Sloeproeiers Zwolle-Hattem bikkelen in Harlingen

Zwolle – Sloeproeivereniging Hattem Roeit, met roeiers uit zowel Hattem als Zwolle, werd zaterdag 11 april tiende bij het Harlinger Kampioenschap Sloeproeien. De eerste wedstrijd van dit seizoen voor het damesteam in de sloep Voorganck werd aangepast vanwege de wind.

 

hattem_roeit_dames.jpg 

 

De Dames Voorganck roeiden bijna twee uur in de havens van Harlingen. Het parcours over de Waddenzee was geschrapt vanwege windkracht 7. “Bij tegenwind leken we wel stil te staan, met zulke wind roeien we maar weinig”, zegt roeister Wilma Hoogeveen. “Maar we hebben goed gebikkeld.” Stuurvrouw Mieke Steenhuis is trots op de progressie van het team: “Dit was echt een stoere race.” De wedstrijd in Harlingen wordt door veel teams geroeid als voorbereiding op de legendarische wedstrijd Harlingen – Terschelling op de dag na Hemelvaart, op 15 mei. Aan die wedstrijd van ruim 33 kilometer over de Waddenzee, doen drie teams mee van Hattem Roeit: samen drie stuurlieden en 24 roeiers. In totaal verschijnen teams van Hattem Roeit in 2015 ruim 25 keer aan de start van wedstrijden in heel Nederland.

Kennismaken op 25 april

Op 25 april kan iedereen mee varen met een sloep op de Zwolse gracht, als ‘roeitaxi’ tijdens het festival 200 Jaar Koninkrijk. De sloep Albatros, waarmee een herenteam van Hattem Roeit deelneemt aan de HT, pendelt ’s middags tussen het Rodetorenplein en het festivalterrein in Park Wezenlanden. Een aanrader voor wie de stad eens vanaf het water wil zien en zich wil laten roeien in een originele 65 jaar oude roeisloep.

 

IJssel en Zwolse gracht

Sloeproeivereniging Hattem Roeit telt zo’n 50 leden. Vanuit de haven van Hattem trainen zij met twee verschillende sloepen op de IJssel: de kromhout whaler d’Isela en de Voorganck, een ‘kuikensloep’ naar ontwerper Kees Kuiken. De Zwolse Grachtenrace is de ‘thuiswedstrijd’ van Hattem Roeit en vindt in 2015 plaats op 20 juni. In de aanloop naar deze wedstrijd zijn de sloepen regelmatig te zien op de stadsgrachten.

 

Stoere teamsport

Sloeproeien is een prachtige teamsport op het water, waarbij kracht en souplesse samengaan. Acht roeiers en een stuurman bemannen een sloep. Wie zelf wel eens wil weten hoe stoer het is om met een roeisloep op de IJssel te varen tussen Zwolle en Hattem, kan gratis kennismaken. Bij de kennismaking maken de roeiers je wegwijs in de sloep en op de rivier. Opgeven kan via roeiers@hattemroeit.nl.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Zie ze elk jaar bikkelen van Harlingen naar Terschelling. …..daar is voetbal niks bij Dick…..jij doet ze dat niet na….alleen maar respect voor deze mannen en vrouwen
    .:):):)

Reageer