GroenLinks: Rijk moet bed, bad, brood betalen

Zwolle – Het Rijk moet de tijdelijke financiële vergoeding aan gemeenten voor de bed, bad en brood-regeling omzetten in een structurele voorziening. Dit zeggen acht GroenLinks-fractievoorzitters, waaronder ook Patrick Rijke van Zwolle, in een manifest.

 

GL: "Gemeenten tonen een groot moreel plichtsbesef door de basisvoorzieningen uit eigen zak te betalen. De uitspraak van het Comité van Ministers legitimeert dit morele plichtsbesef van gemeenten. Nu is het tijd dat het Rijk zich gaat vergewissen van haar plicht en gemeenten een structurele financiële vergoeding geeft voor de basisvoorzieningen voor uitgeprocedeerde asielzoekers." Door de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep op 17 december 2014 dat uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam voorlopig recht hebben op bed, bad en brood, moet iedere centrumgemeente in Nederland deze opvang bieden. Deze gemeenten krijgen tijdelijk een financiële vergoeding voor het bieden van sobere opvang.

De regeling liep tot de dag van de uitspraak van het Comité van Ministers. ‘In deze uitspraak zien wij de bevestiging dat Nederland het Europees Sociaal Handvest schendt en dat de bed, bad en brood-regeling handelt in lijn met Europese wetgeving.

Humaner beleid 

De GroenLinks-fractievoorzitters uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Tilburg, Zwolle, Nijmegen en Den Bosch hebben dagelijks te maken met de gevolgen van het asielbeleid van dit kabinet. ‘Dit beleid, repressief en onsolidair, staat haaks op de manier waarop GroenLinks met mensen om wil gaan. Het beleid moet volgens ons veel humaner, te beginnen bij het bieden van onderdak, kleding en eten aan uitgeprocedeerde asielzoekers, in de volksmond bed, bad en brood.’

Artikel delen:
Reacties 22
 1. WELKOM IN Zwolle!
  Dan mogen de politici eerst bij zich zelf beginnen in hun eigen huisjes mensen opvangen, vervolgens mogen ze zolang bij hun blijven zolang de eindeloze procedures blijven lopen en alles voor hun betalen en mogen de bankiers, voorzitters en de bestuurders( genoemd in een volkstaal spek nekjes..) die mogen alles op hun rekening nemen. Gewone burger lijdt al te veel aan alle ellende die er op dit moment in onze landje is.  ⚠️ Meld

 2. Gewone burger lijdt al te veel aan alle ellende die er op dit moment in onze landje is.

  In ons land verloopt zeker niet alles vlekkeloos en is er een hoop ellende, maar gelukkig hoeven we nog geen dekking te zoeken voor raket inslagen of wordt je hand afgehakt omdat je op de verkeerde partij hebt gestemd. We klagen een hoop met zijn allen maar ik heb nog niemand in de goot zien liggen en iedereen loopt met een smartphone rond.


  ⚠️ Meld

 3. We hebben besloten dat niet iedereen zich vrijelijk mag vestigen in Nederland. Dat betekent dat sommigen terug moeten keren naar het land van herkomst. Dit is een compromis tussen iedereen welkom heten en niemand welkom heten. Het is een lastige job, de gelukzoekers scheiden van de daadwerkelijke vluchtelingen.

  Wat ik pas barbaars vind, is het na jarenlang in afwachting laten van ‘vluchtelingen’ vanwege het IND-onderzoek hen vertellen dat ze tóch niet welkom zijn om hier te blijven en hen sommeren te vertrekken, om ze vervolgens wél bed, bad en brood aan te bieden terwijl ze toch echt weg moeten uit het land.
  We kunnen niet zó omgaan met mensen: geen verblijfsvergunning = terug naar eigen land. Laten we dáár werk van maken in plaats van een verblijf gedogen en faciliteren.  ⚠️ Meld

 4. Gisterenavond Lord Ashton gezien, Nederland vangt per hoofd van de bevolking bijna het laagste aantal asielzoekers/vluchtelingen op, zeker in vergelijk met de ons omringende landen. Deze man maakte pijnlijk duidelijk dat wij ons eigenlijk heel erg diep moeten schamen als het gaat om onze zogenaamde “gastvrijheid”. Ik hoop dat de schreeuwers hier dat ook doen.


  ⚠️ Meld

 5. Citaat geert; “We worden zo langzaam aan GAST in ons eigen land , straks vragen die gasten nog ik MOET bij jou wonen .”

  Meen je dit nu werkelijk? Echt aantoonbare flauwekul!


  ⚠️ Meld

 6. @ Leonardo, integrale tekst van http://www.jo op.nl (helaas mag deze interessante site, hier als enige niet gelinkt worden)….onderaan, citaten uit de vast door jou bedoelde uitzending.

  Minder asielzoekers dan voorspeld

  Staatssecretaris Teeven waarschuwde vorig jaar voor 65.000 vluchtelingen, het werd de helft minder

  In 2014 hebben 29.790 mensen asiel aangevraagd in Nederland, zo blijkt uit nieuwe cijfers Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Fred Teeven voorspelde vorig jaar dat het er 65.000 zouden worden.

  In tegenstelling tot de voorspellingen van staatssecretaris Teeven werden het er dus veel minder.

  De NOS schrijft dat er vooral sprake is van een forse toename. Ten opzichte van afgelopen jaren is het aantal asielzoekers inderdaad gestegen. In 2013 waren er 16.477 asielaanvragen, in 2005 waren het er 5.394. Maar rond de eeuwwisseling kwamen er ieder jaar ongeveer 40.000 asielzoekers naar Nederland. Veel meer dan nu dus.

  Begin 2014 waren het vooral asielzoekers uit Eritrea die de instroom verhoogden, later dat jaar kwamen er vooral vluchtelingen uit Syrië.

  Voor deze mensen moesten extra opvanglocaties worden gecreëerd, schrijft NRC, iets wat niet altijd even gemakkelijk verliep omdat het redelijk snel moest gebeuren. Op sommige plekken verliep de opvang daarom niet zonder slag of stoot, zoals in het kleine Drentse dorp Oranje, waar de bewoners vonden dat het teveel werd en waar vervolgens onrust ontstond.

  De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die uiteindelijk overblijft en nu onderwerp is van de discussie over bed, bad en brood, is volgens VN-rapporteur Philip Alston overigens maar een klein probleem.

  Donderdagavond was in Nieuwsuur een reportage zien over de bed, bad, brood discussie, waarin Alston werd geïnterviewd. Alston werd onder andere gevraagd of de basisvoorzieningen van bed, bad en brood er niet toe zullen leiden dat er meer asielzoekers naar Nederland komen. Zijn antwoord was:

  “Het gaat om een relatief klein aantal mensen, de kosten voor de Nederlandse overheid zijn laag en er worden slechts minimale voorzieningen gevraagd. Het is nogal gekunsteld om hier een politieke crisis van te maken. Door er een breder punt van te maken tart je internationale wetgeving. De reputatie van Nederland op dit terrein wordt ermee op het spel gezet. Buiten proportie. Het is illegaal en immoreel.”

  Daarbij zei hij:

  “Buurlanden van Nederland hebben wel noodvoorzieningen. En toch hebben ze relatief meer asielzoekers dan Nederland. Het is moeilijk te zien hoe het ??bed, bad en brood?? beleid als een magneet zou werken.”  ⚠️ Meld

 7. Helaas moet mijn bericht (zoals verwacht >:() eerst naar de admin.
  Vanzelfsprekend heb ik een kopie gemaakt en wachten we eerst maar eens geduldig op goedkeuring.


  ⚠️ Meld

 8. Ah, daar is PvdA-Dick weer met zijn stokpaardje: linken naar die misselijkmakende extreem-linkse haatsite.
  Niet alleen het politiek log ermee spammen maar nu ook hier? 😮

  “Kwanta kosta, die qatkauwer daaro?”, vroegen Arendo Joustra en René van Rijckevorsel van Elsevier aan een nieuwe stagiaire terwijl zij vanuit hun Elsevier-toren naar een Sloterdijkse verstekeling wezen. Die wist het niet, dus hebben ze Carla Joosten maar op jacht gestuurd (achter gratis registratie-wall). Antwoord: minstens 26.509 euro per jaar, per asielzoeker. De grootste kostenposten bestaan uit huisvesting (??7.040), levensonderhoud (??4.040) en begeleiding (??4.040) en de opvallend hoge kosten voor gezondheidszorg (??6.160) per hoofd, per jaar. Asielzoekers hebben geen eigen risico of bijdrage, alles wordt vergoed door het Centraal Orgaan voor opvang Asielzoekers, COA. Kosten die zich niet in dit onderzoek mee lieten nemen zijn bijvoorbeeld “kosten die politie en Koninklijke Marechaussee maken ten behoeve van asielzoekers” (bijvoorbeeld deze) en de schoolkosten van minderjarigen. De subsidies die jaarlijks toegekend worden aan tolken, vertalers en instanties die helpen bij asielaanvraag, terugkeer en herintegratie in het land van herkomst bedraagt ??17,5 miljoen. Even voor de context, een nieuwe webredacteur bij Elsevier verdient in lijn met schaal 1 van de CAO publiekstijdschriften bruto ??1884,09 per maand. Een asielzoeker kost ??2209 per maand. Sollicitaties voor die laatste post kun je inleveren bij PvdA/D66/GroenLinks, Amnesty of de asieljuristen, die zorgen dat-ie bij de mensenhandelaren in Afrika en Arabië terecht komt.

  Maar ga vooral door met je eigen tunnelvisie, wars van de realiteit, projecteren. 🙁


  ⚠️ Meld

 9. G. Geerink; moeilijk he inhoudelijk discussiëren? Joop is links, niet extreem-links, zelf ben ik geen linkse stemmer, maar voor dat progressief krititische geluid moet plaats zijn in Nederland. De Telegraaf, Pownews en Geenstijl hebben tenslotte ook een podium en ook dat is terecht. Wauwel niet zo man.


  ⚠️ Meld

 10. Al die onderbuikjes zouden zich het eens moeten proberen voorstellen hoe zou het zijn, dat je moet vluchten. Huis kapot, familie dood of zoek. Je hand moeten ophouden, een vreemde cultuur. Fijn dat Nederland menselijk om wil gaan met vluchtelingen, egoïsten hou je helaas altijd.


  ⚠️ Meld

 11. In ons land moeten jongeren jaaaaaren wachten op een woning, verkommeren ouderen in verzorgingshuizen, wordt de medische zorg voor grote groepen onbetaalbaar en neemt de criminaliteit toe.
  Waarom niet eerst de rotzooi thuis opruimen voordat we de deur openzetten voor gasten die gebruik willen maken van onze voorzieningen?


  ⚠️ Meld

 12. Behalve de PvdA zijn ook SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Groep Kuzu/?zt?rk, 50PLUS (samen 77 zetels) voor de basisopvang van de asielzoekers.

  De SGP dan?
  En het eveneens Christelijke (in naam) CDA?

  CDA is bovendien onderdeel van de veruit grootste fractie in Europa.
  Er was NETPRECIES een man bij Felix M. in “Spijkers met koppen”…ze hebben, zo te horen, niet eens een redelijk alternatief!….ze willen nog wel meer mensen redden op de Middellandse Zee……………..gelukkig maar!

  Waarom neemt CDA niet de noodzaak weg (van mensen) om op dat bootje te stappen? Is de vraag van de dame met een andere mening….
  Geen begrijpelijk antwoord (sorry, maar zo ervoer ik het). Wat een frustrerende discussie!!!


  ⚠️ Meld

 13. 🙂 D erk, ieder mens heeft recht op zijn/haar eigen mening. Natuurlijk respecteer ik die. Mijn missie zal dus nooit zijn, die te veranderen. Discussie aangaan over verschillende inzichten vind ik wel interessant. Zoals woensdag bij onze stadsmuur met een wildvreemde. Maar wat is vlinderscime. Bedankt voor de mening, ga em zeker lezen, maar ik heb net ook een weekend-editie van De Volkskrant gekregen (van een alleraardigste jongen (Ivery) die 1 jaar in Suriname heeft gewoond. Heb net die Trouw-column van gister gelezen en ik MOET zo nog weer van de zon genieten op het balkon, langs de WVF-lijn en op het voetbalterras. Bovendien wil ik nog zoveel mogelijk van dit “Spijkers met Koppen” genieten.

  * Je volgt deze discussie toch ook wel op het Politieke Log?


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.