Debat over geluidsoverlast muziekfestivals

Zwolle – Er komt een debat over de geluidsoverlast van muziekfestivals in Zwolle. Dat is maandagavond in de gemeenteraad duidelijk geworden. De ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en D66 hebben om een debat gevraagd nu er een aanzwellende discussie in de stad is over geluidsoverlast bij muziekfeesten.

geluidsoverlast_copy.jpg 

Voor- en tegenstanders van muziekfestivals lieten zich de afgelopen periode horen door een groep te formeren of door via internet een petitie te starten. Het comité Herrie uit de stad liet zich het meest horen, door bijvoorbeeld een rechtzaak tegen de gemeente Zwolle aan te spannen. Met hun vond de Raad van State dat er in Zwolle teveel festivals zijn en dat de geluidsnorm omlaag moet. De gemeente reageerde daarop door dit per 2017 gestalte te geven. Dat gaat het comité te traag. Zij wil direct gevolg van de uitspraak van de Raad met als gevolg dat het geluid van het Hardshock Festival, dat komende zaterdag plaatsvindt, naar beneden moet. En dan met name de bastonen. Het comité laat geen kans liggen om hun stem te laten horen. Zonder dat de organisatoren van muziekfeesten het wisten vertelde Rita Kersten in de gementeraad dat er bij luidruchtige festivals bewoners de stad ontvluchten en dat er mensen thuis zitten te huilen. John Althoff, van High Energy Events, zegt zich netjes aan de regels van de gemeente Zwolle te houden. Een grote aanpassing van de bastonen zou de festivalbeleving nadelig beïnvloeden. Luister hier de discussie tussen de betrokkenen die maandagavond in de bus van het Radio 1 programma ‘1 op Straat’ plaatsvond.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

110 gedachten over “Debat over geluidsoverlast muziekfestivals”

  1. Man man man… Dat mensen zitten te huilen in huis.. Door de “herrie” Lekker overdreven.. Heb ook mensen zien huilen op het feest dat ze het zo mooi vonden..!!

  2. discussie, overleg, blabla….
    voorwaarden vooraf/achteraf?
    wat is overlast,
    en wat is festivalbeleving,
    hoe hard klinkt jouw decibel,
    en dan?

    mijn voorstel:
    maximaal drie festivals in Zwolle,
    in Weezenlandenpark,
    onder landelijke festivalregulering.

  3. Lekker makkelijk om te schrijven dat het overdreven is dat mensen zitten te huilen in huis. Wel eens van niet-aangeboren hersenletsel gehoord en wat overprikkeling door geluidsoverlast dan met je kan doen?

  4. Je ziet van de voorstanders net zo min een handreiking Japser. En van de actiegroep kan ik het me wel voorstellen: voor hen zijn de belangen veel en veel groter. Er zijn in Nederland vele honderden dancefestivals: een liefhebber daarvan kan in de trein stappen en zonder problemen een ander evenement bezoeken.

  5. @ribo oh nee? Zijn ze niet meegegaan naar een lager geluidsniveau nadat de gemeente dat zei. Zitten ze niet mee te denken over nieuwe locatie’s. Willen ze niet meewerken aan andere opties?

    Dat zijn namelijk allemaal wel dingen die ik John Althoff gisteren heb horen zeggen. Organisatie’s zitten vol in de meewerkmodus.

    @Tsja 7 overlast gevende festivals volgens Herrie in de Stad. En tsja (nopun), dat zijn er meer dan 20 jaar geleden. Net zoals er duizenden andere zaken verandert zijn in de afgelopen 20 jaar. De stad groeit, daar hoort verandering bij.

  6. Zolang feiten worden verdraaid, wethouder gaf gisteren aan dat er bij de 3 evenementen aan de Wijthemerplas 45.000 bezoekers komen en hij er alles aan doet om de geluidswaardes kunstmatig hoog te houden, is er van een open en eerlijke communicatie geen sprake. Het politieke gedraai is de splijtzwam in de stad en drijft partijen juist uit elkaar inplaats van het zoeken naar compromissen.

  7. @Japser Ze zeggen dat ze een lager geluidsniveau gaan aanhouden. Eerst zien (horen) dan geloven. Het is triest dat de Raad van State ze moet manen het geluid te verminderen.

  8. Zelfs als zakken ze nog veel meer in het geluidsniveau, het zal toch niks uitmaken. Toen het nieuwe geluidsbeleid bekend werd gemaakt waren de tegenstanders (herrie uit de stad) alsnog niet tevreden. “Minder, minder, minder!”

    Eisen om een aanpassing van een ander en/of een compromis, maar vervolgens nergens genoegen mee nemen…

  9. Toch wel lastig, twee items over hetzelfde onderwerp.
    Ik merk dat voor- en tegenstanders vanuit het eigen gelijk de ander met argumenten om de oren slaan. Dat schiet niet op en brengt compromissen niet dichterbij.
    Er is een derde, erkend onafhankelijke, partij nodig. En dat is in stadium niet de politiek.
    In een hoorzitting moeten belangrijke vragen aan de orde worden gesteld.
    Ik heb er een paar:
    1. Wat kun je als ene partij bijdragen aan de wens van de andere partij.
    2. Wat moet er gebeuren en waarom: moet het geluidsniveau omlaag of minder festivals, waardoor de tolerantiegrens hoger komt te liggen. Met als mogelijkheid het geluidsniveau wat hoger te leggen.
    Van de hoorzitting wordt een verslag gemaakt ten behoeve van de standpuntbepaling door de fracties.

    De gemeenteraad neemt een besluit. En als het goed vinden geide partijen iets van hun wensen terug in het genomen besluit.

  10. @johnvanboven pertinent niet waar. Organisatoren zitten vol in de meewerk/meedenk modus. Maar het enige wat Herrie uit de Stad wil horen is dat ze het geluid terugdraaien tot een niveau waarop dat soort feesten niet kunnen bestaan, ongeacht locatie. Dan zijn compromissen, hoe mooi dan ook bedoelt, niet mogelijk.

  11. Sommige feestjes kunnen dus niet bestaan als ze onder een bepaald niveau decibels uitkomen. Dan maar niet denk ik dan. Wat is er zo moeilijk aan?

  12. Op termijn zou er, denk ik zelf, een nieuwe locatie moeten komen voor dit soort evenementen. Voor bepaalde evenementen is het park geschikt maar voor dit soort evenementen niet. Ik heb al eens eerder op WLZ voorgesteld dat er misschien aan de zuidkant van de stad, in de buurt van de IJssel wel een mooi groot festivalterrein in te richten valt. Daar kan het minder overlast veroorzaken en hebben die festivals ook ruimte om te groeien.

  13. Een nieuw festivalterrein binnen de gemeentegrenzen van Zwolle.

    Voorwaarden: makkelijk toegankelijk, veel parkeerplaatsen, beheersbare omgeving voor calamiteiten, geen klagers die in de buurt wonen.

    Roept u maar!

  14. We hebben het hier over 15 festivaldagen par jaar, exclusief de kermis, wat een gezeur om NIETS. Echt bezopen deze discussie, kansloos.

  15. Ik stel voor:

    Iedereen die klaagt in die buurt:een rode kruis op de voordeur. Tijdens de festival omroepen dat er pretverpesters zijn en dat de deuren daarvan zijn gemarkeerd. Genieten maar 🙂

  16. Bij het comité (4 personen, waarbij de grootste twee klagers onder één dak wonen) rinkelen er als de volumeknop omhoog gaat glazen uit de kast en volgt er een onophoudelijke huilbui. Overdrijven is ook een vak!

  17. Mijn voorstel : elke maand een vette party. En dan het liefst kneiterhard. Maar dan wel binnen. In de IJsselhallen of WRZV-hallen. Met extra geluidsisolatie die geregeld wordt door de organisatie OF lagere volumes zodat omwonenden er geen last van hebben. Keuzes maken dus.
    Resultaat: veel feestjes voor wie graag ‘de bas in hun lijf willen voelen’ en geen gedwongen meegenieten voor mensen die de bas niet in hun lijf willen voelen, rustig in hun tuin willen zitten, in huis hun eigen muziek willen luisteren enz.

    Simpel toch?

  18. Maar nu…. Het Rodetorenplein is voor geloof ik meer dan 10 miljoen euri aangelegd voor festivals. Er mogen nu geen muziekfestivals meer op die locatie. De aanleg van het plein is weggegooid geld!

  19. hoeveel van die feestjes zijn er nu per locatie over 1 jaar heen?
    (dus waar dezelfde mensen last van kunnen hebben)

    Wezenlanden en de Wijthemerplas zijn totaal verschillende locaties daar hebben dezelfde mensen geen last van, dus je kunt niet zeggen “X aantal over heel zwolle” dat is echt onzin

    Maar goed ik weet uit ervaring dat mensen heel erg kunnen zeuren om niks, eigenlijk is het altijd zeuren om het zeuren, wordt er zo moe van..

    (ga maar eens naar een vereninging van eigenaren…. man man man)

  20. @JohanC
    2x Wythemerplas (Hardshock, Wildness)
    3x IJsselhallen (Kingnight, Kingday, 5 mei)
    2x Weezenlanden (MegaBase, Dancetour)

  21. Bericht door ed, op 14 april 2015 12:51

    Helemaal mee eens!!
    Weg met ongevraagde reclame in je brievenbus.
    Weg met ongevraagde hondenpoep onder je schoen.
    Weg met ongevraagde graffiti gekliederd op je muur.
    Maar ook weg met ongevraagde harde festivalmuziek tot in je eigen woon/slaapkamer.
    De hardwerkende burger moet zich niet langer door de grootste schreeuwers de wet laten voorschrijven.:D

  22. @Johan C
    Van de Wythemerplas en het Weezenlandenpark heeft wel degelijk dezelfde groep mensen last van en als het een beetje tegenzit van de IJsselhallen nog een keer.

    Wythemerplas heeft op 19 april ook nog een festival (ze noemen het dan Lovely Sunday, maar hoe Lovely het wordt moet afgewacht worden) en in het Weezenlandenpark heb je ook het bevrijdingsfestival

    Maar wellicht kan het volgende een deel van de oplossing bieden:

    Leg over het hele festivalterrein een iets zwevende houten vloer en zet daar de bassen op. Dan kan iedereen de bassen goed voelen, en kan het volume een stuk lager want de hele vloer trilt wel mee.

  23. Ed, wat ben jij een zeurpiet zeg, hoeveel van die feesten zijn er nu helemaal per jaar? Echt niet te geloven dat je daar zo’n heisa om maakt. In Stadshagen horen we ook geregeld de bassen van die feesten, lekker belangrijk, na 24.00 uur zijn de feesten weer afgelopen en dat hooguit op 15 dagen per jaar, dat betekent dat er per jaar 350 dagen overblijven waarop die feesten er niet zijn. Get a life.

  24. Brainport Regio Eindhoven is één van de zeven steden en regio??s die door het Amerikaanse magazine Fortune worden genoemd als ??The best new cities for business innovation??. Deze regio zou volgens het magazine wel eens het nieuwe Silicon Valley kunnen zijn.

    Eindhoven is niet alleen een brainport, maar ook een échte studentenstad. Tijdens de inspraak van het comité Herrie uit de Stad gisteren voor onze gemeenteraad wordt vermeld dat voor evenementen in de binnenstad van deze stad (220.000 inwoners) het maximale geluidsniveau van 70 dB(A) wordt gehanteerd. Het is dan ook volkomen ontoelaatbaar dat in Zwolle 85 db(A) gehanteerd wordt.
    Wie goed kijkt ziet dat gezondheidsclaims zich als beginnende donkere wolken ontwikkelen boven onze gemeente.

  25. Drie zaken zijn blijkbaar belangrijk: de frequentie van de feesten, de feitelijke lokatie en hoe hard het geluid staat. Het is onmogelijk om het eens te worden over deze zaken, hoeveel je ook overlegt met elkaar. Feestbeesten willen zo veel mogelijk feesten; zeikers willen zo veel mogelijk zeiken. Het zou mooi zijn als iedereen een beetje inlevert: de muziek ietsje zachter en het gezeur ietsje minder.

    Helaas lijkt het dat het gezeur niet ophoudt, ténzij alle feesten ophouden te bestaan.

  26. @P.Pectief je hebt het over de binnenstad van Eindhoven, terwijl het hier over festivals buiten de binnenstad gaat.

    De gemeente Eindhoven hanteert voor “Overlastgevende buitenevenementen” buiten het centrum (Strijp S) het volgende beleid:
    – maximaal 12 dagen per jaar
    – maximaal geluidsniveau gemeten boven het mengpaneel: 103 dB(A) 115 dB(C)
    – na de eindtijd van het evenement tot 07.00 uur mag het geluidsniveau op de gevels van de meest nabij gelegen woningen van derden en andere gevoelige bestemmingen niet meer bedragen dan 45 dB(A). Bij de op- en afbouw van een evenement dient een organisator hier rekening mee te houden.

    Dus, wel eerlijk blijven met je vergelijking.

  27. @geerink
    De vergelijking die ik maakte was en is juist. Mijn bijdrage ging duidelijk over evenementen in de binnenstad!
    Naast het geluidsgordijn probeer je nu ook nog een rookgordijn op te werpen.

  28. @geerink 2
    quote]Debat over geluidsoverlast muziekfestivals
    maandag 13 april 2015 23:56
    Zwolle – Er komt een debat over de geluidsoverlast van muziekfestivals in Zwolle. Dat is maandagavond in de gemeenteraad duidelijk geworden. De ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en D66 hebben om een debat gevraagd nu er een aanzwellende discussie in de stad is over geluidsoverlast bij muziekfeesten.[/quote]

    Waar staat dat dit onderwerp beperkt is tot festivals buiten de binnenstad?

  29. Het is dan ook volkomen ontoelaatbaar dat in Zwolle 85 db(A) gehanteerd wordt.

    Voor het gebied Strijp S hanteert Eindhoven ook gewoon 85dB(A) en 100dB(C). Dat is zelfs een hardere bass dan de in Zwolle toegestane 95dB(C)

    Verschil is dan wel weer dat Eindhoven deze waarden meet op 25 meter afstand van de geluidsbron en in Zwolle wordt gemeten op de gevels van de dichtstbijzijnde geluidsgevoelige objecten of op de in de vergunning vastgestelde referentiepunten.

    Als we dan toch naar andere steden kijken:

    Enschede hanteert een norm van 90dB(A) gemeten op 20 meter afstand en bij een ontheffing zelfs 95dB(A).

    Groningen hanteert 85dB(A) en 100dB(C)

    Leeuwarden hanteert verschillende normen per locatie variërend van 70 tot 95dB(A) en 100 tot 110dB(C)

    Utrecht hanteert het volgende:

    1. Bij een buitenevenement buiten de bebouwde kom mag door versterkte muziek maximaal een geluidsniveau van 80 dB(A) en 95 dB(C) geproduceerd worden. Dit niveau wordt gemeten op loodrecht 200 meter afstand van de geluidsbron, waarbij de L(eq) gedurende twee minuten wordt aangehouden.

    2. Bij een buitenevenement binnen de bebouwde kom mag door versterkte muziek maximaal een geluidsniveau van 80 dB(A) en 95 dB(C) geproduceerd worden. Dit niveau wordt gemeten aan de dichtstbijzijnde gevel van een woning, en in parken op loodrecht 100 meter afstand, waarbij de L(eq) gedurende twee minuten wordt aangehouden.

    3. Voor beeldbepalende evenementen, vooraf te bepalen en op te nemen op de Evenementenkalender die jaarlijks wordt vastgesteld, geldt een maximum geluidsniveau van 90 dB(A) en 105 dB(C), waarbij de L(eq) gedurende twee minuten wordt aangehouden. Per jaar worden maximaal twee evenementen vergund binnen het singelgebied, en twee buiten het singelgebied.

    De in Zwolle gebruikelijke geluidsniveaus zijn echt niet compleet afwijkend ten opzichte van de rest. Er zijn waarschijnlijk meer gemeenten die daar boven zitten dan er onder. En zo lang er landelijk niks bepaald is hebben gemeenten dan ook die vrijheid om eigen niveaus aan te houden.

  30. @Geerink
    Bedankt voor het compliment, maar misschien kan ik daarom niet met je ‘levelen’: wat bedoel je nu werkelijk?

  31. Ben al die verwende en rijke zeikerds wel een beetje zat met hun gezeur over overlast.meer dan 50% van die zeikerds(rondom wezenlanden,centrum en wythem.zijn er komen te wonen terwijl ze dat op die plekken hadden kunnen verwachten.maar de meesten denken met hun dikke portomonne op die mooie locaties een huis te kopen en dan direkt denken kunnen te bepalen wat ze wel en niet willen.t zelfde zal strax ook wel gebeuren op de plek van het oude ziekenhuis.komen mooie dure huishes.en dus weer veel zeikerds.die wel de lusten willen van de binnenstad.maar niet de lasten .bah!!!

  32. Onvergelijkbare meetwaarden op elkaar leggen heeft weinig zin, anders dan zand in de ogen strooien.

    En de specifiek voor de binnenstad van Eindhoven gehanteerde meetwaarde leggen op de algemene meetwaarde die Zwolle voor de gehele stad/gemeente hanteert is wel zinvol?

    Over onvergelijkbaar gesproken….

  33. Ik ondervind als omwonende erg veel overlast van de feesten in het weezenlandenpark. Zowel het geluid, het afval, het geschreeuw van feestgangers die langs lopen en geplas tegen mijn woning. Er mag best rekening worden gehouden met alle mensen die er omheen wonen.

  34. De discussie over meetwaarden leidt dus tot niets, er zijn te veel interpretaties van de meetwaarden. Er zijn te veel variabelen: wat je meet dB(A) of dB(C), de frequentie van meting (iedere minuut of iedere 5 minuten), waar je meet (boven de mengtafel, op 50 meter, 20 meter van de gevel, op de gevel, binnenshuis).
    En zo meppen we elkaar met gegevens om de oren.

    De nota “EVENEMENTEN MET EEN LUIDRUCHTIG KARAKTER” verkrijgbaar bij de Inspectie Milieuhygiëne Limburg waar regelmatig aan wordt gerefereerd, hanteert de volgende hinderkwalificatietabel:

    Overschrijding ref. niveau binnen in de woning
    0 – 5 dB(A) enige overlast
    5 – 10 dB(A) veel overlast
    10 – 15 dB(A) ernstige overlast
    15 – 20 dB(A) zeer ernstige overlast
    > 20 dB(A) 50 dB(A) onduldbare overlast

    De inspectie stelt dus dat de meting binnenshuis de enige juiste meting is om de overlast (enigszins) objectief vast te stellen. Het comité Herrie uit de Binnenstad heeft, zo heb ik begrepen, de betrokken instanties hiervoor meermalen uitgenodigd.

    Verder tekent de Inspectie aan nog aan:

    Het verschijnsel “overspannen” waar mensen soms aan lijden, ontstaat in het algemeen door
    een te hoge “stressbelasting”. Ongewenst geluid is één van de vele (niet onbelangrijke)
    stressfactoren waar mensen aan worden blootgesteld.
    De aard van het geluid, de vermijdbaarheid er van, de frequentie e.d. bepalen de mate waarin
    geluid bijdraagt aan die stressbelasting. Ook echter zonder “overspannen” te raken in de bekende zin van het woord kan een vorm van “overspannenheid” worden bereikt indien het “auditieve uithoudingsvermogen” specifiek, of de maximale belastbaarheid in ’t algemeen, wordt overschreden en mensen zogenaamd “over de rooie gaan”.
    Voor het bereiken van de mentale belastbaarheidsgrens zijn voornoemde factoren zoals het
    aantal evenementen per jaar, het aantal dagen per evenement, de mate van geluidhinder per
    evenement, het sluitingstijdstip e.d. belangrijke elementen. De hinderbeleving zal lager, en de
    belastbaarheid hoger zijn indien omwonenden over een te houden evenement tijdig en goed
    geïnformeerd zijn en weten waar ze aan toe zijn. Vooral het handhaven van de gemaakte
    afspraken en de gedane toezeggingen is daarbij een belangrijke factor.
    Bij het maken van een afweging of een bepaalde activiteit toelaatbaar is dient daarom niet
    alleen naar de hinder van het te beoordelen evenement te worden gekeken, maar dient ook
    aandacht te worden geschonken aan de totale hinderbelasting die reeds is ondervonden en
    nog zal worden ondervonden in bijvoorbeeld een heel jaar.

  35. @P.Pectief jouw nota’s mogen gebruikt worden, alle andere niet. We mogen alleen naar de binnenstad kijken, terwijl het gaat om 7 festivals, allen buiten de binnenstad. De enige die zand strooit, ben jij.

    @jansen eens, er moet rekening gehouden worden met de omwonenden. Dat hoeft niet perse te betekenen afschaffen festivals.

  36. Volgens dezelfde nota, die door de Raad van State wordt gebruikt als toetssteen, is de normstelling voor binnen 50dB. Eerder heb ik de uitspraak van de RvS over de Zwolse kwestie gepubliceerd. Daarin werd gesteld dat volgens metingen bij de 3 festivals bij de Wythmenerplas, het geluid binnen niet boven de 41dB uitkwam.

    Uitgangspunt van deze Nota is dat ten gevolge van een evenement binnenshuis het geluidsniveau niet dusdanig mag toenemen dat de spraakverstaanbaarheid in het gedrang komt, met andere woorden dat men luid moet gaan spreken om elkaar nog te kunnen verstaan. Dit uitgangspunt leidt tot een normstelling voor het binnenniveau van 50 dB(A) en daarvan afgeleid, uitgaande van een gevelisolatie van 20 à 25 dB(A), tot een maximale geluidsbelasting buiten van 70 à 75 dB(A). Voor de nachtperiode is volgens de Nota normstelling gerelateerd aan de spraakverstaanbaarheid onvoldoende, aangezien daarbij een normale nachtrust niet mogelijk is. Uitgaande van een gewenst binnenniveau van 25 dB(A) en een gevelisolatie van 20 à 25 dB(A) mag in de nachtperiode de geluidsbelasting op de gevel van een woning niet meer bedragen dan 45 à 50 dB(A).

  37. @Dame precies, er wordt zo geschermd met die uitspraak, maar als je hem leest, kom je tot de conclusie dat de gemeente nu al meer toezegt dan dat ze zou moeten volgens de uitspraak.

  38. Mijn conclusie was eigenlijk dat de gemeente die normen uit bedoelde Nota zo kan overnemen, omdat ze zelf aangeeft dat uit de metingen blijkt dat ze die normen niet overschrijden. M.a.w., het geluid wordt er niet minder van. Kan zijn dat ik het verkeerd interpreteer (geluid is een complex fenomeen), maar niemand hier heeft het tot nu toe bestreden.

  39. @Dame
    Het geluidsniveau binnen de woning waaraan jij refereert is een absolute waarde. Dat is vreemd. De overlastbeleving verschilt namelijk per dagdeel (overdag, ’s avonds, ’s nachts). De waarden die hierboven zijn genoemd zijn de afwijkingen t.o.v. de ‘normaalwaarden’ van het betreffende dagdeel. Bij gelegenheid zal ik de uitspraak van de RvS nalezen. Het komt me sowieso vreemd over dat volgens de aanhaalde passage aan de norm zou zijn voldaan. Dit druist tegen elke concluderende publicatie van de uitspraak in. Maar zoals gezegd ik kom er bij gelegenheid op terug.

    Kern blijft dat zonder eenduidigheid van de meetmethode de discussie een hoogst verwarrende en weinig constructieve is. Maar misschien is dat wat de gemeente en de voorstanders van Herrie in de Stad wel beogen.

    Overigens werd geen van de 300! festivals in Zwolle door experts vanavond in de DWDD als beste genoemd. Mij bevreemdt dat niet.
    Dat Typhoon wel als topact door hen wordt beschouwd bevreemdt me evenmin. Kwaliteit is wat anders dan bakken herrie.

  40. Ja die nota “EVENEMENTEN MET EEN LUIDRUCHTIG KARAKTER” is in ieder geval vermakelijk leesvoer.

    Ik heb net voor de grap even een decibel meter app op m’n telefoon geinstalleerd (oke niet het meest betrouwbaar maar geeft wel een indicatie). Zonder apparaten als tv aan had ik al een gemiddelde van 32dB(A) in de woonkamer. In de tuin kwam ik nauwelijks onder de 40dB(A) De waterkoker gemeten op 4 meter afstand ging al naar een gemiddelde van 45 en de senseo overschreed behoorlijk de absolute waarde van 50dB(A), wat volgens die nota al duidt op onduldbare overlast. Zelfs rustig op het toilet zitten met de ventilatie aan had al een gemiddelde van 41 met pieken ver boven die absolute waarde van 50dB(A).

    Dat een heleboel gemeenten deze nota niet als referentie kader gebruiken is begrijpelijk. Buiten de totaal onrealistische aanbevelingen die het bevat, valt er ook behoorlijk te twijfelen over de gedachtegang van de auteur.
    Ik citeer uit de nota:

    Het zonder meer afgeven van een vergunning voor het houden van een evenement waarbij
    harde muziek de boventoon voert op een lokatie in de nabijheid van woningen, is niet meer
    van deze tijd. Zelfs indien aan de vergunning een voorschrift is verbonden (zonder
    haalbaarheidstoets) waarbij net geen “onduldbare” hinder optreedt, bijvoorbeeld 70-75 dB(A),
    zal in de praktijk (de vooraf voorspelbare) onduldbare overlast optreden. Er is immers – in ’t
    algemeen – geen politie die – bij constatering van een ernstige overschrijding van de gestelde
    norm – het in zijn hoofd haalt om de muziek het zwijgen op te leggen. De angst voor het –
    daardoor – optreden van ernstige verstoring van de openbare orde, zal voor de politie (bijna)
    altijd zwaarder wegen dan het laten voortduren van de (onduldbare) hinder voor de
    omwonenden.

    Als ik zoiets in mijn scriptie had gezet, dan had ik per direct een herkansing aan kunnen vragen. En zo staan er nog wel wat opmerkingen/uitspraken in waardoor ik de objectiviteit van de auteur in twijfel trek.

  41. De refernetiewaarde is als ik het goed lees voor de uren waar het om gaat (tot 0.00 uur), 35dB.

    Ik verwees naar deze (eerder geciteerde) tekst uit de zaak bij de RvS:

    …het gemeentebestuur nader onderzoek heeft laten verrichten door onderzoeksbureau DGMR. Het doel van het onderzoek was het inzichtelijk maken van de (spreiding in) de geluidbijdrage ter plaatse van de omliggende woningen als gevolg van het ten gehore brengen van dancemuziek ter plaatse van het recreatiegebied de Wijthmenerplas. Er is onderzocht in hoeverre wordt voldaan aan de geluidgrenswaarden van 85 dB(A) en 95 dB(C). Voorts is voor een aantal omliggende woningen de geluidwering door metingen en berekeningen vastgesteld en onderzocht welk binnenniveau in de geluidgevoelige ruimten van de woningen heerst tijdens dance-evenementen. De raad wijst erop dat tijdens de drie onderzochte dance-evenementen de maatgevende woningen geen hogere geluidbelasting hebben ondervonden dan 65 dB(A) en 86 dB(C) en dat bij geen van de omliggende woningen de geluidnorm van 85dB(A)/95 dB(C) is overschreden. Uit het onderzoek volgt verder dat bij geen van de woningen de binnenniveaus ten gevolge van de onderzochte drie dance-evenementen hoger zijn dan 50 dB(A). Het hoogst optredende binnenniveau in een geluidgevoelige ruimte bedraagt 41 dB(A). Zelfs indien een dance-evenement de op grond van het bestemmingsplan beschikbaar gestelde geluidsruimte van 95 dB(C) opvult, betekent dit volgens de raad dat bijna alle geluidgevoelige ruimten in bijna alle woningen kunnen voldoen aan een binnenniveau van 50 dB(A). Bij dergelijke binnenniveaus is de spraakverstaanbaarheid binnen de geluidgevoelige ruimten gewaarborgd en wordt volgens de raad voldaan aan de Nota Evenementen. Gelet op het vorenstaande is volgens de raad met het onderzoek van DGMR voldoende onderbouwd dat de in het bestemmingsplan opgenomen geluidnormen aanvaardbaar zijn.

    Daarop stelde de RvS dat:

    Nu uit het door de raad overgelegde rapport van DGMR blijkt dat tijdens grootschalige muziekevenementen aan de in de Nota Evenementen opgenomen geluidnormen kan worden voldaan, heeft de raad naar het oordeel van de Afdeling onvoldoende gemotiveerd waarom in artikel 4, lid 4.5, van de planregels maximale geluidgrenswaarden zijn opgenomen die hoger zijn dan de in de Nota Evenementen vervatte normen. Uit het rapport van DGMR blijkt niet dat afwijking van de in de Nota Evenementen opgenomen norm noodzakelijk is om grootschalige evenementen te kunnen houden.

  42. Zelfs rustig op het toilet zitten met de ventilatie aan had al een gemiddelde van 41 met pieken ver boven die absolute waarde van 50dB(A).

    Die “pieken” prikkelen mijn fantasie onaangenaam.;D

  43. @Bigge

    Ik zou zeggen zet eens de hele avond je senseo-machine aan, dan weet je ongeveer wat gedupeerden ervaren!
    De passage die je aanhaalde getuigt van realisme, past dat niet in je scriptie?

  44. En nu zijn we weer terug bij de kern. Natuurlijk ervaren die mensen overlast. Dat kan niet ontkend worden. De vraag is of je dat een paar keer per jaar kunt accepteren/tolereren, omdat je de liefhebbers een fijne avond gunt. Ik heb ook in een binnenstad gewoond, waar er bij tijd en wijle behoorlijke geluidsoverlast was (tot 3.00 uur). Ik koos ervoor in die perioden weg te gaan. Wat mij betreft gaat het niet alleen om het geluidsniveau, maar ook om het aantal keer per jaar per locatie dat er overlast is. Dat vind ik in Zwolle alleszins acceptabel/

  45. dan weet je ongeveer wat gedupeerden ervaren!

    Och ik woon zelf ook vlak bij de Wijthmenerplas dus ik weet echt wel wat zij ervaren (al is dat ook weer erg subjectief, aangezien het ervaren of wel beleven van iets erg persoonlijk is en afhankelijk is van vele verschillende factoren). Verschil is waarschijnlijk dat ik me niet als gedupeerde zie dan wel voel omdat ik me er niet aan stoor.

    De passage die je aanhaalde getuigt van realisme, past dat niet in je scriptie?

    In mijn ogen getuigt het meer van relativeringsvermogen.

  46. oh even een spraakverwarring;D

    Die passage die ik aanhaalde getuigd niet van realisme, maar puilt uit van aannames en niet relevante informatie ten opzichte van het oorspronkelijke onderwerp.

  47. @Dame
    Misschien is de situatie nu anders dan toen jij jong was. Het gaat er ook niet om wat jij meent dat acceptabel is, maar wat door de gedupeerden wordt ervaren. Bovendien is dat wel heel aanmatigend.
    Het is en blijft een subjectieve ervaring en men kan van niemand verwachten dat ie uit zijn huis wordt gejaagd. Om toch enige objectivering van een per definitie subjectieve beleving na te streven is de kern om tot een zo goed mogelijke meting te komen. Dat die binnenshuis dient plaats te vinden lijkt mij nog niet zo onredelijk.

  48. Waarom zou de situatie anders zijn? Dat een aantal omwonenden bij de Wythmenerplas overlast ervaren is een feit. Ik begrijp niet waarom het aanmatigend is wanneer ik aangeef dat je als je met zijn allen op een kluitje woont (zoals wij in Nederland), een zekere tolerantie naar elkaar belangrijk is. In plaats van 365 dagen per jaar rust eisen, zou je ook een andere – voor jezelf acceptabele- oplossing kunnen zoeken. Een avond naar de film, familiebezoek of weet ik veel wat. gewoon omdat je het een ander gunt dat er een festival wordt georganiseerd.

  49. Laatst hier een boeiende discussie gehad over tolerantie tov intolerante mensen.:) Ik vind het onzin wat je stelt. Natuurlijk bepaal ik niets, maar ik mag er toch hoop ik wel een mening over hebben. Het is heel eenvoudig om jouw stelling om te draaien en te zeggen dat jij vindt dat die omwonenden mogen bepalen of er wel of geen festival is. Beetje nutteloze wending van een discussie.

  50. @Dame:
    Ik vat samen. Het is je ontgaan dat er een ontwikkeling in evenementenland is geweest die zijn weerga niet kent. Toen jij vroeger in de binnenstad woonde was jouw antwoord op de door jou ervaren overlast om je uit je huis te laten drijven en te vluchten uit de stad.
    Jij meent (ongefundeerd) dat mensen die overlast van festivals hebben die festivals willen bannen. Anderen moeten (net als jij vroeger) hun recht op een normale persoonlijke levenssfeer opgeven en uit hun huizen vluchten. Dat is volgens jou tolerantie.

  51. Ik heb niet gezien dat HudS festivals wil bannen. Ik heb wel gezien dat ze het aantal dB’s naar een dusdanig laag niveau willen brengen, dat het zinloos is om die festivals te organiseren. Praktisch komt het op hetzelfde neer.

    Een beetje als alle zuurstof uit een kamer halen en dan zeggen dat je niemand verbiedt om adem te halen.

  52. Jep, ga dan naar binnen met de dancefeesten. Daar kun je de bass wat harder zetten zonder dat je het in Stadshagen ook kan horen.

  53. @Tsja dat stelt Ed ook voor. En dan kan ik hetzelfde tegen jou zeggen: binnenfeesten zijn substantieel anders dan buiten feesten. Ik zag toevallig vanochtend uit de trein twee kalfjes voor het eerst buiten rond rennen, zo werkt dat ook voor festivalgangers. Buiten is echt anders.

  54. Jasper je wilt wel alles hebben hoor. Het volume mag niet omlaag, en het moet buiten, het moet 12 uur duren en waarschijnlijk ook het liefst nog meer van die bakken herrie in Zwolle.
    Het zou fijn zijn als ook de festivalgangers wat water bij de wijn zouden willen doen.

    Dame: het is voor mij niet meer acceptabel als ik in het zomerseizoen met grote regelmaat mijn huis uit wordt gejaagd, niet kan genieten van mijn eigen tuin en behoorlijk oplopende kosten moet maken. Een paar keer (2-3) is acceptabel. Wil je het vaker? Ga dan zelf reizen naar andere plaatsen.

  55. UPDATE:
    De uitspraak van het kort geding van de voorzieningenrechter over de decibellen van het Hardshock festival in Zwolle is uitgesteld naar donderdagmiddag. Dan volgt een korte toelichting. Een langere uitleg volgt een dag later op vrijdag.

  56. @doermin ik persoonlijk wil helemaal niks, ik ga niet naar de dancefestivals toe. Daarnaast kom je er weer mee dat de festivalgangers (eigenlijk organisatoren) water bij de wijn moeten doen. Dat doen ze al dus. Ze hebben in het verleden meerdere maatregelen genomen en gaan nu ook mee met de nieuwe geluidseisen uit de gemeente. HudS daarentegen heb ik nog geen mm zien buigen.

    Jij vindt 2-3x acceptabel, dat is mooi, want meer dan zoveel vind er ook geen dancefestival plaats per locatie. Dus ik zie je probleem niet. En nee, er is niemand die in de buurt van 2 of 3 locatie’s woont.

  57. De omwonenden van de Wythemenerplas hebben van de organisatoren een volledig verzorgd weekend weg aangeboden gekregen tijdens de festivals ter compensatie, volgens één van de omwonenden die ik sprak.

  58. @JeanJacquesRousseau Dat je de omwonenden een weekend weg moet sturen om een festival te houden geeft wel aan hoeveel overlast men heeft en dat de organisatoren dat ook donders goed doorhebben.

  59. De ⤽voorstanders⤝ van al die festivals, die de laatste jaren op hun wenken zijn bediend door de evenementenorganisatoren en Gemeentebestuur, reageren vaak allergisch op alles wat hen in de weg wordt gelegd en daarmee hun (idee van) vrijheid in de weg staat, alsof het vanzelfsprekend is en daarmee het gelijk aan zijn/haar kant staat. Over empathie gesproken.

    De ⤽tegenstanders⤝ ervan wordt vaak verweten de levenskwaliteit van degenen die juist die kwaliteit van leven om zeep helpen, aan te vallen. Er is geen enkel onderwerp dat zoveel reacties oproept van onbegrip, minachting en de wens dat die ⤽zeurders⤝ moeten oprotten, verhuizen, in een hutje op de hei moeten gaan wonen, maar in ieder geval (ver) weg! Over tolerantie gesproken.

    De ⤽veroorzakers⤝ van al dat lawaai zeggen wel op voorhand middels de vergoeilijkende ⤽informatie⤝brief aan omwonenden: ⤽U kunt ⤽enige⤝ (over)last ondervinden⤝. Wat er echter, na een reeks van klachten, nooit op volgt is: ⤽ik ga ervoor zorgen dat u er geen last meer van zult hebben⤝ en ⤽ik zal in het vervolg beter nadenken bij wat ik veroorzaak in de omgeving⤝ en ⤽het zal voortaan niet meer gebeuren⤝. Een brief van die strekking heb ik nog nooit gezien. Over fatsoen gesproken.

    En dit alles heeft niets met decibellen te maken.

  60. In het Radio 1 interview geeft actievoerder Kroeze (woont bij het Ter Pelkwijkpark) toe dat hij een weekendje uit door de gemeente Zwolle betaald gaat krijgen.

  61. De ⤽veroorzakers⤝ van al dat lawaai zeggen wel op voorhand middels de vergoeilijkende ⤽informatie⤝brief aan omwonenden: ⤽U kunt ⤽enige⤝ (over)last ondervinden⤝. Wat er echter, na een reeks van klachten, nooit op volgt is: ⤽ik ga ervoor zorgen dat u er geen last meer van zult hebben⤝ en ⤽ik zal in het vervolg beter nadenken bij wat ik veroorzaak in de omgeving⤝ en ⤽het zal voortaan niet meer gebeuren⤝. Een brief van die strekking heb ik nog nooit gezien. Over fatsoen gesproken.

    Wat jij voorstelt, zal niet meer gebeuren betekent maar één ding: geen festival. Hoe is dat er samen uitkomen? Ik zie helaas veel gescheld richting tegenstanders, maar ik zei gelukkig ook veel handreikingen. Die worden echter allen van de hand gewezen. Waarom niet in het midden uitkomen?

  62. @P.pectief Tolerantie is voor mij dat je niet alleen redeneert vanuit je eigenbelang, maar ook belangen van anderen meeweegt in je afwegingen. In dit geval hebben we het over botsende belangen. Ik heb er al veel over gezegd, maar nog maar eens. Beide partijen zullen moeten meedenken over een oplossing. Dat betekent voor de liefhebbers van dancefestivals een beperking in aantal festivals en een beperking in geluidsvolume. Voor de omwonenden dat je toch enkele malen per jaar binnen genoemde randvoorwaarden geluidsoverlast moet accepteren. Alleen ‘njet’ roepen kan ik niet tolerant noemen. Waar ik nog dacht aan een avondje film ofzo, begrijp ik nu van JJR dat omwonenden een aanbod hebben gekregen voor een weekendje weg. Dat vind ik een mooi gebaar dat past in het meedenken voor een oplossing. Als het antwoord dan weer is dat de bezwaarmakers niet “weggejaagd” willen worden, dan vraag ik me af waarin zij de oplossing zoeken. “Geen festivals” is geen oplossing, maar het doordrijven van je eigen zin ten koste van het belang van de liefhebbers.
    Met Doermin ben ik eens dat enkele malen (ca 3x) per jaar per locatie acceptabel is. Bij mijn weten is het ook niet meer. Als het wel meer is, hoor ik graag welke evenementen allemaal meegerekend worden.

  63. @Dame ik heb het niet over 3 per locatie, maar 3 festivals in zijn totaal. Want of een festival in het weezenlandenpark wordt gehouden of aan de wythemerplas maakt voor de overlast weinig uit. En als ik pech heb moet ik met de festivals bij de IJsselhallen ook maar meedreunen op de bassen met als gevolg dat ik een aantal dagen doodziek ben.
    De overlast stopt echt niet op een paar honderd meter van het terrein, maar reikt kilometers ver.

  64. @Dame: waar jij en anderen wel heel makkelijk aan voorbij gaan is dat dit probleem niet vorige week is ontstaan. De omwonenden worden al vele jaren geconfronteerd met overlast, en organisatoren en gemeente hebben daar steeds niet tot nauwelijks op gereageerd. Dan kun je wel zeggen “het moet van beide kanten komen” maar als een van die kanten jaar in jaar uit nooit interesse heeft getoond in een oplossing dan kan ik me voorstellen dat je (als je een rechter aan je zijde krijgt) weinig zin hebt om nog veel compromissen te sluiten. Het lijkt me dat de bal heel duidelijk aan de kant van de gemeente en de organisatoren ligt: zij moeten met een voorstel komen dat voor de bezwaarmakers enigszins acceptabel of bediscussieerbaar is. En dat bewoners zouden moeten verkassen voor zo’n evenement lijkt me bij voorbaat al geen acceptabele oplossing.

  65. De overlast stopt echt niet op een paar honderd meter van het terrein, maar reikt kilometers ver

    Dit zijn de beroepsklagers!

  66. @Dame:
    Ik vat samen (deel 2). Het is je ontgaan dat er een ontwikkeling in evenementenland is geweest die zijn weerga niet kent. Toen jij vroeger in de binnenstad woonde was jouw antwoord op de door jou ervaren overlast om je uit je huis te laten drijven en te vluchten uit de stad.
    Jij meent (ongefundeerd) dat mensen die overlast van festivals hebben die festivals willen bannen. Anderen moeten (net als jij vroeger) hun recht op een normale persoonlijke levenssfeer opgeven en uit hun huizen vluchten. Dat is volgens jou tolerantie.

  67. Er is blijkbaar een duidelijk verschil in hoe men tolerantie interpreteert.

    Zoals ik al in een eerdere discussie aan heb gegeven tolereer ik ook andermans pleziertjes die ik als overlast ervaar. Voorbeelden als hele zondagen aan de slag met elektrisch (tuin)gereedschap, sleutelen aan en vooral een uur lang stationair laten lopen van een gemotoriseerd voertuig, geschreeuw van andermans (klein)kinderen in de tuin etc.

    Iedereen verwacht van mij dat ik dat gewoon tolereer (klagen over andermans kinderen is vaak zelfs onbespreekbaar). En dat doe ik ook gewoon, ik gun ieder zijn pleziertje. Maar zodra ik anderen een keertje vraag om mijn pleziertjes in de vorm van muziekevenementen te tolereren, dan blijkt de wereld plotseling te klein. Sterker nog, je krijgt er gratis de verwijten bij dat je egoïstisch en asociaal bent en vooral een gebrek hebt aan inlevingsvermogen.

    Wat is de term tolerantie dan nog waard?

  68. Vroeger vaak onvoldoendes voor je samenvattingen gehad, p.pectief? 🙂 En bijzonder dat je doet voorkomen alsof je precies weet over welke geluidsoverlast ik het had, zonder dat ik ooit met jou gesproken heb. Ik kap met deze discussie. Met mensen die niet willen bewegen, maar hun mantra blijven herhalen kom je geen steek verder. Treurig dat de rechter het moet bepalen, omdat Zwolle er niet zelf uit kan komen, maar het zij zo.

  69. @Dame
    Verstandig besluit. Je herhaalt jouw mantra nu al weken, dit zonder je in te leven in de belangen van de gedupeerden. Gedupeerden die de hoon van jou en anderen ondanks alles blijven trotseren.
    Ondertussen stevenen jij en je werkgever af op Loppersumse taferelen, waarbij de enige oplossing nog lijkt te zijn om bewoners van niet “herriebestendige” woningen af te kopen. Al dan niet via de weg van omgekeerde bewijslast.

    Ik doe een beroep op het comité Herrie uit de Stad om een gironummer open te stellen voor vrijwillige bijdragen. Mijn bijdrage krijgen jullie!

  70. ik vind dit hele gedoe nogal onzin, als je in de stad gaat wonen mag je verwachten dat er festivals zijn. En de reden dat er zoveel zijn komt omdat iedereen een andere muzieksmaak heeft.

    dus terugdraaien naar 2-3 festivals in een jaar is volgens mij geen optie.

    Misschien een locatie net buiten zwolle gaan gebruiken zodat niemand meer kan janken?

  71. In het rapport van, wat sommigen al hebben aangehaald blijkt dat, er wel degelijk dancefeesten mogelijk zijn wanneer er 25 meter van het podium 85 tot 93 dBa gemeten wordt. De vraag is nu waarom in de gemeente Zwolle bij dance feesten op 25 meter van het podium 105 dBA aanwezig moet zijn. Volgens dit rapport in opdracht van de gemeente gemaakt is deze 105 dB niet nodig. De feesten kunnen dan gewoon doorgaan. Of moet het voor de voorstanders van dancefeesten het alleen maar harder.En wat betreft de omwonenden van de Wijthmenrplas is tijdens een raadsvergadering gebleken dat deze omwonenden van de gemeente kavels hebben gekocht met de waarborg van rust en privacy.

  72. Waar lees jij dat ‘in de gemeente Zwolle bij dance feesten op 25 meter van het podium 105 dBA aanwezig moet zijn’? Een niet-bestaand rapport? Volgens mij haal je het een en ander uit z’n verband met loze argumenten.

  73. P.pectief.. Kerel.. Zoek een leven inplaats van kinderachtig je zin door te drukken..

    pec Zwolle ook maar verbieden.. Ik ondervind daar ook steeds overlast van.

  74. @jeffrey
    door de geluidsopmeter van de gemeente is dit getal van 105dB genoemd tijdens een rechtszaak. Loze argumenten?

  75. @doermin als je van locatie wythemerplas meer dB’s binnen krijgt dan HudS wil toelaten, kun je die onmogelijk!! van locatie weezenlanden ook krijgen. Kan gewoon niet.

    @p.pectief organisaties doen al jaren water bij de wijn, blijkt uit het interview op radio 1. Doe niet alsof dat niet zo is. Dit is overigens ook gewoon na te zoeken. Kijk alleen maar naar het verlaten van locatie Rode Torenplein.

  76. Bij nader inzien sluit ik mij denk ik toch maar bij HudS aan.
    Tenminste, als zij er ook voor gaan zorgen dat de zondagsrust ?cht geëerbiedigd gaat worden door de kerkklokken definitief het zwijgen op te leggen.
    Wat een herrie iedere zondag toch weer…

  77. ZWOLLE – De festivals Hardshock en Lovely Sunday die op 18 april en 19 april worden gehouden bij de Wijthmenerplas in Zwolle mogen doorgaan.
    Bekijk ook…
    Hardshock Wijthmenerplas onder vuur in rechtbank
    Dat liet voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel vanmiddag weten. Omwonenden hadden gevraagd om de vergunningen te schorsen, vooral omdat zij vrezen voor geluidsoverlast.

    De rechter oordeelt dat er geen aanknopingspunten zijn dat er sprake is van onduldbare hinder. Ook hoeven de geluidsnormen voor deze twee dagen niet naar beneden te worden bijgesteld. Wel moet de gemeente Zwolle strenger toezien op de voorschriften. De geluidsnormen waren door de gemeente Zwolle na eerdere rechtszaken lager gesteld dan bij de eerdere edities.

    Word dus weer gewoon genieten 😀

  78. Nou als de decibellen gemeten gaan worden kunnenwe dan ook alle tranen gaan opvangen van alle zogenaamde slachtoffers verzamelen en die beoordelen op marge? Maken we daar ook een standaard van. Hahaha wat een gezeik zeg. Misschien nog even een stille tocht voor hardshock??

  79. Uitspraak Voorzieningenrechter 16 april 2015
    De voorzieningenrechter legt in haar uitspraak , net als de RvS in haar tussenuitspraak, de lat op “onduldbare overlast” (en acht daarmee impliciet “zeer ernstige overlast” vooralsnog als acceptabel/maatgevend). Ook hanteert zij de bovengrens van de bandbreedte van het in de Nota Evenementen (Nota Limburg), en niet een gemiddelde.
    De Nota zelf stelt dat met deze norm “in de praktijk ” wegens gebrek aan of ongewenstheid tot handhaving wel onduldbare overlast zal optreden. De voorzieningrechter toetst de mogelijkheid tot handhaving in deze echter niet.
    De in de vergunning aangegeven normen, 75dB(A)/ 90dB(C), voldoen aldus volgens de voorzieningrechter aan de norm. Dat hierbij een beoordelingstijd van 5 minuten wordt gehanteerd en niet van 1 minuut conform de Nota is volgens de voorzieningenrechter acceptabel.
    Niet acceptabel acht de voorzieningenrechter dat bij de ontheffing is bepaald dat bij een overschrijding van het toegestane geluidsniveau gekeken wordt naar achtereenvolgende perioden van 3 x 5 minuten. Dit voorschrift zal derhalve worden geschorst.
    Ook de bepaling dat afwijkingen van 1 à 2 dB binnen de aanvaardbare meet- en rekennauwkeurigheid zouden vallen draagt de goedkeuring van de voorzieningenrechter niet. Ook deze bepaling zal worden geschorst.

  80. Zo, wat ontzettend flauw. Net doen, met lekker veel moeilijke woorden, dat de rechter het impliciet heeft over zeer ernstige overlast. Net doen alsof je post een samenvatting is van de uitspraak, terwijl het gewoon een stukje opinie is. Echt heel flauw.

    Mensen, ga niet zo maar uit van wat P.Pectief zegt maar lees zelf de uitspraak: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBOVE:2015:1941&keyword=zwolle&keyword=zwolle+hardshock

    Waar uit naar voren komt dat Hardshock en gemeente zich meer dan nodig aan de afspraken houdt.

  81. @Jasper
    Het is niet mijn gewoonte te reageren op je weinig inhoudelijk bijdragen. Ik hoop dat je hebt gezien dat er 2 uitspraken zijn geweest over hetzelfde onderwerp. Dus referentie aan beide lijkt gepast. Misschien kan je op constructieve wijze aangeven wat er onjuist is aan mijn weergave (anders dan dat ik alleen de meest relevante aspecten heb benoemd).

  82. Het gaat om de gehele sfeer in je post, en expliciet je opmerking over impliciet zegt de rechter. Je weet precies wat ik bedoel, en dat je normaal niet reageert en nu we, geeft voor mij voldoende aan dat je je betrapt voelt.

  83. Ik woon nu al een jaar in de binnenstad en heb nog nooit overlast gehad van wat voor festival dan maar ook. Ik vind het wel grappig dat mensen zogenaamd last hebben van een festival, die paar dagen per jaar?? Ik heb meer last van al die kerkklokken die dagelijks om het half uur of kwartier (ligt aan de dag) hun valse deuntjes riedelen, dit is pas storend!! Maar wonderbaarlijk genoeg heeft niemand hier last van, omdat er geen bass in zit ofzo? Nou ik heb nog liever 1 festival per maand dan i.p.v. naar die valse deuntjes te moeten luisteren.

  84. Als de wind in Zwolle verkeerd staat hebben we in Zwolle zuid ook ”overlast” van het geluid. Ik denk dat we elkaar dit moeten gunnen. We kunnen mensen die graag naar dit soort feesten gaan niet ergens moeten wegstoppen in een weiland. Zowel voor als tegenstanders moeten niet zeuren. Zoek een middenweg met z’n allen. Ik vind wel dat festivals en dancefeesten verplicht moeten zijn dat het niveau van het geluid geen gehoorschade aanricht. Tinnitus is een steeds meer voorkomende klacht bij jongeren en dat is te voorkomen door of het geluidsniveau lager of op maat gemaakte oordoppen in. Die verpesten niet je beleving (geluid is zelfs beter) maar beschermen wel je oren. Voor de rest we kunnen wel overal over klagen maar ook elkaar dingen gunnen en voorkomen van ergenissen.

  85. Tweet van de dag

    ma 20 april 2015

    Vanmorgen kwam mijn buurvrouw klagen over geluidsoverlast. Toen heb ik haar een column in de Viva aangeboden, was alles weer oké.

    Arjen Lubach

  86. Ik heb meer last van al die kerkklokken die dagelijks om het half uur of kwartier (ligt aan de dag) hun valse deuntjes riedelen, dit is pas storend!!

    Tja Dries, je kent het vaste gezegde hier op Weblog Zwolle, “dan moet je maar verhuizen naar een hutje op de hei”
    Je had het kunnen weten, want die klokken luiden daar al vanaf 1450

  87. Een lid van Herrie uit de stad protesteert tegen de komst van het traditionele hoofdpodium in het Ter Pelkwijkpark, met dit jaar Koos Alberts, Peter Beense en Roy Donders. Reden: geluidsoverlast!!!!!!

Reacties zijn gesloten.