Jongerenraad ambassadeur techniekloopbaan

Zwolle – De Jongerenraad Overijssel gaat zich inzetten als ambassadeur om jongeren te stimuleren te kiezen, leren en werken in techniek. Dit heeft de raad toegezegd tijdens een inspirerende ontbijtsessie op vrijdag 10 april met Wim Boomkamp, voorzitter College van Bestuur van Saxion, Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie bij de provincie Overijssel, en Jos Brunninkhuis, directeur TechYourFuture*.

De invulling van het ambassadeurschap wordt in samenwerking met TechYourFuture, Centre of Expertise TechniekOnderwijs, verder onderzocht. Tijdens de bijeenkomst kwam de raad al met een aantal ideeën hoe zij hierin een rol kunnen spelen. “Wij kunnen de verbinding zijn tussen middelbare scholen en technische opleidingen en inventariseren wat jongeren nodig hebben om te kiezen voor een technische opleiding”, aldus Jongerenraadslid Yassir Halimi.

 

Inspirerende voorbeelden

Een realistisch en positief beeld van een studie en een baan in de techniek zijn volgens de raad belangrijke motivators. Secretaris van de Jongerenraad Carla Visscher: “Stimuleer en inspireer jongeren met bevlogen verhalen en ervaringen uit de praktijk. Laat ze bij bedrijven binnen kijken, motiveer ze met leerzame bijbaantjes.” 

 

Wim Boomkamp, voorzitter College van Bestuur van Saxion, benadrukte dat bewustwording van het maatschappelijk belang van nieuwe technologie ook erg belangrijk is:  “Met innovaties zoals een robotambulance worden levens gered; dát zijn de voorbeelden die jongeren kunnen inspireren te kiezen voor techniek.”

 

Toekomst voor jongeren in technische beroepen
Ook Economie-gedeputeerde Eddy van Hijum van de provincie Overijssel steunt het ambassadeurschap en twitterde na afloop van het ontbijt: “Er is toekomst voor jongeren in technische beroepen; Jongerenraad Overijssel werpt zich op als ambassadeur”.  Volgens hem is het stimuleren van techniekonderwijs van groot belang voor de versterking van de regionale economie. “Er zijn in Overijssel veel bedrijven die interessante producten ontwikkelen waar ze technisch opgeleide meiden en jongens voor nodig hebben. Die bedrijven kunnen daardoor goed ondernemen, innovatief blijven en vooral: banen bieden.” 

Nieuwe inzichten

De Jongerenraad reageerde positief op het overleg en gaf aan veel nieuwe inzichten over onderwijs en keuzeprocessen in wetenschap en techniek te hebben gekregen. Jos Brunninkhuis, directeur van TechYourFuture, vond het gesprek en de input van de Jongerenraad heel waardevol: “Om meer jongeren te motiveren voor wetenschap en techniek moet je echt met hen in gesprek gaan en de problemen onderzoeken. De Jongerenraad staat middenin de maatschappij en kan met een frisse blik zoeken naar oplossingen. TechYourFuture biedt daarbij inhoudelijke ondersteuning en helpt de raad hun ambassadeursrol succesvol uit te voeren.”

Aanleiding: Toekomstig tekort aan technici
De Jongerenraad heeft vorig jaar een advies uitgebracht aan de provincie, met oplossingen voor het toekomstig tekort aan technisch personeel. Het advies richtte zich op het  stimuleren van jongeren om te kiezen, leren en te werken in Wetenschap & Technologie. Provincie Overijssel, Saxion en TechYourFuture hebben deze aanbevelingen verder verkend tijdens de ontbijtsessie op 10 april. 

 

Over TechYourFuture:
*TechYourFuture, Centre of Expertise Techniekonderwijs, houdt zich bezig met het verbeteren en ontwikkelen van goed onderwijs in Wetenschap & Technologie. Het centre is een samenwerking tussen Saxion, Universiteit Twente en Windesheim. Door middel van onderzoek, het ontwikkelen van lesmateriaal en de verbinding te leggen tussen onderwijs en bedrijfsleven, werkt het centre aan de groei van goed opgeleide technici. 

 

Jongerenraad Overijssel 
De Jongerenraad Overijssel is een initiatief van de provincie Overijssel en bestaat uit 15 leden uit heel Overijssel tussen de 15 en 20 jaar die gevraagd en ongevraagd adviezen uitbrengen aan de provincie Overijssel en zich sterk maken voor het geluid van jongeren in Overijssel.

 

www.techyourfuture.nl
www.jongerenraadoverijssel.nl

Artikel delen: