Thema Eerlijke mode in Stedelijk Museum Zwolle

Zwolle – Op 18 en 19 april organiseert Groenkapje een Mode Atelier en Fashion Revolution Salon in het Stedelijk Museum Zwolle. Dit pop-up programma is in de Nationale Museum Week en haakt aan bij de mondiale actie Fashion Revolution. 

 

Initiatiefnemer Map Renes van Groenkapje wil mensen informeren en inspireren om te kiezen voor Eerlijke Mode. Samen met lokale MAAKers van de GroeneSalon 10.10.14 organiseert zij Modeatelier met Fashion DIY (do it yourself) workshops op zaterdag 18 april. Zelf mode –en modeaccessoires maken onder begeleiding van kunstenaars en ambachtslieden. Op zondag 19 april is Fashion Revolution Salon met lezingen van  Solidaridad, Kies voor Duurzame Mode (Urgenda), Mud Jeans, Rianne de Witte en Strawberries Fashion.  Andere programma items zijn de Salon dialogen met als gastheer Martijn van Hese – Partij voor Cultuur, SHOWroom , Expo Mode Globe, Catwalk, Mode! laat van zich horen act, Filmpjes en Food. Tijd van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Eerlijke Handel

Het thema van de Nationale Museumweek is goud. Het materiaal wat de waarde bepaalt bij handel bedrijven. Bij deze Pop Up is de hoofdrol voor eerlijke handel bij productie mode, waarbij het gaat om respect voor mens, dier en milieu. Map Renes heeft voor haar initiatief Groenkapje een concept bedacht “4 trap Mode Raket naar een Eerlijke Modewereld”.  Doel van de mondiale actie Fashion Revolution is om aandacht te vragen voor betere werk-en leefomstandigheden van de modemakers in de lage loonlanden. Twee jaar geleden is een modefabriek in Bangladesh ingestort. Hierbij zijn 1100 mensen overleden. In de tv documentaire “de slag om de Klerewereld” blijkt dat er weinig is verbeterd in de modefabrieken. Dure mode is geen garantie dat de kleding op een eerlijke wijze is geproduceerd. In dit geval is Mode een aantrekkelijk onderwerp om de aandacht te vragen voor wereldse en lokale handel. Bij consumenten is steeds meer behoefte aan producten met een goed en eerlijk verhaal. Vandaar dat Groenkapje een oproep doet om uit de foute kleren te stappen. Als mens ben je mooier in eerlijke mode. Mode met een goed verhaal.

 

Het Stedelijk Museum Zwolle is een perfecte locatie. Zo kunnen bezoekers ook de tentoonstelling Zwolse Millennium Doelen bekijken. Aanmelden voor de Fashion DIY workshops en de lunch zie Facebook Frisgroen/Groenkapje events. Voor meer informatie over het Mode Atelier en het programma Fashion Revolution Salon zie www.groenkapje.nl

Artikel delen: