Ruimte voor particuliere speeltoestellen

Zwolle – Gemeente Zwolle start met een proef waarbij bewoners meer ruimte krijgen om particuliere speeltoestellen in de openbare ruimte te plaatsen. Het gaat dan om onder andere plastic glijbaantjes, huisjes, trampolines en zwembadjes . Bewoners en gemeente zijn samen verantwoordelijk voor de veiligheid.

 

Speeltoestellen, die door particulieren in speelgoedzaken of bouwmarkten zijn aangeschaft, zijn volgens de wet niet geschikt voor gebruik in de openbare ruimte. Eigenaren kregen daarom meestal het verzoek om deze toestellen de verwijderen. “Wij geven nu meer ruimte aan bewoners om bijvoorbeeld plastic glijbaan of trampoline in de openbare ruimte te plaatsen. Dergelijke kleine initiatieven vergroten de kwaliteit en het gebruik van de openbare ruimte door en voor bewoners”, verklaart wethouder Filip van As.

Veiligheid

Eigenaren van de speeltoestellen zijn verantwoordelijk voor de veiligheid en plaatsing van het toestel. De gemeente treedt alleen op als zij een onveilige situatie constateert.

 

Om het bewoners makkelijk te maken speeltoestellen op een veilige manier te plaatsen en de kans op overlast en ongevallen te beperken, heeft de gemeente een paar richtlijnen opgesteld. Zo moet het toestel heel zijn en ver genoeg af staan van de straat of andere speeltoestellen. Bewoners zorgen zelf voor draagvlak in de buurt en lossen eventuele problemen samen op.

Speeltoestellen die  op of in de grond zijn vastgezet, moeten wel aan de wettelijke eisen voldoen.

 

Gemeente Zwolle communiceert de spelregels via de Wijzer en de eigen website. Bewoners die vragen hebben over de veiligheid van hun speeltoestel, kunnen contact opnemen met hun wijkbeheerder. De proef duurt in eerste instantie tot na de zomer van 2015. Hierna besluit de gemeente, op basis van reacties en ervaringen, hoe zij in het vervolg omgaat met particuliere speeltoestellen in de openbare ruimte. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

7 gedachten over “Ruimte voor particuliere speeltoestellen”

  1. Ik vind het langzamerhand irritant worden hoe de gemeente steeds weer probeert een uitholling van openbare zaken mooi probeert te verpakken. Onder het mom van verantwoordelijkheid en saamhorigheid moeten buren inmiddels (boom)tuintjes, prullenbakken en nu ook speeltoestellen adopteren. What’s next?

  2. @ enikdan – mijn opmerking was (deze keer) niet cynisch bedoeld. Dit is participatie in optima forma zoals in de troonrede geduid. Hoewel deze duiding vaak oneigenlijk wordt geïnterpreteerd, vind ik de speeltoestellenactie alleen maar positief.

  3. Samen wat van je buurt maken: helemaal voor!

    Mij bekruipt echter het gevoel dat de gemeente hierdoor van steeds meer zaken zijn handen aftrekt, waardoor je in veel buurten het risico loopt op een averechts effect. Wat gebeurt er in buurten waar de prullenbakken, de speeltoestellen of het groen niet geadopteerd wordt? En om maar eens een populistische deur in te trappen: de afdracht naar de gemeente wordt niet lager…

Reacties zijn gesloten.