Paasvuur in Haerst

Zwolle – Maandagavond werd aan de Dashorstweg in buurtschap Haerst traditioneel de paasbult aangestoken. De traditie van het paasvuur is al eeuwen oud. Van oorsprong heidens om de boze geesten weg te jagen. De overlevering geeft echter ook aan dat de vonken en de rook goed waren voor de akkers en dat met het paasvuur het nieuwe seizoen welkom wordt geheten.

paasvuur_dashorstweg_10_van_10.jpg 

Tegenwoordig ligt dat anders, en is het een sociaal en gezellig samenzijn van het buurtschap. Tradities zijn er om trots op te zijn en zuinig mee om te gaan. Wel zijn de regels strakker geworden. Vroeger werd echt alles op het vuur gesmeten, tegenwoordig is dit absoluut niet meer het geval. De avond werd begonnen met het eieren gooien. Voor de toeschouwers een prachtig en hilarisch schouwspel. Het eieren gooien gaat meer om de eeuwige roem, de gezelligheid en de lol, dan om de prijzen.

paasvuur_dashorstweg_2_van_10.jpg

paasvuur_dashorstweg_5_van_10.jpg

paasvuur_dashorstweg_7_van_10.jpg

Via Lees verder meer nieuws en foto’s… 

Een aantal teams van twee personen, waarvan de één, een ei over een bepaalde afstand naar een ander gooit. Hij/zij moet het ei dan heel opvangen. Is dit gelukt, gaat men door naar de volgende ronde, waarbij de afstand steeds groter wordt. Door deze steeds grotere afstand wordt de druk bij het vangen alsmaar groter, met het bekende fatale resultaat. Al met al een gezellig buurtfestijn met als paastraditie het aansteken van de paasbult.

In het verleden trok de jeugd het buurtschap in voor het verzamelen van het hout e.d. Tegenwoordig is het een genootschap Buurtschap Haerst, bestaande uit een aantal echtparen, dat de organisatie van dit paastreffen op zich heeft genomen. De werkzaamheden zijn onderling verdeeld.

paasvuur_dashorstweg_1_van_10.jpg

paasvuur_dashorstweg_3_van_10.jpg

 paasvuur_dashorstweg_4_van_10.jpg

 paasvuur_dashorstweg_6_van_10.jpg

paasvuur_dashorstweg_9_van_10.jpg

paasvuur_dashorstweg_8_van_10.jpg 

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Inderdaad, erg leuk om mee te maken (voor mij voor de eerste keer). Gezellig, goede organisatie en uitstekend weer. Mooie foto’s van Hans Platje! Tot volgend jaar!


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.