Fundatiefusions presenteert Else bij Deltion

Zwolle – Museum de Fundatie exposeert vanaf 23 april een serie reproducties van zeventiende-eeuwse schilderijen in de centrale hal van het Deltion College. De tentoonstelling is een zogeheten FUNDATIEfusion en bevat vier Vanitas-stillevens over de tijdelijkheid van het leven. Het Deltion College exposeert de afbeeldingen in het kader van de theatervoorstelling ‘Else, de gouden eeuwigheid’, die op 23, 24 en 25 april wordt uitgevoerd.

 

De theatervoorstelling ‘Else, de gouden eeuwigheid’ is een coproductie van het Deltion College en theatergroep De Jonge Honden. De voorstelling vertelt het verhaal van de Deense Elsje, die in 1664 haar thuisland Denemarken verlaat om haar geluk te beproeven in het Nederland van de Gouden Eeuw. De voorstelling gaat over de vraag of het leven maakbaar is. Rijkeluiskinderen, immigranten, staatsmannen en mensen aan de rand van de samenleving vertellen samen met Else het verhaal van de zoektocht naar geluk in de rijkste jaren van ons land.


Vanitas-stillevens
In de FUNDATIEfusion die op Deltion wordt getoond laten reproducties van doeken uit de collectie van Museum de Fundatie een vergelijkbaar thema zien. De originelen zijn gemaakt in de 17e eeuw, voor en na de dood van Elsje Christiaens in 1664. In die Gouden Eeuw waren de zogenaamde Vanitas-stillevens populair. Weergegeven werd de symboliek van de vergankelijkheid van het aardse bestaan. Schedel, viool, zandloper, een gedoofde kaars, gelezen boeken en zeepbellen verwijzen naar de tijdelijkheid van het leven. Ze herinnerden de beschouwer aan zijn sterfelijkheid en lieten weten: geniet, want het leven is kort. Toen ElsjeChristiaens geen enkele uitweg meer zag, maakte ze een drastische keuze die haar leven voorgoed veranderde. Haar zoektocht naar geluk bekocht zij met de dood. Wat als zij een ander besluit had genomen?

 

FUNDATIEfusions
Onder de noemer FUNDATIEfusions organiseert Museum de Fundatie een reeks compacte tentoonstellingen op openbare plekken in en rond Zwolle. Kijk voor een overzicht van alle FUNDATIEfusions op www.museumdefundatie.nl.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Straks, ook over de Fundatie: – In DWDD: Schrijver en beeldend kunstenaar Jan Cremer en Ralph Keuning (directeur Museum de Fundatie) over de tentoonstelling van Cremer die in het museum te zien zal zijn vanaf 19 april.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.