Zwolse steenuil welkom in Langeholte

Zwolle – Vrijdag zijn bijna twintig vrijwilligers van vrijwilligersgroep VLO en Avifauna Zwolle aan de slag gegaan om het landschap in Langeholte een stuk geschikter voor de steenuil te maken. Dit kleinste uiltje van Nederland was nagenoeg verdwenen uit Zwolle en omstreken.

 

steenuil_mark_zekhuis.jpg 

Foto: Mark Zekhuis

 

Met het inrichten van een particulier stuk grond van 11 hectare hopen de vrijwilligers de steenuil terug te brengen in Langeholte. In andere gebieden bij Zwolle zijn al eerder maatregelen genomen. En met succes. Langzaamaan worden steeds meer broedgevallen van de steenuil rond Zwolle gesignaleerd. Het inrichten van het terrein in Langeholte wordt uit een fonds gefinancierd door Landschap Overijssel. Het terrein in Langeholte is in particulier bezit en door de eigenaar al eerder voorzien van onder andere een hoogstamfruitboomgaard. “Met beperkte aanpassingen maken wij het gebiedje nu extra aantrekkelijk voor de steenuil,” aldus Jan van Dijk van Avifauna Zwolle.

 

vrijwilligers_maken_biotoop_steenuil.jpg 

Foto: Jan van Dijk

“Erven worden steeds netter en oude vervallen schuren worden opgeruimd. Voor de steenuil is dit jammer. Hij vindt juist daar zijn voedsel, schuilgelegenheid en plek om te broeden.” De boomgaard in Langeholte wordt voorzien van een meidoorn-/sleedoornhaag en naast het fietspad worden nieuwe fruitbomen geplant. “Dit is trouwens niet alleen nuttig voor de steenuil, maar ook lekker voor de fietsers, die een appeltje mogen meeplukken.”

 

Verder worden oude nestkasten van de steenuil vervangen voor nieuwe en worden nestkasten voor de ringmus opgehangen. De nestkasten zijn gemaakt in de sociale werkplaats van het RIBW in Zwolle-Zuid. Dit najaar als er weer snoeihout voorhanden is, worden takkenrillen op het terrein aangelegd. “Ik hoop over vijf tot tien jaar op minimaal vijf broedparen in Langeholte,” aldus Jan van Dijk.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Wat een fantastische groep vrijwilligers is dit toch! In herfst en winter knotten zij en nu weer in touw voor de steenuil! Vrijwilligers Landschap Onderhoud Zwolle 😉


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.