Herdenking bevrijding van Zwolle

Zwolle – Op dinsdag 14 april 2015 is het 70-jaar geleden dat Zwolle werd bevrijd. Leerlingen van basisschool De Octopus organiseren ’s ochtends om 09.00 uur een herdenking bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid. Wethouder Jan Brink is hier namens de gemeente bij aanwezig.

Leerlingen van de basisscholen Geert Grote en Koningin Emma verzorgen dezelfde dag om 10.30 uur een herdenkingsplechtigheid bij het oorlogs-monument in het Ter Pelkwijkpark. Burgemeester Henk Jan Meijer woont namens de gemeente de herdenking bij.

Leerlingen van de Octopus herdenken bij het monument aan de Pilotenlaan in het bijzonder de vliegers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet. Aansluitend rond 10.30 uur vindt een bijeenkomst plaats op het onderwijsplein. Gastspreker de heer Jansen vertelt over de oorlog en beantwoordt vragen van leerlingen.

De Geert Grote school en Koningin Emmaschool organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark om de bevrijding van Zwolle te vieren.

De monumenten
Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

Het centrale oorlogsmonument van Zwolle werd in 1950 geplaatst ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en is in 1987 geadopteerd door de Geert Grote School en de Koningin Emmaschool. Het monument is ontworpen door de beeldhouwer Titus Leeser en bestaat uit een muur en een mannenfiguur. Op de muur staat de spreuk: "Gedenk het leed, maar niet om stil te blijven staan. Gedenk de schande, maar om voort te gaan."

Herdenkingen
Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument. Andere geven de voorkeur aan een plechtigheid op de datum die aanleiding was voor oprichting van ‘hun’ monument (bijvoorbeeld de datum van een fusillering, of het neerstorten van een vliegtuig).

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Herdenking bevrijding van Zwolle”

  1. Als negenjarige Zwolse jongen heb ik in Assendorp de bevrijding op 14 april 1945 beleefd. In de weblog wordt alleen maar aan de kwalijke feiten herinnerd, welke aan de bevrijding vooraf gingen, Van de vreugde over de bevrijding zoals ik die in april 1945 heb ervaren, lees ik niets. Ik weet wel op 5 mei is er een groot bevrijdingsfestival in Zwolle, Maar dat is meer het festival ven de vrijheid die we nu hebben.

  2. 4 mei herdenken en 5 mei vieren, Jan Norp. Vertel eens wat over je ervaringen van destijds. Hoe heb je de vreugde van de vrijheid ervaren?

Reacties zijn gesloten.