouden door 1 persoon. Geeft toch een heel ander inzicht in de klaagcultuur die daarmee gesuggereerd wordt.

 109. Off topic
  Wat een trieste dag voor het publieke debat. Het lijkt erop dat anonieme discussie via internet niet meer geloofwaardig kan zijn. Misschien kan WLZ beter overwegen om die vorm af te schaffen?

 110. @Ap anoniem mag zeker wel. Er is helemaal niks bekend gemaakt wie er achter die 30 accounts zit. Daarin tegen is het voor het debat wel heel goed om te weten dat er niet 30 verschillende mensen tegen zijn, maar maar één. Sterker nog, heel flauw van RiaV om onder zoveel synoniemen te reageren, daarmee verwater je bewust de discussie en heb je eigenlijk al bij voorbaat verloren.

 111. @japser
  Ik bedoel dat de waarde van de discussie verloren gaat als er misbruik wordt gemaakt van de anonimiteit. Dat gebeurt regelmatig op WLZ maar bovenstaand geval vind ik wel heel triest.

 112. Beste bezoekers,

  Voor ons reden om in ieder geval de komende periode de reacties meer en beter te gaan checken op IP-adres.

  We willen graag een laagdrempelig open forum zijn en blijven. Aan u om ons actieve website (gemiddeld 30.000 vaste bezoekers per dag) leuk en interessant te houden.

  Bij onregelmatigheden of een vermoeden kunt u de redactie informeren. Een aantal vaste bezoekers weten het (vrijwillige) beheer van WLZ inmiddels te vinden, en weten dat een snelle reactie gewaarborgd is.

  M.v.g.

  Redactie Weblog Zwolle

 113. Het actiecomité Herrie uit de Stad, Rita Kersten, Henk Kroeze en Eko Huisman, wil voor 18 april het Hardshock festival verbieden. De maatregelen zoals de gemeente aangekondigd heeft gaat ze nog niet ver genoeg. Twee van de drie personen wonen bij elkaar in een mooie nieuwe witte villa naast de plas. Die zelfgekozen locatie zal ze tegengevallen zijn.

 114. Het wordt mij steeds meer duidelijk dat de drie buurtbewoners, want meer is het niet, heel festivalminnend Zwolle op de kniën krijgt. En dat is, wat je er ook van vindt, best wel kwalijk.

 115. Als PEC Zwolle straks weer wordt gehuldigd op Park de Wezenlanden, gelden dat ook de nieuwe regels van het comité Herrie uit de stad?? Of is dat….. anders?

 116. dat gezeur altijd over overlast… Eerst vuurwerk.. Nu festivals.. Straks kermis.. En het ergste… En het lukt de kleine groep zeikerds om het voor elkaar te krijgen om het te verbieden. Zucht!!!!

 117. @Admin (mededeling 7 april 18.00 uur)

  Het geplaatste bericht roept vragen op, in die zin dat het onduidelijk is wat met de kennis van de IP-zoektocht zal worden gedaan. Wordt het beleid dat indien van één IP=adres berichten worden geplaatst onder verschillende namen dat dit (zonder waarschuwing) publiekelijk vermeld gaat worden? Meer duidelijkheid over het nut en waarde van de zoektocht en het beleid daarin lijkt gewenst. De ‘Spelregels’ vermelden slechts dat het niet toegestaan is om onder een valse naam (wat is dat?) te reageren.
  Ook in de ‘Nettiquette’ is geen aanbeveling over dit onderwerp te vinden. Daar staat wel het nodige over het respecteren dan wel schenden van de privacy. Is daarmee bijvoorbeeld een post als die van 11.44 uur vandaag bedoeld?

  Een duidelijke en consistente beleidslijn van de redactie lijkt gewenst om willekeur te voorkomen en deelnemers vooraf te informeren over (on)gewenste acties.

 118. Oeps, begrijp dat het onderhoud met de wethouder absoluut niet bevredigend is verlopen.

  Wij zullen daarom opnieuw het overleg met het bestuur aangaan om te zoeken naar evenwichtiger oplossingen die recht doen aan de belangen van álle partijen.

  Het doel van High Energy Events en Las Rosas Events blijft daarbij onverminderd overeind: goede evenementen neerzetten in Zwolle. Kwalitatief, veilig en in harmonie met de omgeving en bezoekers.

  Had het er net met plaatselijk Horeca ondernemer Harold, van het de unieke “Milligerplaya” over. Hij kan uit een breed scala aan ervaringen putten. Zowel als binnenstad bewoner en bijjvoorbeeld jarenlang uitbater van De Leren Lampe. We waren het al snel eens. Leven en laten leven, festivals zijn tegenwoordig superbelangrijk. De jeugd heeft bijvoorbeeld ook geen discotheken meer in Zwollywood, zoals wij vrogger.
  Maar wellicht moeten de evenementen beter gespreid worden?

  En hebben de klagers geen punt met het feit dat ze de uitspraak van RvS als uitgangspunt nemen?

 119. Ik ben geboren en getogen Zwollenaar met 2 Amsterdamse ouders. Ik heb op veel plekken in Zwolle gewoont, binnenstad, Assendorp, 2xzuid, 2xAa-landen. Ik moet binnenkort in Amsterdam gaan werken. Toch blijf ik graag in Zwolle wonen. en heb de reistijd en de files er graag voor over.
  Waarom, nou juist vanwege de vele festivals die hier zijn. Bevrijdingsfestival en stratenfestival als de mooiste. Deze festivals mogen wat mij betreft niet verloren gaan. Ik heb niet zoveel met house/hardcore of dat soort muziekstijlen. Maar hier komen nu eenmaal veel bezoekers voor. Bevrijdingsfestival heeft afgelopen jaar 135.000 bezoekers opgeleverd en is daarmee 1 van de grotere van Nederland.
  Ik ben het niet eens met sommigen hier die zeggen dat 99% van de Zwollenaren deze festivals niet willen, dat geloof ik in de verste verte niet. Ik kan dit procentuele aantal niet bestrijden met feiten omdat die er gewoon niet zijn, maar dit geldt andersom ook. Maar in de regel zijn de enige mensen die hier moeite mee hebben de mensen die hier omheen wonen en het geluid thuis horen dat daarvan de grootste hoeveelheid hier last van heeft geloof ik direct en dat van deze groep misschien zelfs een meerderheid het zat is geloof ik ook, maar 99% van de total Zwolse bevolking is je reinste onzin.
  Ik ga me verder behalve bovenstaande betoog niet met de detaildiscussie bemoeien over de precieze cijfertjes. Ik weet echter wel dat 75db niet veel is, sterker nog als ik op de oude vismarkt zou staan en er speelt een bandje aan de ene kant en er staat een groep van 30 man met elkaar te kletsen in het midden en ik sta aan de andere kant dan overstemt die groep het ontvangst van het geluid van het bandje. d.w.z. ik kom om naar het bandje te luisteren, maar hoor ze echt niet. 140db is echter weer veel te hard en kan ik het geluid bijna voelen aan de andere kant van het plein. Maar zelfs 140db op het wezenlandenpark zorgt niet voor geluidsoverlast in heel Assendorp, wel aan de direct grenzende huizen.
  Zoals ik al eerder zij heb ik in de binnenstad gewoond en heb niet heel veel geluidsoverlast ervaren, kermis werd wat lastig omdat het zoveel dagen achter elkaar was, maar Stratenfesitval is een erg gezellig feest met op ieder hoek een bandje Ik heb hier nooit veel problemen mee ervaren ondanks dat ik erg dicht bij 1 van de podia woonde. Ik was net als vele andere Zwollenaren op het feest te vinden. De opmerking van de persoon die nachtdienst draait is heel erg typerend en terecht. Ik zit ook in wissel diensten en draai 1 of 2x in de maand een set nachtdiensten en heb dus te accepteren dat mijn buurman de boor er wel eens bij zou kunnen pakken. Als mij dit niet bevalt moet ik ergens anders gaan wonen, zelfde geldt voor mensen die dicht bij zo’n evenementen terrein wonen, slik het of ga ergens anders wonen waar je geen last hebt van dit geluid. Ga in ieder geval niet verkondigen dat 99% van de Zwollenaren tegen deze festivals zijn, want dat kun je niet bewijzen en ik geloof er geen bips van! Ik hoor veelal mensen die graag naar deze festivals gaan. Ik hoor behalve hier zelden mensen die dit echt een probleem vinden en ken toch ook mensen in assendorp en zelf aan de wipstrik kan ken ik enkele mensen. Ik hoor ze niet. In de binnenstad is de neige klacht die ik zelf ook had, de kermis, maar stratenfestival vindt men prima, dat is maar 1 avond.

Reageer