Mijn opa was ‘fout’ in WOII

Zwolle – Schrijfster Bettina Drion ontdekte dat haar opa geen slachtoffer was van de nazi’s, maar voor hen had gewerkt. Op donderdag 23 april vertelt ze in Spotlight bij Windesheim dit ongemakkelijke verhaal.

 

spotlight.jpg 

 

De trauma’s die kinderen van ‘foute’ Nederlanders hebben opgelopen, hebben zij op hun beurt doorgegeven aan hun kinderen. Bettina Drion vertelt welke impact dit verleden heeft op het leven van (klein)kinderen.  Lang was er geen aandacht voor de trauma’s. De laatste jaren verschijnen er steeds meer boeken over dit thema, waaronder Porselein van Drion. De gewenste snelle opname van berechte ‘foute’ Nederlanders in de samenleving is in de jaren 50 van de vorige eeuw mislukt. Kinderen zijn daar vooral de dupe van geworden.  Zij werden buitengesloten, gepest, het gezin leefde vaak in armoede. Dat heeft ze getekend en daar hebben ze tot op de dag van vandaag last van.

Op 5 mei vieren we zeventig jaar vrijheid sinds de Tweede Wereldoorlog. Voor (klein)kinderen van ouders die in de oorlog ‘fout’ waren is de herdenking op 4 mei en viering op 5 mei nog altijd beladen.

 

Praktische informatie

·        Datum: donderdag 23 april 2015

·        Tijd: 15.00-16.00 uur

·        Locatie: Windesheim, Campus 2-6 in Zwolle (Auditorium gebouw C)

·        Aanmelden: windesheimindialoog.nl

·        Entree is gratis

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.