Landstede Basketbal wint van BC Apollo

Zwolle – "Eigenlijk gun je Dimeo van der Horst die laatste driepunter wel." Die gedachte zullen zondagmiddag vele bezoekers aan het Theater van de Sport hebben gehad, waar BC Apollo uiteindelijk met 68-66 het onderspit delft tegen Landstede Basketbal. Het laatste schot van Van der Horst kaatst weg van de ring, waar hij enkele secondes eerder wel succesvol bleek.

landstede_bc_apollo.jpg 

Met de nederlaag van BC Apollo staan de play-off-deelnemers vast. Vanuit Leeuwarden zal een hartelijk ‘dank jullie wel’ naar The Hammers klinken. Zelfs als de Amsterdammers volgende week winnen in het Kalverdijkje heeft dat verder geen waarde. De komende week wordt alleen nog duidelijk wie wie treft in de eerste ronde van de play-offs. Man of the match Grant Gibbs maakt het allemaal weinig uit: "We werken hard aan onze plays voor de komende weken. Wie we daarin treffen, zien we wel. Op dit moment begin ik mijn spel te vinden. Herman [van den Belt] heeft het vertrouwen in mij uitgesproken. Ik zie uit naar de komende wedstrijden. Die mand met eten – beloning voor de man of the match – komt goed uit. De koelkast was leeg."

Dat het een lastige Zwolse middag is, wordt ook gedemonstreerd door de danseressen van DIFF Dance Centre. De dames rennen enthousiast het veld op voor een hernieuwde energieke dans, maar er is sprake van een vergissing. BC Apollo wisselt slechts, terwijl een time-out het idee leek. Als even later de dames wel goed paraat staan, laat de muziek ze in de steek. Uiteindelijk dient hun dans halverwege afgebroken, omdat de pauze dan echt voorbij is. Een klaterend ondersteunend applaus valt hen ten deel. Bij elke volgende dans blijft een welgemeend applaus volgen.

Dat applaus moet Landstede Basketbal dan nog echt verdienen. De Amsterdammers vechten voor hun laatste kans en opereren als team, terwijl de Zwollenaren het eerder van eenlingen moet hebben. In het eerste kwart is het Kenrick Zondervan die de Zwolse dans leidt. Eerst stuurt hij Vasily Fedosov het bos in voor een gedegen score, waarna hij in de tegenaanval de bal onderschept en op de break zelf hard doordunkt. Aan Zwolse zijde komt Zondervan tot tien punten en datzelfde aantal scoort Dimeo van der Horst aan Amsterdamse zijde. In de slotseconde frommelt Aron Royé een bal binnen, waardoor er een 19-23 stand op het bord staat.

Het tweede kwart lijkt soms op een wedstrijdje ‘wie-maakt-de-vloer-als-eerste-schoon’. JT Tiller glijdt twee keer achtereen op de grond, ook Amsterdammers laten zich niet onbetuigd. Graaiende armen en lijven proberen dan balbezit te veroveren. Het is soms koddig om te zien. Degene die zich onttrekt aan dit gefriemel is Grant Gibbs. Hij snijdt keurig en gehaaid binnen en zijn ringloze driepunters overtreffen die van Max van Schaik die ook fraai treft. Enige commotie ontstaat als Gibbs scoort na een aanvallende rebound en Royé zich beklaagt over een elleboog bij die actie. De Amerikaan is goed voor twaalf punten in dit kwart, maar die zorgen niet voor een Zwolse voorsprong. Royé zorgt voor 36-38 en in de tegenaanval missen zowel Gibbs, Hulzebos als Kloos waardoor BC Apollo met een voorsprong gaat rusten.

Na de rust lijkt een verrassing in de maak, als onder leiding van oud-Zwollenaar Sergio de Randamie BC Apollo licht afstand neemt. Bij 38-46 heerst er een ijzige stilte. Dan treffen zowel JT TIller als Tyson Hinz van heel ver, waardoor de Zwollenaren met hun vingernagels aanklampen. Dimeo van der Horst blijft pijnigen. Hij lokt fouten uit en zet mensen vrij. Als De Randamie tussen drie Zwollenaren een verdedigingsrebound pakt, overheerst enige twijfel. Het is 51-54 en er resteren nog tien minuten.

In een eerdere ontmoeting bleek het slotkwart ook beslissend. Destijds overliepen The Hammers de Amsterdammers, nu strompelt Landstede Basketbal met dichtgeknepen billen voorbij BC Apollo. Na aanvankelijk wisselende scores volgt een periode van grote droogte. Dan zorgt De Randamie met twee scores voor 59-62. De spanning neemt toe en JT Tiller toont dan wederom zijn leeuwenhart. Hij geeft een assist op Nikki Hulzebos en zorgt op anderhalve minuut voor de ommekeer in de wedstrijd. Hij zet de 63-62 op het bord. Met een paar prachtige verdedigende rebounds zorgt Tiller voor lucht. Die lucht komt er met name als Ewoud Kloos een driepunter voor 66-63 binnenschiet. De Amsterdammers kiezen voor het maken van fouten en dat heeft bijna succes. Tyson Hinz verzilvert slecht een enkele vrijeworp, waarna Van der Horst de eerder gememoreerde driepunter binnenknalt voor 67-66. Met nog zes secondes speeltijd verzilvert ook JT Tiller slechts een enkele vrijeworp. De zwaar verdedigde laatste driepuntspoging van Van der Horst zorgt voor de Zwolse opluchting.

“De uitslag moet je maar vergeten”, stelt een supporter. “Het gaat om de punten.” Die mening onderschrijft Gibbs: “Je moet BC Apollo krediet geven voor de vechtlust van vandaag. Wij spelen niet zo best en willen het daarom misschien weleens te vaak alleen doen om het team te helpen. We missen enige eenvoudige scores. Gelukkig pakken we wel de winst.” Woensdag speelt Landstede Basketbal haar laatste thuiswedstrijd in de reguliere competitie tegen SPM Shoeters. Die wedstrijd begint in het Theater van de Sport om 19.30 uur. Misschien speelt Joe Burton dan weer – enige minuten – mee. Vandaag was hij enkel actief in de warming up. Wie het definitieve antwoord op die vraag wil weten, is woensdag ook van harte welkom.

PUNTEN:

Grant Gibbs 16; Kenrick Zondervan 14 [11 rebounds]; JT Tiller 9 [11 rebounds], Nikki Hulzebos 9;  Ewoud Kloos 8; Tyson Hinz 7; Leon Williams 5.

Door: Remco van Vliet 

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.