Inzet fietscoaches Melkmarkt en Voorstraat

Zwolle – Op 15 april gaan – in opdracht van ontwikkelaars BPD (voorheen Bouwfonds) en DLH Ontwikkeling – werkzaamheden van start ter voorbereiding op de sloop van een aantal panden aan de Melkmarkt. Er komt daar een nieuw winkelpand dat in gebruik wordt genomen door een grote internationale retailer. Tijdens de sloop- en bouwwerkzaamheden kunnen op een deel van de Melkmarkt en de Voorstraat geen fietsen gestald worden. Omdat de gemeente het belangrijk vindt dat bezoekers wel met de fiets naar de binnenstad komen, komt er tijdelijk extra stallingsruimte op het Grote Kerkplein en Rodetorenplein. Met duidelijke bebording en fietscoaches worden fietsers verwezen naar deze stallingen.

Om de sloop- en bouwwerkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren, plaatst Bouwbedrijf Wessels Rijssen op de Melkmarkt en de Voorstraat een schutting op een afstand van 3 meter van de gevel. De bestaande fietsparkeerplekken komen daardoor te vervallen. Een deel van de schutting op de Melkmarkt is flexibel en wordt op werkdagen (maandag tot en met donderdag) naar voren geschoven zodat een opstelplaats voor vrachtwagens ontstaat. Laden en lossen vindt plaats binnen het afgebakende gedeelte. Taxi’s, hulpdiensten en bevoorradend verkeer hebben gedurende de werkzaamheden normale doorgang. Op donderdagavond en tijdens evenementen wordt de flexibele schutting terug geplaatst naar drie meter.

Fietsparkeren naar Grote Kerkplein en Rodetorenplein
Bezoekers die met de fiets komen worden ter plekke met borden verwezen naar de stallingen aan het Grote Kerkplein en het Rodetorenplein. In het begin zet de gemeente ook fietscoaches in, zodat fietsers aan de nieuwe situatie kunnen wennen.

Om de veiligheid en de doorgang van hulpdiensten te waarborgen, laat de gemeente verkeerd gestalde fietsen verwijderen. Deze kunnen worden opgehaald bij de AFAC (Derk Buismanstraat 23, zie www.zwolle.nl/afac)

Planning
De eerste machinale sloopwerkzaamheden gaan naar verwachting in de tweede helft van mei van start. De planning is dat de nieuwbouw medio 2016 is afgerond.

Ontwikkelingsprogramma Binnenstad
De ontwikkeling aan de Melkmarkt draagt bij aan de ambitie om als stad een bestendige plek te hebben in de top van de Nederlandse binnensteden. Deze ambitie is verwoord in het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad 2020. Dit programma geeft een visie op de toekomstige ontwikkeling van de binnenstad, en geeft aan hoe de gewenste ontwikkeling bereikt kan worden. Gastvrijheid vormt daarin de rode draad. Zie ook: www.zwolle.nl/binnenstadsprogramma

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Is er inmiddels al een plan voor het parkeren van fietsen aan de melkmarkt na de opening van Primark? Eerdere berichten wekten de indruk dat men het op z’n beloop zou laten en op de website van de gemeente kom ik er ook niet direct iets van tegen.


  ⚠️ Meld

 2. En zo wordt in de binnenstad van Fietsstad Zwolle het fietsen steeds verder in de verdrukking gebracht. Oude Vismarkt, Melkmarkt, Voorstraat, fietsenstalling bibliotheek, wat volgt? Top van de Nederlandse binnensteden? Ga nou gauw fietsen!


  ⚠️ Meld

 3. @dick, er vanuit gaande dat dit probleem moet worden opgelost. Hoe wil je dat doen zonder geld uit te geven? Ik zie zelf liever dat er mensen worden ingezet op de desbetreffende plekken dan dat er bij iedereen een flyer door de deur gaat in Zwolle.


  ⚠️ Meld

 4. Wat mij betreft is het probleem niet zo groot als wordt geschetst. Volgens mij is er Zwolle bijzonder veel aan gelegen om zich te profileren als fietsstad bij uitstek…terwijl ze wat mij betreft (als hobby-fietser: vanochtend en vanmiddag bijvoorbeeld weer naar 1 van onze vele terrasjes) al een hele deftige fietsstad zijn. Gemeente: Hou op met die comedy en het overdrijven van een probleem, waarmee dus enorm veel kosten ten laste van de burger worden gemaakt. Ook bij bijvoorbeeld supermarkten en winkels: logisch dat je moet lopen met de fiets aan de hand, maar staan die paar fietsen nou zo enorm in de weg? Moet je dan alles willen regulieren?

  Eens met RObot: een flyer is geldverspilling die mensen lachend in de (hopelijk) papiercontainer mikken.


  ⚠️ Meld

 5. Toen ik vanmiddag even rond het “pissteegje” fietste, ingeklemd tussen de uitdagende en overvolle terrassen, moest ik ingehouden glimlachen. Want het “fietscoaches-idee” bleek te triest om uitbundig over te zijn.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.