Bijzonder reünieconcert Greijdanus Klassiek

Zwolle – Afgelopen zaterdag was er een bijzondere editie van het jaarlijkse concert Greijdanus Klassiek. Meer dan 100 oud-leerlingen van het Greijdanus College hadden zich aangemeld voor de reünie die speciaal werd georganiseerd voor het afscheid van dirigent en muziekdocent Bert Duijst. Onder hen waren ook beroepsmusici Bert van de Wetering, Petra Stoute en Daniël Herman Mostert. 

 

greijdanus_klassiek_2015__martijn_veluwenkamp.jpg 

 

De Sint-Michaelskerk zit vol publiek om het laatste concert van Bert Duijst mee te maken. Toon Hagen begint op het grote orgel met Psalm 150, waarbij de zaal uitbundig meezingt. Het is een mooie start van het concert waarin zowel vocale als instrumentale solisten, ensembles en ook professionele musici een aandeel hebben. Het schoolkoor vertolkt stukken van de componisten Rutter, Mozart en Caccini.

“Dat wil ik deze jonge mensen geven, een podium!” aldus Bert Duijst, “Er stáán en dan een performance geven die niet per se perfect hoeft te zijn.” Maar naar perfectie wordt wel degelijk een gooi gedaan. Bijvoorbeeld in de solozang van Loïs Simmelink (Mozart) en een vioolsolo door Ester Potjes (‘Vocalise’ van Rachmaninoff). Het wordt afgewisseld door twee meidengroepen die ‘The Rose’ (Midler) en ‘Run to you’ (Pentatonix) uitvoeren. Dit laatste werk wordt a capella zo zuiver gezongen dat het muisstil is in de zaal. 

 

Bariton Bert van de Wetering neemt ook een deel van het programma op zich. Samen met het koor zingt hij een aria uit de Johannes Passion. Petra Stoute en Daniël Herman Mostert zingen elk twee aria’s voordat het afsluitende Hallelujah wordt gezongen. Tijdens dit stuk blijkt de componist Georg Friedrich Händel ook in het publiek te zitten. Hij gaat in gesprek met de afscheidnemende dirigent en vraagt om zijn passie onder woorden te brengen: “Als jonge mensen enthousiast zijn, stijgen ze boven zichzelf uit. Muziek is goed voor de ontwikkeling van jongeren. Geef ze een podium!” 

 

Reünie

Voorafgaand aan het concert kwamen oud-leerlingen en -docenten bij elkaar voor een reünie. Er werden stukken geoefend voor het concert, maar ook herinneringen opgehaald aan de tijd in het schoolkoor en op het Greijdanus. Kijk voor herinneringen van een aantal oud-leerlingen op www.greijdanus.nl/vrienden

 

Over een paar dagen is het videoverslag van het concert op de website van de school te zien: www.greijdanus.nl.  

Artikel delen: