Opera Polen in Plan Zuid

Zwolle – De opera ‘Polen in Plan Zuid’, van componist Caroline Ansink, op libretto van Olaf Mulder, een verhaal over ontheemding en veerkracht van de mens, speelt op 1 mei in de Oosterkerk te Zwolle.

 

 image003.jpg

Julia Bronkhorst nam het initiatief voor deze productie omdat het verhaal van ontworteling in de huidige tijd, met alle stromen vluchtelingen, nog niets aan actualiteit heeft ingeboet. De belevenissen en ontwikkeling van de hoofdpersoon in deze opera verdienen het om aan een huidige jonge generatie te worden voorgehouden. De opera is gebaseerd op het gelijknamige boek van Daniël Vermeulen. Hij ondergaat als jongen van 6 jaar de cultuurschok van Brabantse katholieke jongen, die hij dacht te zijn, tot de joodse jongen die hij moest zijn toen hij in 1945 teruggehaald werd van zijn onderduikadres. De hoofdpersoon blikt in de opera terug op zijn jeugd en op zijn latere leven in een angstig en beschadigd joods milieu. Hij doet dit met de ogen van een opmerkzaam en gevoelig kind en ook met de scherpe kritische blik van een volwassene. De boodschap is soms venijnig maar vaker ontroerend en geestig.

De opera laat een opeenvolging van scènes zien, op een haast surrealistische wijze verteld in het libretto en de regie. De muziek vertelt niet alleen het verhaal maar legt zelf ook dramatische verbanden. Het is een wervelende theatrale wereld van wisselende stemmingen en personages, vertolkt door maar drie zangers in een uiteindelijk optimistisch universum. De muziek is toegankelijk voor iedereen.

Sopraan Julia Bronkhorst, alt Myra Kroese en bariton Hans de Vries vertolken in één uur een opeenvolging van personages en hun bizarre, soms komisch, soms tragische belevenissen. Het instrumentaal ensemble bestaat uit Caroline Ansink, fluit; Lotte Beukman, cello; Michel Marang, klarinet en Peter van Os, accordeon.

 

1 mei 20:00 uur Oosterkerk
Ticketprijs € 15,-

 

 

Meer informatie:  www.poleninplanzuid.nl 

Artikel delen:

Reageer