Within Temptation speelt het dak eraf in Zwolle

Zwolle – Na een uitgebreide wereld tour keerde Nederlands meest succesvolle rockband Within Temptation terug naar Nederland voor een rondreis langs de theaters. Vrijdagavond 10 april stond Within Temptation in Theater de Spiegel in Zwolle. Daar was de gloednieuwe show rondom het meest recente album ‘Hydra’. Onder de noemer ‘Theatres On Fire’ speelde de band met deze compleet nieuwe voorstelling het vuur van de Hydra, het veelkoppige monster waarnaar hun laatste cd is.

20150410_within_temptation_5439.jpg

Voor deze nieuwe theatershow waren kosten noch moeite gespaard. De band speelde op vakkundige wijze met de grens van illusie en werkelijkheid: met behulp van maar liefst veertien projectoren werden de allernieuwste 3D-projectietechnieken gecombineerd met nieuwe arrangementen en de pure stem van frontvrouw Sharon den Adel. Een compleet virtueel orkest bestaande uit 3D-hologrammen zorgde voor een visueel spektakel dat het publiek een totaal nieuwe beleving van een theaterbezoek bood. Of zoals Planet Mosh het verwoordde: Within Temptation ‘laat op een geweldige manier de grens van wat echt en virtueel is vervagen.’ Sharon den Adel: "De visuele effecten die we hebben toegevoegd maken dit onze beste show tot nu toe. De reacties van het publiek zijn overweldigend. We keken erg uit naar deze nieuwe tour om een nieuwe kant van onszelf te kunnen laten zien en horen. Naast de nieuwe liedjes van ons laatste album Hydra nemen we ook onze klassiekers onder handen met speciale arrangementen." Het Zwolse aanwezig publiek, variërend van puber tot huisvrouw, tot 65 plusser genoot. De zaal was uitverkocht!

20150410_within_temptation_5289.jpg

20150410_within_temptation_5414.jpg

Via Lees verder meer nieuws en foto’s… 

20150410_within_temptation_5447.jpg

 20150410_within_temptation_5434.jpg

Within Temptation is een Nederlandse symfonische-metalband en een van de succesvolste bands in het genre. Within Temptation is in 1996 opgericht door Sharon den Adel en gitarist Jeroen van Veen. Huidige bezetting van Within Temptation: Sharon den Adel, zangeres (1996) Stefan Helleblad, gitarist (2011) Ruud Jolie, gitarist (2002) Jeroen van Veen, basgitarist (1996) Martijn Spierenburg, keyboards (2001) Mike Coolen, drums (2011)Geschiedenis

De band startte in de formatie genaamd The Circle. Toen Robert Westerholt en Jeroen van Veen de band verlieten, ging The Circle verder onder de naam Voyage en nam een debuutalbum op genaamd Embrace maar kort daarop viel Voyage uit elkaar. Robert Westerholt en Jeroen van Veen echter gingen verder onder de naam The Portal, samen met de vriendin van Robert, Sharon den Adel. Ondanks dat er voor The Portal al een logo was ontworpen, werd voor het uitbrengen van de eerste songs de naam veranderd naar Within Temptation.

De atmosferische metal van de eerste cd’s Enter en The Dance scoorde goed in de undergroundscene. In de jonge dagen van de band stonden zij op Dynamo Open Air. Met de cd Mother Earth in 2000 ging de band een nieuwe kant op, zij lieten de grunt achterwege en maakten meer bombastische keltische rock dan metal. De single Ice Queen werd geheel onverwacht een hit, hij was al een half jaar uit toen radio 3FM hem uitkoos als Megahit en het balletje ging rollen.

Doorbraak

Within Temptation mocht op grote festivals spelen zoals Rock Werchter en ook deed de single Mother Earth het goed in de hitlijsten. Na deze successen hadden zij het heel druk met toeren op festivals en clubtours door heel Europa, en maakten sommige bandleden hun studies af waardoor in 2004 pas de volgende cd uitkwam. Inmiddels was getekend bij platenmaatschappij BMG en had Within Temptation ook een nieuw management, AT Productions (dat ook het management verzorgt van o.a. Kane en DI-RECT).

Professionele videoclips werden uitgebracht van Stand My Ground, Memories en Angels. Within Temptation brak hiermee door, ook in het buitenland, zoals Duitsland. Echter, eerdere liefhebbers van Enter en The Dance hebben zich van de band afgekeerd. Maar ook Within Temptation zelf heeft de keuze gemaakt voor hun nieuw werk, door bij concerten alleen maar nummers te spelen van Mother Earth en The Silent Force en bijna geen nummers van de cd’s daarvoor. Hiermee is Within Temptation populairder in bijvoorbeeld Duitsland dan in Nederland. In 2005 tekent Within Temptation een contract met het van oorsprong Nederlandse Roadrunner voor distributie van albums in Japan, Groot-Brittannië en Australië.

Het buitenland
Op 9 maart 2007 kwam het album The Heart Of Everything uit. Dit album werd voorafgegaan door de single What Have You Done een samenwerking met zanger Keith Caputo van de band Life of Agony. Na de release van het album volgde een tweede single, Frozen. In juli 2007 werd bekend dat het album in de Verenigde Staten werd uitgebracht. Op 5 augustus 2007 kwam het album op nummer één binnen in de Amerikaanse Heatseeker Charts. Ook werd hun hit What Have You Done veel gedraaid op de radiostations in de USA.

De band nam tevens het nummer The Howling op dat exclusief voor The Chronicles of Spellborn werd gebruikt, een computerspel dat in 2007 op de markt verscheen. In 2004 waren zij ook al te horen in het computerspel Knights of the Temple. Eind 2007 maakte de band bekend dat ze een nieuw album wilde schrijven. In 2008 vond een akoestische theatertour plaats die in 2010 werd doorgezet. In 2009 traden ze als band niet op, maar zaten ze in de studio. In een interview op NU.nl gaf de band te kennen dat in het najaar van 2010 waarschijnlijk het nieuwe studioalbum zou uitkomen.

In Nederland stond Within Temptation op 16 augustus 2008 in het voorprogramma van Iron Maiden. Op 19 maart 2009 kwam het nummer What Have You Done uit voor Guitar Hero World Tour.

Op 30 oktober 2009 werd hun nieuwe livealbum An Acoustic Night at the Theatre voor het eerst uitgebracht. Dit is een registratie van een akoestisch concert dat op 30 november 2008 in Eindhoven werd gegeven.Op dit album staat het in samenwerking met Chris Jones opgenomen nummer “Utopia”.

Sharon Den Adel was in het najaar van 2009 te gast op de Night of the Proms-concerten, gehouden in het Sportpaleis Antwerpen, GelreDome en Ahoy. Samen met het orkest Il Novecento bracht ze enkele nummers in een klassieke versie.

Op 3 april 2010 werd in de Stadsschouwburg van Middelburg het eerste optreden gegeven van de tweede theatertour van Within Temptation. Na deze theatertour zal de drummer Stephen van Haestregt afscheid nemen van Within Temptation. In november 2010 kondigde de band op hun website aan dat hun nieuwe album The Unforgiving gaat heten en in maart 2011 uitgebracht wordt. Op 15 december 2010 werd een nieuwe nummer, Where Is The Edge, uitgebracht. De videoclip hiervan bestaat uit filmfragmenten van de film Me & Mr. Jones. In januari 2011 verscheen het nummer Faster, de eerste single van het album.

Op 22 februari 2011 kondigde Within Temptation hun nieuwe bandlid aan: Mike Coolen neemt het drumstokje over van oud-drummer Stephen van Haestregt. Begin september 2011 kondigt de band aan dat medeoprichter Robert Westerholt zich voortaan zal richten op het schrijven van nieuwe songs en niet meer live zal optreden, om meer voor zijn drie kinderen, die hij met Sharon den Adel heeft, te zorgen. Zijn plek wordt ingenomen door de Zweed Stefan Helleblad, die al betrokken was bij het maken van enkele albums van de band.

Op 8 november 2013 werd aangekondigd dat het zesde studioalbum Hydra zal worden uitgebracht op 31 januari 2014. Dit album bevat gastverschijningen van onder andere Tarja, Dave Pirner, Howard Jones en Xzibit.

Artikel delen:
Reacties 8
  1. Dat (dak eraf) geloof ik wel ja! Tjonge wat een stem die Sharon den Adel Weet nog goed dat ze (in de regen) op de Turfmarkt, gans Zwolle in vervoering zou kunnen brengen. Wet was dat velen er destijds niet voor open stonden….maar da’s natuurlijk hun eigen schuld.


    ⚠️ Meld

  2. Die stem is MEGA , evenals de achtergrond SUPER concert , dit moet je meemaken 3 e keer geweest hopelijk komen er nog meer .    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.